E-dnevnik: Ukoliko nastavnik unese pogrešnu ocenu, neće moći sam da je ispravi

23 avgusta, 2017

Ocene i izostanci “na klik”
Od 1. septembra u 200 osnovnih i srednjih škola uvodi se elektronski dnevnik, u okviru projekta “eProsveta” Ministarstva prosvete, koji će olakšati nastavnicima vođenje administracije, a roditelji će u svakom trenutku moći da vide ocene, izostanke i napomene o učenju i vladanju svoje dece.
Osnovne škole koje učestvuju u ovom projektu preći će na elektronsku evidenciju dok će srednje škole zbog zakonskih ograničenja morati da vode i “papirnu”. Pošto će e-dnevnik zameniti klasičan, nastavnici će i dalje imati pedagoške sveske, u koje će beležiti pluseve, minuse, ocene sa petnaestominutnih provera znanja i slično.
Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide ocene samo iz svog predmeta. Jedini koji može da ima uvid u ocene iz svih predmeta su razredni starešina i direktor škole. Ukoliko nastavnik unese pogrešnu ocenu, neće moći sam da je ispravi već mora da pošalje zahtev za ispravku, a novu ocenu sme da unese jedino direktor škole. U sistemu se beleže svi unosi, tako da će se u svakom trenutku znati ko je i kada prepravljao ocene, pojasnio je Bojan Radić, rukovodilac ovog projekta.
– Psiholozi su nam tražili da roditelji mogu da vide ocene sa dva dana zakašnjenja, kako bi se dala mogućnost učenicima da sami saopšte roditelju koju ocenu su dobili i zašto. Psiholozi su takođe sugerisali da se u napomene ne unose samo negativni komentari nastavnika već i pozitivni. U školama koje od septembra učestvuju u pilot-projektu roditeljima neće biti odmah podeljene šifre za ulaz u sistem, a dobiće ih kada škole procene da su za to spremne, jer pre toga moraju da se uhodaju nastavnici. Naravno da se neće čekati maj da roditelji dobiju šifre – kaže Radić, napominjući da je u narednoj fazi projekta planirano da roditelji SMS porukama dobijaju redovne informacije o izostancima svoje dece.
U pilot fazi direktori škola moći će da vide kako je prema uspehu rangirana njihova škola prema ocenama, broju izostanaka i uspeha na takmičenjima, ali će rang-lista biti anonimna jer će se videti samo na kom su mestu, a porediće se obrazovne ustanove koje učestvuju u pilot-projektu.
Mogućnost da sistem “padne”, prema Radićevim rečima, svedena je na minimum. On navodi da e-dnevnik ima najviši nivo zaštite podataka, koji se čuvaju na serveru u Srbiji, a obezbeđeni su 24-časovni fizički nadzor sistema i korisnička podrška. Autentifikacija zaposlenih u školama je dvostepena, što znači da pored imena i lozinke postoji još jedan nivo zaštite pristupa sistemu.
“eProsveta” ima pet servisa, a naredni korak o kojem se razmišlja je uvođenje e-lektire.
Podatke unose nastavnici
Sve škole koje učestvuju u pilot-projektu su opremljene računarima tako da će podatke unositi nastavnici, a obrazovne ustanove sukcesivno će se priključivati kako se budu obezbeđivali tehnički uslovi za to. Nadležni nisu mogli da procene koliko će vremena biti potrebno da se elektronski dnevnik uvede u sve obrazovne ustanove u Srbiji. Zanimljivo je da se u startu za učešće u pilot-projektu prijavilo 800, od ukupno 1.800 škola u našoj zemlji.
Piše: V. Andrić
 
Izvor: Danas

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


6 komentara na "E-dnevnik: Ukoliko nastavnik unese pogrešnu ocenu, neće moći sam da je ispravi

 1. Božović Vladan kaže:

  Dakle, situacija je mnogo gora nego što sam mislio. Imam bolju ideju, ako nastavnik unese pogrešnu ocenu da sedi na kažnjeničkoj klupi, i da nasi kapu u obliku kupe, na kojoj piše “magarac”.
  Nećeš Šarčeviću još dugo da ponižavaš profesore. Sva ova iživljavanja i poniženja će ti se vratiti kao bumerang

 2. Jelena kaže:

  ideja ne moze da se sprovede u delo u narednih deset godina. Toliko!

 3. Ucitelj kaže:

  Ispade da svakog casa umesemo najmanje sest pogresnih ocena. Znate li o cemu pricate gospodo?

 4. IQ kaže:

  Ono sto mene zanima, da li ce nastavnik zahtev za korekciju ocena dostavljati elektronski i da li ce se direktor logovati preko naloga nastavnika ili ima neogranicen pristup celom sistemu? Ko pored direktora pristupa i ima pravo izmene podataka i na koji nacin se garantuje nastavnicima istinitost i tacnost podataka koji su uneti. Centralizacija ovakve vrste podrazumeva pristup i obradu licnih podataka dece, roditelja i zaposlenih stoga bi se morao oglasiti poverenik za zastitu podataka o licnosti. Da se objasni javnosti u koje svrhe se vrsi obrada, kome su dostupni i na koji nacin ce se koristiti dobijeni podaci.
  Druga stvar koja je evidentna jeste da nastavnici ne treba da imaju uvid u proces ocenjivanja svojih kolega. Na koji nacin pravno nastavnicka veca u tom slucaju verifikuju zakljucne ocene i resava sporne situacije. Da li to podrazumeva prekid komunikacije izmedju nastavnika i neuvazavanje socio ekonomskog i zdravstvenog statusa ucenika. Te stavke su umnogome ugrozile i devalvirale objektivnost ocenjivanja a na njima se upravo insistira. Dakle ako se radi gola statistika bez uzimanja u obzir navedenih faktora kao krajnji ishod dobice se potpuno iskrivljena slika uspesnosti/neuspesnosti skola, dece i nastavnika. Imamo mnogo obolelih ucenika sa lekarskim uverenjima dobijenim u svrhe letovanja ( jeftiniji aranzmani u pred i na kraju sezone), zimovanja, izbegavanja usmenih i pismenih provera (do te mere da se neki ucenici pojavljuju nekoliko puta u toku pologodista, a vode kao redovni ucenici), oslobadjanja od casova fizickog vaspitanja ( u velikoj meri zastupljeno kod dece koja su aktivni sportisti) i konacno ono sto je hit poslednjih pet, sest godina u zavrsnim odeljenjima zbog pohadjanja pripremne nastave organizovane na fakultetima ili u sopstvenoj reziji.

 5. NATASA kaže:

  Strasno je kad neko od trivijalnih stvari pravi big deal. Ne nije strasno nego je sramota.

 6. Zlaja kaže:

  Meni lično se najviše dopada ovaj pasus: “Kako bi se obezbedila veća objektivnost u ocenjivanju, nastavnici mogu da vide ocene samo iz svog predmeta.”
  Sećam se svog školovanja,vrlo često su nastavnici i profesori ocene davali po inerciji kad bi videli ocene iz drugih predmeta.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama