Ekspanzija odlikaša ukazuje na problem ocenjivanja učenika

16 decembra, 2016

Svaki sedmi osnovac u Srbiji je vukovac, petina je osmi razred završila sa svim peticama, a 44 odsto sa odličnim uspehom, pokazuje izveštaj o rezultatima junske male mature. Najveći broj vukovaca je u školskim upravama Leskovac, Niš, Ranilug i Jagodina, a najmanji u Valjevu, Užicu i Čačku, gde je svaki deseti đak nosilac tog priznanja. Koordintorka školskih uprava Jasmina Đelić kaže da ekspanzija odlikaša ukazuje na problem ocenjivanja učenika.

Jasmina Đelić je, u intervjuu za RTS, rekla da bi pravilnici o ocenjivanju učenika i u osnovnoj i u srednjoj školi mogli biti dobra osnova nastavnicima da razviju kriterijume uz koje će vratiti petostepenu skalu ocenjivanja koja postoji u našem obrazovnom sistemu.
“Međutim, onako kako ocenjuju nastavnici dovelo je do toga da se ta petostepena skala skratila i da mi praktično nemamo nedovoljne učenike a i dobrih učenika je veoma malo”, navodi koordintorka školskih uprava.
Prema njenim rečima, nastavnici doživljavaju veliki pritisak od strane roditelja i od strane učenika.
Naglašava da u tri okruga u našoj državi 20 odsto vukovaca ne postiže nacionalni prosek na završnom ispitu i da su to poražavajući rezultati.
“Ti vukovci dolaze iz škola u kojima imamo niske kriterijume ocenjivanja, odnosno veoma niske zahteve prema učenicima. Kada se pogleda završni ispit, vukovci koji dolaze iz škola u kojima nastavnici visoke zahteve postavljaju prema deci gde su viši kriterijumi su u nepovoljnijoj poziciji od učenika iz prvih škola”, objašnjava Đelićeva.
Najavljuje da će doći do poboljšanja testova za spremanje završnog ispita.
“Zavod će uvesti veći broj zadataka otvorenog tipa. To znači da će se od učenika tražiti da napišu odgovor, odnosno da formulišu svoje odgovore na određena pitanja”, navodi koordintorka školskih uprava.
Naglašava da svi podaci kojima raspolažu o postignućima učenika na završnom ispitu pokazuju da u pojedinim regionima postoji problem sa doslednom primenom upustava.
“Međutim, mi možemo samo da sumnjamo budući da su izveštaji koji se na dnevnom nivou podnose na završnom ispitu a to su izveštaji dežurnih nastavnika, izveštaji pregledača i izveštaji supervizora takvi da se iz njih ne može saznati da li je postojala bilo kakva neregularnost. Tek naknadnim analizama koje radi Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja kada se proverava valjanost ocenjivanja na uzorku testova može da se utvrdi koliko su komisije za ocenjivanje bile dobre, odnosno koliko su dosledno primenjivale ključ za ocenjivanje, ali tada ne možemo ništa da kažemo kakvo je bilo dežurstvo na ispitu”, objašnjava Đelićeva.
Najavljuje da će se pooštriti kontrole u sprovođenju završnog ispita.
“Ministar je dao nalog da se pooštre kontrole u sprovođenju završnog ispita, tako da će određene škole koje su već godinama selektovane kao škole za koje se sumnja da imaju problem sa sprovođenjem procedura završnog ispita imati pojačan nadzor odnosno piojačanu kontrolu”, zaključuje koordintor školskih uprava.
Izvor: RTS

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Ekspanzija odlikaša ukazuje na problem ocenjivanja učenika

 1. Mima kaže:

  Sve je to zahvaljujuci skolama gde se deca upisuju preko veze, gde odredjena deca moraju imati petice!!! nije tako u svim skolama…napravite analizu , statistiku i svima ce biti sve jasno. Pa smenite direktore, koji prave liste dece koja moraju da imaju petice…nisu problem deca koja uce vec oni kojima se poklanjaju ocene na veliko!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Marica kaže:

  Naravno, sve treba poostriti, jer deci u skoli saljemo da nesto nauce, a ne da bi nam pojedini nastavnik komentarisao kako nece da se trudi oko losijih djaka pa poklonicu mu dvojku kako nebi imao obaveza preko leta u vidu popravnog. Nastavnik treba tu decu nesto da nauci da se oko njih potrudi i realno pokazanom znanju oceni, ni manje ni vise.

 3. No name kaže:

  E, da samo roditelji vrše pritisak…. Direktor zove nastavnika i traži da se pokoni petica iz matematike. Traži to za 5 učenika kojima je bio učitelj. Obrazloženje je : sramota je da u odeljenju budu samo dva Vukovca.

 4. Roditelj kaže:

  Nije tacno da samo roditelji vrse pritisak.U odeljenju moje cerke nekoliko nastavnika je samoinicijativno smanjilo kriterijume da bi deca dobila vise ocene na kontrolnim i pismenim.

 5. Zaboravljeni i izdvojeni kaže:

  Ocenjivanje je vrlo tezak ,cak najtezi deo rada u ucionici.Zasto?Bas zbog razloga koje ste javno naveli ,a oni se godinama kriju,mazu,namestaju i javna su tajna.To je unosan biznis pojedinih prosvetara jer donosi mnogostruke koristi,Naravno to mogu prosvetari u velikim ,gradskim skolama.A sta je sa “ruralnim”sredinama?Slicno,samo u manjem obimu i na korist dozivotnih direktora i omiljenih nastavnika.Prosvetari koji u nemogucim ,nastavnim uslovima postizu uspeh ,a tako i postovanje i autoritet bivaju izopsteni i smesteni u “nedodjije”a ,cesto i zaboravljeni.Oni ne uce djake za petice vec za znanje i zivot u kojem ce to znanje njima samima biti “na polzu”,

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama