Експанзија одликаша указује на проблем оцењивања ученика

16 децембра, 2016

Сваки седми основац у Србији је вуковац, петина је осми разред завршила са свим петицама, а 44 одсто са одличним успехом, показује извештај о резултатима јунске мале матуре. Највећи број вуковаца је у школским управама Лесковац, Ниш, Ранилуг и Јагодина, а најмањи у Ваљеву, Ужицу и Чачку, где је сваки десети ђак носилац тог признања. Координторка школских управа Јасмина Ђелић каже да експанзија одликаша указује на проблем оцењивања ученика.

Јасмина Ђелић је, у интервјуу за РТС, рекла да би правилници о оцењивању ученика и у основној и у средњој школи могли бити добра основа наставницима да развију критеријуме уз које ће вратити петостепену скалу оцењивања која постоји у нашем образовном систему.
“Међутим, онако како оцењују наставници довело је до тога да се та петостепена скала скратила и да ми практично немамо недовољне ученике а и добрих ученика је веома мало”, наводи координторка школских управа.
Према њеним речима, наставници доживљавају велики притисак од стране родитеља и од стране ученика.
Наглашава да у три округа у нашој држави 20 одсто вуковаца не постиже национални просек на завршном испиту и да су то поражавајући резултати.
“Ти вуковци долазе из школа у којима имамо ниске критеријуме оцењивања, односно веома ниске захтеве према ученицима. Када се погледа завршни испит, вуковци који долазе из школа у којима наставници високе захтеве постављају према деци где су виши критеријуми су у неповољнијој позицији од ученика из првих школа”, објашњава Ђелићева.
Најављује да ће доћи до побољшања тестова за спремање завршног испита.
“Завод ће увести већи број задатака отвореног типа. То значи да ће се од ученика тражити да напишу одговор, односно да формулишу своје одговоре на одређена питања”, наводи координторка школских управа.
Наглашава да сви подаци којима располажу о постигнућима ученика на завршном испиту показују да у појединим регионима постоји проблем са доследном применом упустава.
“Међутим, ми можемо само да сумњамо будући да су извештаји који се на дневном нивоу подносе на завршном испиту а то су извештаји дежурних наставника, извештаји прегледача и извештаји супервизора такви да се из њих не може сазнати да ли је постојала било каква нерегуларност. Тек накнадним анализама које ради Завод за вредновање квалитета образовања и васпитања када се проверава ваљаност оцењивања на узорку тестова може да се утврди колико су комисије за оцењивање биле добре, односно колико су доследно примењивале кључ за оцењивање, али тада не можемо ништа да кажемо какво је било дежурство на испиту”, објашњава Ђелићева.
Најављује да ће се пооштрити контроле у спровођењу завршног испита.
“Министар је дао налог да се пооштре контроле у спровођењу завршног испита, тако да ће одређене школе које су већ годинама селектоване као школе за које се сумња да имају проблем са спровођењем процедура завршног испита имати појачан надзор односно пиојачану контролу”, закључује координтор школских управа.
Извор: РТС

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


5 коментара на "Експанзија одликаша указује на проблем оцењивања ученика

 1. Mima каже:

  Sve je to zahvaljujuci skolama gde se deca upisuju preko veze, gde odredjena deca moraju imati petice!!! nije tako u svim skolama…napravite analizu , statistiku i svima ce biti sve jasno. Pa smenite direktore, koji prave liste dece koja moraju da imaju petice…nisu problem deca koja uce vec oni kojima se poklanjaju ocene na veliko!!!!!!!!!!!!!!!!!

 2. Marica каже:

  Naravno, sve treba poostriti, jer deci u skoli saljemo da nesto nauce, a ne da bi nam pojedini nastavnik komentarisao kako nece da se trudi oko losijih djaka pa poklonicu mu dvojku kako nebi imao obaveza preko leta u vidu popravnog. Nastavnik treba tu decu nesto da nauci da se oko njih potrudi i realno pokazanom znanju oceni, ni manje ni vise.

 3. No name каже:

  E, da samo roditelji vrše pritisak…. Direktor zove nastavnika i traži da se pokoni petica iz matematike. Traži to za 5 učenika kojima je bio učitelj. Obrazloženje je : sramota je da u odeljenju budu samo dva Vukovca.

 4. Roditelj каже:

  Nije tacno da samo roditelji vrse pritisak.U odeljenju moje cerke nekoliko nastavnika je samoinicijativno smanjilo kriterijume da bi deca dobila vise ocene na kontrolnim i pismenim.

 5. Zaboravljeni i izdvojeni каже:

  Ocenjivanje je vrlo tezak ,cak najtezi deo rada u ucionici.Zasto?Bas zbog razloga koje ste javno naveli ,a oni se godinama kriju,mazu,namestaju i javna su tajna.To je unosan biznis pojedinih prosvetara jer donosi mnogostruke koristi,Naravno to mogu prosvetari u velikim ,gradskim skolama.A sta je sa “ruralnim”sredinama?Slicno,samo u manjem obimu i na korist dozivotnih direktora i omiljenih nastavnika.Prosvetari koji u nemogucim ,nastavnim uslovima postizu uspeh ,a tako i postovanje i autoritet bivaju izopsteni i smesteni u “nedodjije”a ,cesto i zaboravljeni.Oni ne uce djake za petice vec za znanje i zivot u kojem ce to znanje njima samima biti “na polzu”,

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама