Elektronski dnevnici u svim školama do kraja godine

novembar 19, 2018

Rukovodilac projekta es-dnevnik u Ministarstvu prosvete Bojan Radić najavio je da će do kraja godine u 1.764 osnovne i srednje škole roditeljima biti omogućen pristup elektronskim dnevnicima.
Kako prenosi Politika, Radić je rekao da je uvođenje takvih dnevnika odloženo zbog “prepreka pravne prirode”, te da je bilo potrebno obezbediti zaštitu podataka ličnosti i privatnost đaka, a da su one uklonjene 5. novembra.
“Do druge nedelje decembra će za rad na es-dnevniku u svim školama u Srbiji biti obučena po dva koordinatora koji će preneti znanje kolegama”, rekao je Radić i dodao da je ministarstvo ostavilo autonomiju školama da odluče kada će preći na takvu vrstu evidencije.
Po njegovim rečima cilj uvođenja elektornskih dnevnika je digitalno vođenje evidencije o obrazovno-vaspitnom radu učenika, a ne omogućavanje roditeljima da imaju uvid u njega.
“Verujemo da će roditelji inicirati da se ocene u svim školama počnu upisivati elektronski i pre početka drugog polugodišta”, ocenio je on i dodao da je problem nedostatak računara u mnogim školama u Srbiji.
Radić je kazao i da takav sistem ima prednost što ukazuje direktorima kada više od 30 odsto đaka ne dođe na nastavu, što može ukazati kao prošle godine na to da je došlo do epidemije gripa, te je moguće zatražiti dozvolu za privremenu obustavu časova.
“U tridesetak škola koje su prošle godine prešle isključivo na es-dnevnik smanjen je broj bežanja sa časova”, rekao je Radić.
 
Izvor: N1

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Elektronski dnevnici u svim školama do kraja godine

 1. B kaže:

  Jedno jednostavno pitanje za odgovornu gospodu iz Vlade Republike Srbije: šta mislite, da li bi (ikada) Vlada Republike Hrvatske postupila tako kako ste vi postupili – namestila firmi iz Srbije posao eDnevnik za državne osnovne i srednje škole u Hrvatskoj?

  1. E kaže:

   Odgovor za B: e-dnevnik je dupli upis evidencije,prenosenje posla kuci,dodatna administracija.Škole nemaju tehničku opremu da se sve evidentira ”na času”,vode se paralelno dnevnici,novi problem biće čuvanje podataka……ko?sekretari nisu administratori a izdavaće dokumenta kroz 4-5 godina prema e-evidenciji.Učenika je sve manje,njihova znanja su još manja a pažnja im se najmanje posvećuje.Proces učenja je ……šššš

   1. B kaže:

    Nisu gospoda Radić&Bezjak imala ubedljiv odgovor na postavljeno pitanje na temu “pogleda u nazad” kada je baza podataka esDnevnika u pitanju. Jednostavno “pilotiraju” tj. treniraju još uvek i to “na nivou cele države Srbije ” za razliku od matične im države gde je pilot svojevremeno sproveden u tri škole (jednoj srednjoj stručnoj, jednoj gimnaziji i jednoj osnovoj školi) nakon čega su precizno ispostavljeni tehnički uslovi koje škola mora da ispuni kako bi uopšte pomislila da aplicira za tamošnji eDnevnik.
    Može ovde se “krpi stvar” činjenicom da će se sadržaj esDnevnika štampati na kraju svake školske godine. No, da li su to škole koje su ga koristile, u svoj ovoj jurnjavi, na kraju protekle školske godine to i uradile?
    Generalno, bezbednost podataka baze esDnevnika je pod velikim znakom pitanja. Ako serveri i jesu na teritoriji Srbije (centar AMRES-a) i “ne može im se pristupiti van adresnog web područja Srbije”, ko kontroliše administratore baze podataka esDnevnika ako oni nisu državljani R. Srbije?

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama