Симптоми и знаци грипа

8 фебруара, 2018

Грип
Грип(латински инфлуенца) је често, заразно обољење дисајних путева проузроковано вирусима који може бити: тип А, тип Б и тип Ц. За појаву епидемија углавном су одговорни А и Б који се непрестано мијењају од сезоне до сезоне.

Како се преноси грип?
Када болесна особа кија, кашље, прича, она избацује капљице пљувачке у којима се налази вирус, који удисањем могу унијети присутне особе. Можете се заразити и контактом тј. додиривањем површина на којима се налазе вирусне партикуле (кваке, употребљене марамице, руковањем ако болесна особа није опрала руке). Довољно је само да након тога додирнете нос, очи или уста и вирусу је пут отворен. Особа је заразна дан прије појаве симптома као и наредних седам до десет дана.
Симптоми и знаци болести?
Клиничка слика грипа испољава се нагло,“из пуног здравља“, у виду повишене температуре, главобоље, изражене малаксалости, болова у грлу, запушеног носа, кашља, бола у мишићима. Може се јавити и мучнина, повраћање и пролив. Повишена температура се најчешће одржава 2-4 дана, док кашаљ и малаксалост могу перзистирати знатно дуже.
Како се лечи?
Терапија је симптоматска, која обухвата љекове за снижавање повишене температуре (парацетамол и бруфен) и хигијенско-дијететски режим-повећан унос течности, мањи оброци сачињени од лако сварљиве хране, мировање.
Антибиотици се не примјењују сем ако је дошло до компликације, тј супер инфекције бактеријама као нпр. упала ува, упала плућа.
Како да заштитите вашу бебу?
Превенција се састоји у општим хигијенским мјерама: редовно и често прање руку сапуном и текућом водом, избјегавање великих скупова у затвореном простору или бар одржавање растојања од 1м, редовно чишћење и прање површина, проветравање просторија, избјегавање додиривања уста, носа и очију јер су то улазна мјеста инфекције, покривање уста при кашљању и кијању, ако се разболите, останите код куће да бисте спријечили даље ширење инфекције.
Оболела трудница и мама?
Труднице спадају у осетљиву групу и знатно чешће обољевају од грипа. Код њих грип има чешће озбиљан ток и компликације па су за њих и пооштрене мере превенције веома битне.
Дојење?
Кад је дојење у питању, пожељно је да обољела мајка доји бебу, јер је мајчино млеко од непроцењивог значаја за имунитет новорођенчета.
Вирус грипа се не излучује у млеко, па инфекцију беби можете пренети кашљањем, кијањем, додиром али не и млеком. Можете користити маске које покривају нос и уста док дојите вашу бебу. Маске се често мењају а и руке треба често и прије сваког подоја прати.
Извор: doktoricamica.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама