Епидурал: Који су СТВАРНИ ризици по мајку и да ли има ризика за бебу?

Епидурална на породу – да или не? То је тешко питање за будуће маме, посебно када су прворотке и немају искуства с порођајем ни с трудовима. Али, једну ствар треба разјаснити: не постоји ниједан разлог да се стидите узимања епидуралне анестезије која може помоћи отупити бол трудова и сам пород. Трпљење болова није никакав доказ „веће посвећености и љубави“, посебно у оним случајевима кад беба од тог трпљења нема никакву корист.

„Супротно популарном веровању, не постоји игла у вашој кичми с епидуралном“, објашњава гинеколог Чејс Вајт и додаје како се лек за смањење болова даје кроз флексибилан катетер који ‘мирује’ у тзв. епидуралном простору. Епидурални простор је ‘потенцијални’ простор који облаже тврду мождану опну која обавија мозак, кичмену мождину, течност која их обавија и њихове опне. Са спољне стране епидуралног простора налазе се пршљенови и лигаменти који спајају пршљенове. „Оно што на крају осећате је смањени осећај у доњој половини тела“, објашњава гинеколог Џенифер Гатузо.

Иако је епидурална анестезија сигурна, а шансе за компликације везане за епидуралну су мање од три посто, постоји пуно митова о нуспојавама за маму и бебу. Добро је знати који су ризици епидуралне тачни, а који су нетачни, како бисте могли са својим лекаром да одлучите која је најбоља опција за вас.

Нуспојаве за маму

Рађање бебе није лаган посао, а неке маме претпостављају да је за одређене болове које им се касније јаве крива управо епидурална анестезија. Такав пример је бол у леђима. Истина је да се он појављује јер се мења положај карлице теком порода. Парализа је још један уобичајен мит везан за епидуралну. „Један од највећих страхова будућих мајки је да се боје како ће их епидурална оставити парализованим“, говори гинеколог Давид Јаспан. Иако су парализа леђне мождане или трајна неуролошка повреда могуће, оне су и јако ретке – 1 на 100 000 жена их доживи. „Епидурална је заправо ‘смештена’ испод, где релативно чврста структура кичмене мождине завршава“, објашњава др Јаспан. Неке маме одбијају епидуралну јер мисле да ће она продужити пород. Иако је то често мишљење, многа истраживања потврдила су да то не мора бити случај. Права доза анестезије урадиће управо супротно – омогућиће породиљи да мења положаје теком порођаја како би напредовао. Под условом да таква флексибилност постоји у породилишту. А морала би.

Међутим, као и са свим лековима, ризици постоје.

На срећу, само их је неколико и већина њих су јако ретки и могу бити лечени брзо и ефикасно.

Низак крвни притисак

Један од краткотрајних ризика епидуралне је низак крвни притисак, због ког жене могу осећати слабост. То је један од разлога због којег гинеколози пажљиво контролишу крвни притисак током порођаја.

Сврбеж

Као што је случај с многим лековима за ублажавање бола, могли бисте осетити мањи сврбеж готово било где на телу. Сврбеж се може једноставно лечити и не утече на бебу ни на који начин.

Температура

Сваки пут кад се страни објект, попут епидуралног катетера, нађе у телу, постоји шанса развијања инфекције и потом температуре. Али, то је баш редак случај с епидуралном.

Потешкоће с дисањем

У ретким случајевима, лек се може ‘померити’ више уз кичмену мождину и узроковати потешкоће с дисањем. То се може лечити, али као сигурну меру опреза, женама се теком порода контролише ниво кисика.

Главобоља

Иако је ово ретка нуспојава, епидурална може узроковати озбиљну главобољу. Обично се јавља унутар 48 сати након примања анестезије, а њена учесталост је код 1 посто жена. Ако искусите главобољу, посаветујте се с лекаром. Она се лечи мировањем, инфузијом и обичним аналгетицима те давањем тзв. ‘блод печа’ – крв породиље иницира се у епидурални простор како би се затворио отвор у дури.

Нуспојаве за бебу

Епидурална, која је најчешће комбинација локалне анестезије (отупљујућег лека) и наркотика (лека за ублажавање бола), примарно остаје у епидуралном простору. „Количина крви коју упије крвоток је минимална“, говори др Јаспан. То значи да се не треба да бринете око краткотрајних или дуготрајних нуспојава за бебу.

У ретким случајевима, јако низак крвни притисак код мајке може смањити проток крви код бебе. Срећом, ни око тога се не треба превише бринути. „То се лако може лечити инфузијом, лековима или мењањем маминог положаја“, објашњава др. Јаспан и додаје да је у јако ретким случајевима потребан царски рез.

Како смањити могуће ризике епидуралне?

Чак и ако не размишљате о епидуралној анестезији на порођају, добро је знати све корисне информације које ће вам помоћи да смањите негативно искуство, уколико се ипак одлучите на анестезију:

Будите јасни и искрени о својој историји болести с лијечником

Неке будуће маме нису квалификоване за епидурал, укључујући жене које се лече антикоагулансима и антитромботским лековима или жене које имају здравствено стање које води поремећајима крварења или дисфункцији тромбоцита.

Вежбајте олакшање тескобе

Идеја велике игле у близини кичме је стресна и застрашујућа. Ипак, уколико научите технике визуализације или вежбе дисања, помоћи ћете самој себи када дође до стварног тренутка. Немојте ћутати – Уметање може на тренутак бити неугодно, али епидурална не би смела да боли. Ако осетите бол, неугоду или се једноставно осећате чудно, одмах то дајте до знања лекару или анестезиологу.

Питајте шта се догађа

Оснажите саму себе на начин да будете информисани током порођаја. Питајте које лекове примате, то ће вам помоћи да отклоните било какве симптоме касније.

Извор: Miss7mama.24sata.hr