Ево који су услови за добијање увећаног родитељског додатка

20 марта, 2018

Жене у Србији које имају веома висока примања за српске услове од 1. јула неће моћи да рачунају на родитељски додатак, чије повећање је у суботу најавио председник Србије Александар Вучић. То се пре свега односи на будуће мајке које имају месечну плату већу од 197.928 динара.

Од 1. јула ступа на снагу Закон о финансијској подршци породици са децом, који је усвојен крајем прошле године, а у којем су услови за добијање родитељског додатка пооштрени за поједине категорије родитеља.
Наиме, у члану 25 Закона наводи се да родитељски додатак не може да буде остварен ако мајка или отац детета плаћају годишњи порез на доходак грађана. Према важећим прописима, тај порез су у овом тренутку дужни да измире они који су током године зарадили више од 2.375.136 динара, односно 197.928 динара месечно.

Прочитајте и Mere finansijske podrške će važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine

У новом закону пише и да родитељски додатак неће моћи да буде остварен ако мајка или чланови заједничког домаћинства плаћају порез на имовину на пореску основицу већу од 30.000.000 динара.
Ипак, како сазнајемо, и та нова верзија закона, која још није ступила на снагу, биће промењена, управо због одлуке о увећању износа родитељског додатка, али и услова за остваривање тог права. Према нашим сазнањима, није искључено да та друга ставка која се односи на порез на имовину буде додатно пооштрена.
Од Министарства рада и социјалне политике “Блиц” није успео да добије конкретнији одговор шта ће све у Закону бити промењено.
– Висина родитељског додатка, као и услови за остваривање права, биће утврђени кроз измене и допуне Закона о финансијској подршци породици са децом. Израда текста Нацрта закона биће урађена у накраћем року и по утврђеној процедури он ће бити упућен Влади ради потврђивања, а потом ће бити прослеђен Народној скупштини на усвајање – речено је “Блицу” у Министарству рада.

Важи за сву децу рођену ове године

Како сазнајемо, на увећани родитељски додатак моћи ће да рачунају све мајке (осим поменуте две категорије) које су родиле децу од 1. јануара ове године, али ће се она исплаћивати од 1. јула.
Како је обелоданио председник Александар Вучић, за прворођено дете родитељи ће добити једнократно 100.000 динара (сада 39.345 динара), а већи месечни износ следити и мама другог детета, које ће у наредне две године добијати 10.000 динара (сада 6.410 динара).
Осетно ће бити повећан родитељски додатак за треће дете, чијој ће мајци у наредних 10 година бити месечно уплаћивано 12.000 динара (сада 11.538 динара током две године).
Највеће повећање следи родитељима четвртог детета, који ће месечно добијати од државе 8.000 динара и то 10 година од рођења (сада 11.500 током две године).

Награде за послодавце

Иначе, у току је и припрема критеријума за награђивање послодаваца који препознају напоре за повећање наталитета, односно који су друштвено одговорни према родитељима.
Како “Блиц” сазнаје, Привредна комора Србије (ПКС) увелико ради на изради услова.
Извесно је да одређену стимулацију могу да очекују послодавци који исплаћују накнаде за рођење деце својим запосленима, који плаћају вртић деци запосленима, које породиљама омогућавају клизно радно време првих месеци када се врате на посао.
Аутори: Наташа Латковић, Данијела Нишавић
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


3 коментара на "Ево који су услови за добијање увећаног родитељског додатка

 1. Danijela каже:

  2025 godina;
  – Mama, jesam li ja plod ljubavi?
  – Ne, dete moje. Ti si plod Programa mera za poboljšanje demografske situacije donetog 2018. godine, u skladu sa zakonom.

 2. Ljilja каже:

  Zasto sva deca nemaju pravo na ionako bedan deciji dodatak. Nego je ogranicen nekim smesnim iznosom od koga nije moguce pristojno ziveti tri dana

 3. Daca каже:

  A sta je sa roditwlhima koji imaju viae od cetvoeo dece i cija su deca rodjena u 2017.god? Ja sam mama petodg deteta bebe od 4meseca . Sta mi da ocekujemo??

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама