Мере финансијске подршке ће важити за сву децу која су рођена од 1. јануара 2018. године

19 марта, 2018

Парови који се боре са стерилитетом и који су прво дете добили вантелесном оплодњом, моћи ће о трошку РФЗО истом методом да покушају да добију и друго дете, најавила је данас министарка без портфеља задужена за демографију и популацину политику Славица Ђукић Дејановић.
То је само једна од мера, поред финансијске помићи породицама са децом, предвиђена Стратегијом подстицаја рађања, коју је усвојила Влада Србије.
Министарка указује да само осам одсто парова у Србији има троје и више деце и да је зато финансијска подршка усмерена пре свега на рађање трећег и четвртог детета.
Прочитајте и Evo koji su uslovi za dobijanje uvećanog roditeljskog dodatka
– Морамо стимулисати што већи број жена да роде треће, односно четврто дете. Због тога су наше мере приоритетно усмерене ка тој популацији – каже Дејановић.
Она је додала да је Стратегијом предвиђено да свака мајка за друго рођено дете добија 10.000 динара месечно две године, а за треће и четврто 12.000 динара, односно 18.000 динара наредних десет година.
Стратегија је усвојена на Влади Србије, а, како каже Дејановићева, сада предстоји технички део – акциони план који подразумева конкретизацију мера, као и објављивање у Службеном гласнику.
Министарка појашњава да ће мере финансијске подршке које се односе на друго, треће и четврто дете важити за сву децу која су рођена од 1. јануара 2018. године и када буду почеле да се примењују родитељима ће новац бити исплаћен ретроактивно.
– Закон о финасијској подршци породици већ је предвидео једнократну помоћ за прво дете од 100.000 динара и ово је мера која се односи на децу рођену од 1. јула текуће године – рекла је Дејановићева.
Исплата ПДВ-а на беби опрему заједно са родитељским додатком
Она је нагласила да новим мерама ниједна постојећа мера није укинута, те да родитељима остаје дечји додатак, а да ће уместо повраћаја ПДВ-а на беби опрему бити уведен паушал од око 5.000 динара за свако рођено дете, што проистиче из већ усвојеног Закона о финансијској подршци породици са децом.
– Закон о финансијској подршци породици предвидео је да укупна сума новца која је до сада ишла на повраћај ПДВ-а буде подељена равноправно на свако дете. Мајке ће код првог исплаћеног родитељског додатка добити по пет до шест хиљада динара – нагласила је Дејановић.
Тиме се, како каже, постиже равноправнија расподела укупне суме новца јер су до сада само родитељи који су сакупљали рачуне добијали одређена финансијска средства, а они заузети послом, који нису имали времена да сакупљају рачуне, нису то своје право остваривали.
Министарка каже да се осим финансијске подршке породици са децом посебна пажња бити усмерена на едукацију жена које су у репродуктивном периоду, како би се смањио број абортуса.
Напомиње да је неотуђиво право сваке жене да одлучује о рађању и да у то право нико не сме да дирати, али да комисије у институцијама у којима се обављају прекиди морају више радити са женама – да им укажу на све могуће последице прекида трудноће, који се морају одвијати искључиво у установама које имају апсолутну сигурност за здравље жене.
Контрола намерних побачаја
Стратегија за подстицање рађања инсистира на мерама као што су – побољшање контроле пријављивања намерних побачаја, као и на усвајању националних клиничких смерница за извршење намерних побачаја.
Стратегијом је предвиђено и боље усаглашавање рада и родитељства, односно да се више користе постојећа добра законска решења.
– Рад не мора бити фиксан, може бити варијабилан за родитеље. Родитељи треба да напишу молбу, а послодавац да позитивно одговори. Рад може бити и код куће, постоји могућност скраћеног радног времена – појаснила је министарка.
Додаје да уговори о делу, привремено- повременим пословима дају женама иста права као и женама које су у сталном радном односу са финансијског асперкта. Ради се на томе, како је рекла, да послодавце који изађу запосленима у сусрет, који имају социјално одговорно понашање, буду награђени и стимулисани од државе.
Извор: Блиц

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


28 коментара на "Мере финансијске подршке ће важити за сву децу која су рођена од 1. јануара 2018. године

 1. Selena каже:

  Znači mi ne zapošljene majke koje treba da se porodimo pre prvog jula ,prvi put ,nismo važne,ta deca nema veze šta će da jedu … Vazno da će ona od prvog jula lepo da žive. Bravo Srbijo! Objasni zašto je zakin retroaktivan za sve osim za prvo dete?????

  1. Dragana каже:

   Šta mi koji imamo treće dete koje je rodjeno pre dve godine kakva mi prava imamo

   1. Jelena каже:

    Porodila sam se u februaru sa drugim detetom i mene ne kaci zakon za 10 000 dinara mesecno ja primam po 6500 mesecno 2 god

  2. Stefi каже:

   E upravo tako…šta im je taj jul toliko značajan? Moglo je od januara…
   Kad su već zeznuli roditelje koji radjaju u 2018 sa ukidanjem pdv-a

  3. Ivana каже:

   A jeste li Vi bebu pravili samo zbog para ili jednostavno zato sto je zelite? Sta bi bilo da sve to nije ni pocelo, prica, usvajanje zakona o promeni pomoci roditeljima? Kazete da deca nece imati sta da jedu, o tome ste trebali da razmisljate ranije.
   Mene isto ne kaci ova promena, da ne dodje do zabune, ali bebu smo pravili jer smo je jako zeleli. I jos jedna stvar, kada je prva beba u pitanju, obzirom sta sve treba da se kupi, i 100000 din je malo…

  4. Tatjana Tanja каже:

   Moja cerka rodila tri deteta,snalaze se kako znaju i umeju,Srbijo sramna li si, sada znam ko ce decu da pravi

  5. Katarina каже:

   I mene to zanima… zasto su nasa deca manje bitna? A nemamo pravo ni na povracaj PDV-a?

 2. Dragana каже:

  A šta je sa trećim detetom koje je rodjeno pre dve godine

 3. Ana каже:

  Zanima me sta je sa nama koje smo na zavodu i nismo nikad nigde radile? Ja imam dvoje dece od 3 godine i od 9 meseci.Ja i suprug zivimo sami i nemamo roditelje samo on radi.A da se zaposlim nemogu zbog dece.Hvala unapred na odgovoru.

 4. Sandra каже:

  A trece dete i svako naredno do punoletstva nije dete…ono ne treba ni da se skoluje ni da jede…mi smo radjale sebi a ova sad deca ce se radjati drzavi…zalosno.Treba podstrek al ne podcenjujte majke koje su do sad rodile trece i cetvrto.Mi znamo s kojom mukom izvodimo nasu decu na put.

 5. Jelena каже:

  A sta je sa nama koi živimo na Kosovo, što nemamo poso jer nemamo gde da se zaposlio?
  A imamo po troje dece.
  Ja imam tri mala deteta treće mi je rodjeno juna 2017 god, zasto moje i nečije drugo dete ne može da prima pomoć od države?
  Rodilasam ih iz ljubavi i zahvalna sam Bogu sto ih imam jer su oni moj smisao za život.
  Ali mislim da bi trebalo da budemo ravnopravni.

 6. Biljana каже:

  Ja imam tri predivna decaka. Radjala sam ih sebi a ne drzavi. Zato necu dozvoliti da nijedan od njih ne sluzi vojni rok i da nema nikakvu obavezu prema drzavi. Jer za drzavu oni i ne postoje….

  1. Danijela каже:

   I ja sam to danas rekla, moje treće muško je na putu. Ja decu radjam sebi,ostala sam trudna kada nije ni pomena o ovoj priči bilo…Vojnici ove zemlje neće biti, makar oči kopala redom po vladi.

 7. Gricko каже:

  Licemerno, bedno, BRUKA “gospođo” Slavice Đukić Dejanović… ne znam šta bih već sve rekla…. Moje treće dete puni uskoro 16 godina a o podršci majkama sa troje i više dece se PRIČA još od perioda kada mi je prvo najstarije dete imalo deset godina a sada ima 22. Zar nismo i mi doprinele natalitetu ove zemlje? Ja sam lično na svakom koraku od kada imam decu doživljavala samo neprijatnosti od toga, koliko budem na bolovanju zbog dece, preko smanjene plate, poprekih pogleda kolega do primitivizama od strane poznatih i nepoznatih u smislu “Šta si rodila toliku decu?!!!!!” I sad ste se setili? A šta sa nama koji se mučimo već 20 godina u ovoj Nedođiji?

  1. Božović Vladan каже:

   Bravo Gricko.
   Moje prvo dete od tri koliko imam, je napunilo 21. godinu. Sada ću ja koji imam troje dece da punim budžet, preko poreza i raznih drugih dažbina, da bi BUDUĆI roditelji bili nafilovani parama, skandal.
   Država, nama sa troje i više dece treba da isplati sto hiljada eura, a i to je malo, koliko smo uložili u decu. Kada ostali vide kako se država ponaša odgovorno prema porodicama koje imaju troje i više dece, požuriće da i oni ispune to isto. Samo tako može da se poveća natalitet.
   U suprotnom, ako ove nove mere zažive siromašni krajevi Srbije, a to je 99.99% Srbije, pohrliće da prime tu milostinju, jer i to je mnogo bolje nego da rade pi 10 sati u Vučićevim fabrikama za 150 eura.

 8. Ponosna каже:

  O cemu vi polemisete to je zalosno. Ako neko radja decu zbog para svaka njemu cast! Ja sam dobila jedno dete pisle DVADESET GODINA BRAKA vantelesnom oplodnjom. Drzava mi nine dala ni dinar. Uspelo mi je iz SEDMOG puta i hvala dragom Bogu imam divnog sina od devet godina. I da, zaboravih da napomenem da me svaki pokusaj kostao PET HILJADA EVRA jer tada se radilo samo u Beogradu a ja sam iz Nisa. Ja sam placala da dobijem dete a ne meni da placaju neku mizeriju da radjam drzavi decu. RADJAJTE IZ LJUBAVI A NE ZBOG SITNIH PARA.

  1. Gricko каже:

   “Ponosna”, mnogo mi je žao što ste se toliko namučili ali mi je drago što ste srećni dobijanjem sina. Srećni ste naravno i jer ste sami uspeli da finansirate to (bruka je što vam niko-država nije pomogao) jer imam drugaricu koja nema takve uslove i ostaće nesrećna…. Da, naravno da se iz ljubavi rađaju )a kako drugačije) deca, ima ih troje ali ne može se, svi znamo, živeti od ljubavi.
   Vaša sugestija o rađanju nije primerena ovde, jer velike su razlike među ljudima u mišljenju i odnosu prema novcu te šta su nekome “sitne” pare a šta “velike”.

   1. Gricko каже:

    (slovna greška):… imam ih troje…

 9. Jelena каже:

  Nije važno kada, uslovno rečeno, važno je da ovo zaživi. Biće podsticaj sadašnjim generacijijama, mada ni to nije ništa posebno, ali nije ni za bacanje. Moji roditelji imaju nas četvoro. Nikada ništa od države. Tata je sam radio i uspeo da nas odškoluje. Na put je izveo jednu učiteljicu, ekonomistu i lekara. Trenutno izdržava brata srednjoškolca. Pomoći od države NIKADA.

  1. Natasa каже:

   Divno, lepo je ovako nesto procitati, a zalosno sto se na ovo niko ne osvrne….valjda pomisle “bot” .

 10. Marija каже:

  Mislim da jednostavno treba svi da podrzimo ovu strategiju, ne moze nikako da bude losa. Čemu tolika negativnost? U prirodi je čoveka da ima svoje potomke pa ako će to država da podrži onda super! Gledajte na ovo kao na nesto najlepše sto je odlučeno u poslednjih 100godina. Sad je odlučeno od sad vazi o kraj price.,A ako ovo da rezultate biće dobro za sve pa nam pomoć države neće ni trebati

  1. Mamica каже:

   u potpunosti se slazem sa tobom..

 11. Tanja каже:

  A sta je sa decom koja su rodjena pre tri godine nemaju prava na zivot onda ?

 12. Gricko каже:

  Doslovce mi se povraća od mnogih komentara ovde….. hmmm…. da nisam trudna opet…. biće mi četvrto…

 13. psiholozi i sociolozi, javite se! каже:

  Ja se iskreno nadam da ove konkretne mere nece dati povecanje nataliteta – jer ce to znaciti da ta deca nisu rodjena iz ljubavi.
  Na stranu to sto su dodatna finansijska sredstva mnogim ljudima potrebna, ona ne resavaju problem nataliteta. Kada ova drzava bude nasla nacin da izmeni mentalitet ljudi koji su ovde ostali posle silnih emigracija – da prestanu da se bave rialitijima, drustvenim mrezama, starletama, njihovim nerealnim instagram zivotima, video igricama i slicnim infantilnostima u svojim tridesetim, onda ce se izmeniti i njihov stav prema zasnivanju i prosirenju porodice. Zreo i stabilan covek je sposoban da ostvari kvalitetne partnerske odnose, uglavnom zeli porodicu i spreman je da se bori za nju bez obzira na finansijske beneficije koje drzava pruza, a takodje je sposoban i da pravilno odgaji decu. Infantilni odrasli ljudi ce mozda radjati decu podstaknuti ovakvim merama, ali kako ce ih odgajiti – vidi se svuda oko nas.
  Doduse – sve zavisi kakvi gradjani su dugorocno ovoj drzavi potrebni – potencijalno kvalitetni ili stancovani, bez perspektive za pravilni razvoj licnosti koji uvek potice iz primarne porodice.

 14. Mamica каже:

  Odakle poceti a nikoga ne uvrediti…ali ove komentare zadnjih para dana nesto ne mogu da svarim…rekla bih svima…mame vi koje ne radite (zbog dece) na birou ste ?ali opet postavljam pitanje zasto ne radite?nema posla ili?postoje vrtici,skole negde gde deca borave kad vi niste kuci…ili da ostanu kuci sama posebno ako su velika deca 7 i vise…i moj muz i ja samo sami,radimo nismo birali poslove i imamo dvoje dece…snalazimo se…nikad mi nije bilo opravdanje ne mogu da radim imam decu…a druge mame…vasad deca pune 16 i 17 i 18 godina i neka su zivi i zdravi i neka napune jos 117 godina…ali vi ste radjali decu pre tog vremena kad su bila druga vremena…zasto unistavati cak i taj pokusaj da se pomogne roditeljima sa finansijama…i treba…i treba da se radjaju deca…ali treba se poceti odnekud…odakle nego od novih porodica…slazem se svima treba malo pomoci i onima od pre i onima od sad…ali ne moze se sve odjednom…treba da nas bude..

 15. Majka troje dece каже:

  Iskreno se nadam da će nešto krenuti na bolje. Ja sam majka troje dece, i ni za jedno nisam imala nikakve povlastice, rađala sam ih za sebe a ne za državu. Prvo sam rodila kao student. Kada sam rodila drugo radila sam na određeno i vratila se na posao posle 4 meseca. Tek za treće sam radila za stalno i koristila 2 godine porodiljskog, posle kojih sam bila kažnjena ne napredovanjem jer sam dugo bila na bolovanju. Najmlađe dete ima 20 godina. Sada sam baka i gledam kako mi najstarije dete jedva krpi kraj sa krajem iako ima fakultet, ali ne i stalan posao, a isplate za porodiljsko kasne bar 3 meseca. A posle porodiljskog da li će imati posao? Ne treba majkama jednokratna pomoć, već sigurnost da će imati gde da se vrate. A da li će dete primiti u vrtić? Gde su babe. Rade do 65 god. i kome više one trebaju? Definitivno nešto ne štima u ovoj državi. Kamo sreće da mogu da odem u penziju dok sam normalna i da gajim unučiće. Ovako sam kažnjena što sam rodila troje dece u nekim normalnim godinama, a dobila prvo unuče u 52 god. Niko meni nije pomagao, a sad kada ja želim, ja ne mogu da pomognem. Toliko o natalitetu i svesti ove države.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама