Ево како да знате да ли је дете оболело од варичела или малих богиња

Сезона овчијих богиња поклопила се са епидемијом малих богиња. Теоретски, дете може истовремено да оболи од две врсте богиња, зато се и препоручује изолација од браће и сестара.

Док родитељи чија деца из оправданих разлога (због алергије или других болести) нису примила ММР вакцину, страхују од малих богиња, од којих је досад оболело више од 1.700 деце и одраслих, у већем броју региструје се и оболевање од варичела, односно овчијих богиња, које су и најчешће у ово доба године, пишу “Новости”.

Иако и једне и друге карактерише осип по телу, ове две врсте богиња немају много тога заједничког. Уплашеним родитељима може да се деси да их помешају, али не и лекарима.
Може истовремено да се оболи и од морбила и од варичела (теоријски)
Дете може истовремено да оболи од морбила и варичела. Инфектолог др Александра Радовановић Спурнић каже да та могућност, ипак, постоји само теоретски, али да се наши лекари у пракси досад нису сусретали са таквим случајевима.
– Уколико дете оболи од варичела или морбила требало би га изоловати и од браће и сестара, управо да би се смањила могућност двоструке инфекције – каже др Александра Радовановић Спурнић.
За разлику од малих богиња где оспа прво избија на лицу, варичеле углавном најпре избијају по трупу. Када се течност у њима замути то је знак да ће убрзо доћи до пуцања тзв. пистула. После њих остаје краста, која се суши и отпада. Изузетно је важно спречити дете да се чеше јер тако може да разгребе оспе и да му остану ожиљци.
Период инкубације варичела траје две до три недеље. То је време од контакта са зараженом особом до појаве првих симптома болести. Пре карактеристичног осипа, јављају се малаксалост, замор, бол у мишићима и зглобовима, повишена температура, повраћање и главобоља. Тада је организам већ заражен, а у следећој етапи болести на телу се појављују бубуљице, пуне се течношћу и настају вазикуле.
– На основу разлика које прате стање пре појаве оспи утврђује се да ли је реч о морбилама или варичелама – објашњава доктор Дејан Јонев, педијатар Дома здравља Чукарица. – Морбиле или мале богиње најпре прати појава високе температуре, а може да буде присутно и цурење из носа, као и коњуктивитис. Налаз на плућима и грлу детета може и не мора да буде уредан. Уколико је реч о морбилама, оспе ће се појавити три до седам дана од избијања температуре. У случају варичела повишена температура може да буде знак болести, али се она не јавља увек, а оспе избијају за 15 до 20 дана од инфекције вирусом.
Епидемиолог др Славица Марис из Завода за јавно здравље Београда, такође, тврди да нема забуне када је реч о варичелама, а када о морбилама.
У случају варичела или овчијих богиња инфицирани је заразан један до два дана пре избијања оспи и не дуже од пет дана од њиховог повлачења. Код морбила зараза се шири четири дана пре избијања оспи и до четири дана по њиховом повлачењу.
– Стање које претходи малим богињама је изузетно висока температура и изнад 40 степени Целзијусових, а праћено је и такозваном плачном маском, односно пацијент обично има коњуктивитис, кашаљ и цури му из носа – прича др Марис.
– Набројани симптоми не морају увек да буду присутни, али код већине инфицираних јесу. Пре избијања оспи, морбиле карактерише и појава Копликових мрља. Са унутрашње стране образа, појављују се ситне беле мрље као “просути гриз”. Затим се три до седам дана касније појављују мрљасте оспе најпре по лицу, а затим по остатку тела. Оспе трају четири до седам дана и обично се кожне промене завршавају перутањем коже.
Компликације
Оно по чему се морбиле и варичеле највише разликују су учесталост и озбиљност компликација. Док овчије богиње имају природнији ток, и ако се и појави нека компликација, то се одмах препозна по томе што болест не пролази, код морбила се чешће јављају запаљење средњег уха, ларингитис, менингитис, енцефалитис. Учесталост компликација варира у зависности од популације о којој је реч. У нашој средини би се могло очекивати да се енцефалитис и друге компликације опасне по живот јаве код приближно једне на 1.000 оболелих особа, док су нешто умереније компликације, али такве да и даље захтевају болничко лечење, далеко чешће, пишу “Новости”.
Наша саговорница епидемиолог каже да тежина инфекције морбилама зависи од тога да ли је заражени невакцинисан, делимично или потпуно вакцинисан. Компликације се јављају код потпуно невакцинисаних пацијената, најчешће деце млађе од годину дана, а то су упала уха, плућа, мозга и дијареја.
– У актуелној епидемији морибила најчешће пријављене компликације су упала плућа и дијареја – каже епидемиолог Марис.

Извор: Блиц