Васпитачица: За нашу струку је потребно положити тестове, а за родитељство…?

16 јула, 2016
Насловне стране новина недавно су биле преплављене вестима да је шестогодишњи дечак С.Ј. претрпео насиље од стране васпитача у вртићу „Облачак“ на Звездари. Мама дечака, Ивана Анђелковић, доспела је у жижу јавности када је о томе обавестила медије.
“Моја сестра је дечаке 20. маја одвела у вртић. Један од синова се бунио јер се растужио кад је видео да његова васпитачица није ту, већ ју је мењала Светлана Ђурић. Био је узнемирен, хтео је да иде кући. Почела је да виче на њега, а потом га је вукла. Мученик је пао у играчке. Плакао је. Кад се подигао, почупала га је за косу! А онда му је лупила шамар”, испричала је Ивана.
На ову вест реаговала је београдска васпитачица Ану Сарић која је на свом Фејсбук профилу објавила пост како би стала у одбрану професије васпитача.
“Васпитачица шамарала дете!
Данашњи наслов у новинама.
Ово ће, вероватно, бити мој најдужи статус, али би ми много значило да га прочитате.
Одавно сам прерасла онај моментат да без икакве раније провере из петних жила браним струку. Не. Као и у сваком послу и нас има свакаквих. Као приправник мењала сам често и вртиће и групе, чак и општине. Радила сам са свакаквим васпитачима. И никад, и словом никад нисам видела да неко физички кажњава дете, чак ни ништа слично нисам видела. Е сад има једна (заправо више) невероватна ствар. Кад се нешто деси на релацији васпитач дете, моје колеге се разапињу и пале на ломачи, а испод тих текстова тек следи хорор у виду коментара. Шта је било са оном несрећном женом што је оптужена за педофилију? Не знате? На крају се испоставило да је дете измислило, што, сложићете се није никакво чудо с обзиром на бујну машту у том периоду живота, а са друге стране црну хронику, фарме, парове и сл. чиме се ми одрасли гађамо пред њима… Да ли је породица, установа, вртић изашао да се извини уз исту помпу уз коју је јадну жену черечио? Не. Јер то није сензационализам! То што су је обележили за цео живот….ником ништа. Појео вук магарца.
На жалост ово није усамљени случај. Има их колико хоћете.
Да ли знате шта би се догодило кад би ми, васпитачи почели да зовемо центре за социјални рад (и када би они имали времена тиме да се баве) па да пријавимо сваку маму која до 6 сати блеји на Ади а дете јој у јулу и августу нема ниједан изостанак, а она незапослена. Па да пријавимо кад нам дете долази у истим гаћицама седам дана на +40° , па да пријавимо кад забораве да дођу по дете. Па да поднесемо личне тужбе кад доведу дете са преломом из паркића, оптуже васпитача и траже одштету. Да. Да. Веровали или не. Па да пријавимо кад не одводе своје дете код логопеда које са пет година не зна да каже половину азбуке, кад их не воде код лекара и доводе мртве болесне у вртић, а оне седе код куће…. Да ли знате да злостављање и занемаривање спада у исту категорију? А да занемаривање може бити хигијенско, здравствено, емоционално…
Ово можда није неки аргумент… али… Да бисте радили посао васпитача, морате имати најмање вишу школу (струковну, факултет или мастер), морате проћи тест: интелигенције, личности и опште културе. Такође пре пријема у стални радни однос, директор од вашег руководиоца тражи мишљење о вама. С друге стране, да бисте били родитељ потребно је да испуњавате “само” биолошке услове. А опет је реч родитеља седам пута јача од речи васпитача. За шта смо и ми васпитачи у огромној мери криви… Ето. Ово је један промил оног што бих на ову тему имала да кажем…. И радо бих се, аргументовано обрачунала са сваким ко у овом посту има нешто да ми замери…. изволите.”

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


4 коментара на "Васпитачица: За нашу струку је потребно положити тестове, а за родитељство…?

 1. Aleksandra каже:

  E svaka ti čast kraljice!!!!!ne ulazim u priču ko je koga ošamario,da li je ili nije….znam roditelje koji “prelamaju”đecu,ali je to u vaspitne svrhe!!!imam dijete u vrtiću….nikada ne bih na “prvu loptu”optužila vaspitača/čicu….svi mi najbolje poznajemo svoju đecu i svjesni smo šta mogu ili su u stanju da naprave!!tako da….stvarno….manite se više trčkaranja po raznim redakcijama,koje opstaju jedino zbog ovakvih”vijesti”!
  A zar nije bilo ljudski da je gđa prišla vaspitačici i pitala je o čemu se radi….pa otišla u Upravu na razgovor..pa ako treba,podnijela prijavu protiv nje….???Aaaaa….ne ne ….bitan je senzacionalizam!!!!Užas….

  1. dragana каже:

   bravo, ja sam na strani vaspitaca, moja su deca odrasla u vrticu bez ijednog problema, RODITELJI SU PROBLEM I VERUJEM U SVAKU REC KOJU JE OVA VASPITACICA NAPISALA…… POJEDINE MAJKE, STIDITE SE, PREPOZNAJTE SE I SAVET, OD DECE TREBA DA STVARAMO LJUDE, NE IDIOTE…..

 2. Jelena каже:

  Pa što ne prijave takve roditelje? Kome tako čine uslugu? Napad je najbolja odbrana svake strane. To što je jedna vaspitačica udarila dete ne znači da su sve nasilne. I to što neki roditelj ne tušira dete ne znači da to ni jedan ne radi. Svašta. Što bi morale da se biraju strane? Kazniti loše postupke, čiji god da su. Kao sa decom.

 3. mama каже:

  Jadna deca pod njenim okriljem i vaspitac sam i roditelj.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама