Evo koji su uslovi za dobijanje uvećanog roditeljskog dodatka

20 marta, 2018

Žene u Srbiji koje imaju veoma visoka primanja za srpske uslove od 1. jula neće moći da računaju na roditeljski dodatak, čije povećanje je u subotu najavio predsednik Srbije Aleksandar Vučić. To se pre svega odnosi na buduće majke koje imaju mesečnu platu veću od 197.928 dinara.

Od 1. jula stupa na snagu Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je usvojen krajem prošle godine, a u kojem su uslovi za dobijanje roditeljskog dodatka pooštreni za pojedine kategorije roditelja.
Naime, u članu 25 Zakona navodi se da roditeljski dodatak ne može da bude ostvaren ako majka ili otac deteta plaćaju godišnji porez na dohodak građana. Prema važećim propisima, taj porez su u ovom trenutku dužni da izmire oni koji su tokom godine zaradili više od 2.375.136 dinara, odnosno 197.928 dinara mesečno.

Pročitajte i Mere finansijske podrške će važiti za svu decu koja su rođena od 1. januara 2018. godine

U novom zakonu piše i da roditeljski dodatak neće moći da bude ostvaren ako majka ili članovi zajedničkog domaćinstva plaćaju porez na imovinu na poresku osnovicu veću od 30.000.000 dinara.
Ipak, kako saznajemo, i ta nova verzija zakona, koja još nije stupila na snagu, biće promenjena, upravo zbog odluke o uvećanju iznosa roditeljskog dodatka, ali i uslova za ostvarivanje tog prava. Prema našim saznanjima, nije isključeno da ta druga stavka koja se odnosi na porez na imovinu bude dodatno pooštrena.
Od Ministarstva rada i socijalne politike “Blic” nije uspeo da dobije konkretniji odgovor šta će sve u Zakonu biti promenjeno.
– Visina roditeljskog dodatka, kao i uslovi za ostvarivanje prava, biće utvrđeni kroz izmene i dopune Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom. Izrada teksta Nacrta zakona biće urađena u nakraćem roku i po utvrđenoj proceduri on će biti upućen Vladi radi potvrđivanja, a potom će biti prosleđen Narodnoj skupštini na usvajanje – rečeno je “Blicu” u Ministarstvu rada.

Važi za svu decu rođenu ove godine

Kako saznajemo, na uvećani roditeljski dodatak moći će da računaju sve majke (osim pomenute dve kategorije) koje su rodile decu od 1. januara ove godine, ali će se ona isplaćivati od 1. jula.
Kako je obelodanio predsednik Aleksandar Vučić, za prvorođeno dete roditelji će dobiti jednokratno 100.000 dinara (sada 39.345 dinara), a veći mesečni iznos slediti i mama drugog deteta, koje će u naredne dve godine dobijati 10.000 dinara (sada 6.410 dinara).
Osetno će biti povećan roditeljski dodatak za treće dete, čijoj će majci u narednih 10 godina biti mesečno uplaćivano 12.000 dinara (sada 11.538 dinara tokom dve godine).
Najveće povećanje sledi roditeljima četvrtog deteta, koji će mesečno dobijati od države 8.000 dinara i to 10 godina od rođenja (sada 11.500 tokom dve godine).

Nagrade za poslodavce

Inače, u toku je i priprema kriterijuma za nagrađivanje poslodavaca koji prepoznaju napore za povećanje nataliteta, odnosno koji su društveno odgovorni prema roditeljima.
Kako “Blic” saznaje, Privredna komora Srbije (PKS) uveliko radi na izradi uslova.
Izvesno je da određenu stimulaciju mogu da očekuju poslodavci koji isplaćuju naknade za rođenje dece svojim zaposlenima, koji plaćaju vrtić deci zaposlenima, koje porodiljama omogućavaju klizno radno vreme prvih meseci kada se vrate na posao.
Autori: Nataša Latković, Danijela Nišavić
Izvor: Blic

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Evo koji su uslovi za dobijanje uvećanog roditeljskog dodatka

 1. Danijela kaže:

  2025 godina;
  – Mama, jesam li ja plod ljubavi?
  – Ne, dete moje. Ti si plod Programa mera za poboljšanje demografske situacije donetog 2018. godine, u skladu sa zakonom.

 2. Ljilja kaže:

  Zasto sva deca nemaju pravo na ionako bedan deciji dodatak. Nego je ogranicen nekim smesnim iznosom od koga nije moguce pristojno ziveti tri dana

 3. Daca kaže:

  A sta je sa roditwlhima koji imaju viae od cetvoeo dece i cija su deca rodjena u 2017.god? Ja sam mama petodg deteta bebe od 4meseca . Sta mi da ocekujemo??

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama