Epidural: Koji su STVARNI rizici po majku i da li ima rizika za bebu?

31 oktobra, 2022

Epiduralna na porodu – da ili ne? To je teško pitanje za buduće mame, posebno kada su prvorotke i nemaju iskustva s porođajem ni s trudovima. Ali, jednu stvar treba razjasniti: ne postoji nijedan razlog da se stidite uzimanja epiduralne anestezije koja može pomoći otupiti bol trudova i sam porod. Trpljenje bolova nije nikakav dokaz “veće posvećenosti i ljubavi”, posebno u onim slučajevima kad beba od tog trpljenja nema nikakvu korist.

“Suprotno popularnom verovanju, ne postoji igla u vašoj kičmi s epiduralnom”, objašnjava ginekolog Čejs Vajt i dodaje kako se lek za smanjenje bolova daje kroz fleksibilan kateter koji ‘miruje’ u tzv. epiduralnom prostoru. Epiduralni prostor je ‘potencijalni’ prostor koji oblaže tvrdu moždanu opnu koja obavija mozak, kičmenu moždinu, tečnost koja ih obavija i njihove opne. Sa spoljne strane epiduralnog prostora nalaze se pršljenovi i ligamenti koji spajaju pršljenove. “Ono što na kraju osećate je smanjeni osećaj u donjoj polovini tela”, objašnjava ginekolog Dženifer Gatuzo.

Iako je epiduralna anestezija sigurna, a šanse za komplikacije vezane za epiduralnu su manje od tri posto, postoji puno mitova o nuspojavama za mamu i bebu. Dobro je znati koji su rizici epiduralne tačni, a koji su netačni, kako biste mogli sa svojim lekarom da odlučite koja je najbolja opcija za vas.

Nuspojave za mamu

Rađanje bebe nije lagan posao, a neke mame pretpostavljaju da je za određene bolove koje im se kasnije jave kriva upravo epiduralna anestezija. Takav primer je bol u leđima. Istina je da se on pojavljuje jer se menja položaj karlice tekom poroda. Paraliza je još jedan uobičajen mit vezan za epiduralnu. “Jedan od najvećih strahova budućih majki je da se boje kako će ih epiduralna ostaviti paralizovanim”, govori ginekolog David Jaspan. Iako su paraliza leđne moždane ili trajna neurološka povreda moguće, one su i jako retke – 1 na 100 000 žena ih doživi. “Epiduralna je zapravo ‘smeštena’ ispod, gde relativno čvrsta struktura kičmene moždine završava”, objašnjava dr Jaspan. Neke mame odbijaju epiduralnu jer misle da će ona produžiti porod. Iako je to često mišljenje, mnoga istraživanja potvrdila su da to ne mora biti slučaj. Prava doza anestezije uradiće upravo suprotno – omogućiće porodilji da menja položaje tekom porođaja kako bi napredovao. Pod uslovom da takva fleksibilnost postoji u porodilištu. A morala bi.

Međutim, kao i sa svim lekovima, rizici postoje.

Na sreću, samo ih je nekoliko i većina njih su jako retki i mogu biti lečeni brzo i efikasno.

Nizak krvni pritisak

Jedan od kratkotrajnih rizika epiduralne je nizak krvni pritisak, zbog kog žene mogu osećati slabost. To je jedan od razloga zbog kojeg ginekolozi pažljivo kontrolišu krvni pritisak tokom porođaja.

Svrbež

Kao što je slučaj s mnogim lekovima za ublažavanje bola, mogli biste osetiti manji svrbež gotovo bilo gde na telu. Svrbež se može jednostavno lečiti i ne uteče na bebu ni na koji način.

Temperatura

Svaki put kad se strani objekt, poput epiduralnog katetera, nađe u telu, postoji šansa razvijanja infekcije i potom temperature. Ali, to je baš redak slučaj s epiduralnom.

Poteškoće s disanjem

U retkim slučajevima, lek se može ‘pomeriti’ više uz kičmenu moždinu i uzrokovati poteškoće s disanjem. To se može lečiti, ali kao sigurnu meru opreza, ženama se tekom poroda kontroliše nivo kisika.

Glavobolja

Iako je ovo retka nuspojava, epiduralna može uzrokovati ozbiljnu glavobolju. Obično se javlja unutar 48 sati nakon primanja anestezije, a njena učestalost je kod 1 posto žena. Ako iskusite glavobolju, posavetujte se s lekarom. Ona se leči mirovanjem, infuzijom i običnim analgeticima te davanjem tzv. ‘blod peča’ – krv porodilje inicira se u epiduralni prostor kako bi se zatvorio otvor u duri.

Nuspojave za bebu

Epiduralna, koja je najčešće kombinacija lokalne anestezije (otupljujućeg leka) i narkotika (leka za ublažavanje bola), primarno ostaje u epiduralnom prostoru. “Količina krvi koju upije krvotok je minimalna”, govori dr Jaspan. To znači da se ne treba da brinete oko kratkotrajnih ili dugotrajnih nuspojava za bebu.

U retkim slučajevima, jako nizak krvni pritisak kod majke može smanjiti protok krvi kod bebe. Srećom, ni oko toga se ne treba previše brinuti. “To se lako može lečiti infuzijom, lekovima ili menjanjem maminog položaja”, objašnjava dr. Jaspan i dodaje da je u jako retkim slučajevima potreban carski rez.

Kako smanjiti moguće rizike epiduralne?

Čak i ako ne razmišljate o epiduralnoj anesteziji na porođaju, dobro je znati sve korisne informacije koje će vam pomoći da smanjite negativno iskustvo, ukoliko se ipak odlučite na anesteziju:

Budite jasni i iskreni o svojoj istoriji bolesti s liječnikom

Neke buduće mame nisu kvalifikovane za epidural, uključujući žene koje se leče antikoagulansima i antitrombotskim lekovima ili žene koje imaju zdravstveno stanje koje vodi poremećajima krvarenja ili disfunkciji trombocita.

Vežbajte olakšanje teskobe

Ideja velike igle u blizini kičme je stresna i zastrašujuća. Ipak, ukoliko naučite tehnike vizualizacije ili vežbe disanja, pomoći ćete samoj sebi kada dođe do stvarnog trenutka. Nemojte ćutati – Umetanje može na trenutak biti neugodno, ali epiduralna ne bi smela da boli. Ako osetite bol, neugodu ili se jednostavno osećate čudno, odmah to dajte do znanja lekaru ili anesteziologu.

Pitajte šta se događa

Osnažite samu sebe na način da budete informisani tokom porođaja. Pitajte koje lekove primate, to će vam pomoći da otklonite bilo kakve simptome kasnije.

Izvor: Miss7mama.24sata.hr

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama