Ево колико су заиста ОПАСНИ телефони и бежични интернет!

13 јула, 2016

Мобилни телефони, интернет рутери, таблети… Убрзани развој технологије нам је олакшао живот, али и унео страх од могућег штетног деловања – зрачења.

Да ли и до каквих све нежељених последица по здравље људи доводи прекомерна употреба паметних телефона, „вајрлес“ модема и осталих уређаја, објашњава др Бранислав Вулевић, научнисарадник и руководилац Одељења за заштиту од нејонизујућих зрачења у Јавном предузећу „Нуклеарни објекти Србије“ у Винчи:

– Нова техничка достигнућа често имају и другу страну медаље, која се тиче загађења животне средине. Пажњу посебно привлачи „невидљиво загађење“, односно нејонизујућа зрачења. За разлику од јонизујућих, радиоактивних зрачења која су драстично опаснија, нејонизујућа немају довољно енергије за покретање процеса јонизације у живим ткивима. А да ли су и колико опасна по здравље, генерално посматрано, нико стручан и добронамеран нема прави одговор. Истина је негде између најгорих могућих сценарија за будуће генерације и потпуног игнорисања било каквог лошег утицаја – објашњава наш саговорник, који је овом проблему посветио скоро две деценије.

* Да ли човек може да осети утицај нејонизујућег зрачења?

– Човек не поседује чула којима би детектовао нејонизујуће зрачење. У интегрални електромагнетски спектар нејонизујућег зрачења улази и ултраљубичасто (УВ), инфрацрвено (ИЦ) и радиофрекфенцијско зрачење (РФ), као и електрична и магнетска поља екстремно ниских фрекфенција. Одговор на питање како се заштити од прекомерних излагања овом зрачењу ће временом све више добијати на значају.

* Постоје ли одређени симптоми као вид реаговања људског организма на електрична и магнетска поља?

– Најчешће се помиње главобоља, поремећај сна и замор. Међутим, потребно је нагласити чињеницу да еминентни научници и стручњаци широм света имају опречне ставове по питању утицаја електричних и магнетских поља на људски организам.

* Како онда да се понашамо у односу на кућне апарате, који су неодвојиви део живота?

– Где год имамо напон и струју имамо појаву електричних и магнетских поља. Дакле, сви кућни апарати представљају изворе електричних и магнетских поља ниских фрекфенција који припадају групи нејонизујућих зрачења. Вредности јачине су најизраженија у непосредној близини апарата, док са растојањем од извора нагло опадају. Ипак, изузетак су микроталсне пећи, које због термичког ефекта на храну емитују зрачење на фрекфенцији 2,45 гигахерца, што значи да се за време њеног рада треба бити на нешто већем растојању, макар око четири метра.

* А када је реч о осталим кућним уређајима?

– На растојању од 30 до 50 сантиметара од одређеног апарата ниво електричних и магнетских поља драстично опада, па особа на наведеним растојањима може бити спокојна. Посебно треба обратити пажњу на електричне сатове поред кревета. Препорука је да се држе на удаљености од један и по до два метра од узглавља. Приликом коришћења треба повести рачуна и о апаратима као што су миксер, фен за косу, апарати за бријање… Користите их само одређен временски период према упутству, без претеривања.

* Од мобилних телефона више се и не одвајамо?

– Ризици по здравље услед употребе мобилних телефона још увек нису у потпуности сагледани. Пре четири године је Међународна агенција за истраживање канцера зрачење мобилних телефона сврстала у такозвану групу 2Б, потенцијално канцерогену за људе.

Наведена класификација такође значи и да су потребна даља истраживања. Мобилни телефони највише зраче током разговора, при чему мозак апсорбује најмање половину зрачења које се емитује. С друге стране, када је мобилни телефон укључен а не користи се, већ се налази „у стању мировања“, оријентационо на сваких 15 минута пошаље по један кратак сигнал најближој базној станици, која га региструје по посматраној локацији. То заправо значи да је тада зрачење занемарљиво. Врло је важно напоменути да се приликом позива неког броја, сачека пар секунди док се не успостави веза па тек онда апарат прислони на уво. Током разговора сваки мобилни телефон емитује различите вредности радиофрекфенцијског зрачења у зависности од квалитета самог телефона, али и од положаја у односу на антене базних станица мобилне телефоније. Уколико су антене базних станица ближе, зрачење мобилних је мање и обрнуто. Током ноћи када нам мобилни нису потребни треба их ставити што даље од главе.

* Колико далеко?

– Појам безбедне удаљености изражене бројкама, једноставно не постоји. У сваком случају, у спаваћем простору, а посебно у дечијем, из предострожности, јер наука још није дала своју последњу реч, треба да буде што мањи број електричних и електронских уређаја.

ДЕЦА ПОСЕБНО ОСЕТЉИВА

Током разговора мобилним телефоном дечији мозак апсорбује више зрачења у односу на одрасле особе. Зато и постоје јасне препоруке о њиховом коришћењу:

* Деци млађој од 12 година не треба давати да користе мобилни, осим у ретким случајевима

* Избегавати ношење непосредно уз тело

* Разговоре обављати што краће

* Мобилни не треба приближавати уву док се не успостави телефонска веза

* Током разговора телефон држати наизменично на оба ува

* Избегавати телефонирање у превозним средствима

* Више користити спикерфон и СМС комуникацију

* Искључите интерент рутере у соби у којој деца спавају

НЕ ДРЖИТЕ ЛАПТОП У КРИЛУ

Зрачења која се емитују приликом рада лаптопа слична су зрачењима која емитују телевизори, ДВД плејери, микроталасне пећнице, па и мобилни телефони. Досадашња мерења су показала да су зрачења најинтензивнија на самом телу лаптопа, а да са растојањем драстично опадају. Ово радиофрекфенцијско зрачење углавном је повећано на местима где се налазе хард диск и конектори, а посебно када се успоставља или је успостављена интернет веза. Међутим, у односу на стандардне монитор рачунаре, зрачење лаптоп екрана је мање.

Ризици по здравље још увек у потпуности нису сагледани, али се саветује да се приликом дужег рада не држе на крилу. Такође, мушкарцима се саветује да телефон не држе у џепу панталона, јер негативно утичу на број сперматозоида.

РИЗИК ПО ЗДРАВЉЕ

Сви воле бежични интернет. Нема више незгодних и ружних каблова који се растежу по поду. Међутим, ако се зна да рутери и модеми шаљу сигнале кроз зидове путем електромагнетног зрачења, зашто ти сигнали не би могли да прођу и кроз наша тела? А бежични интернет сви имамо и кући, на послу, у кафићу, тржном центру… Додатни проблем је што нико никад не гаси свој Wи-Фи. Дакле, зрачење је присутно нон-стоп. Не заборавимо да и наше комшије, вероватно, поседују бежични интернет… Постоје студије које показују да дугорочно излагање таласима, које стварају рутери, може да изазове оштећења мозга, губитак памћења, па чак и туморе. Међународна агенција СЗО за истраживање рака је класификовала РФ зрачење као озбиљан ризик по здравље и спада у исти категорију као што је дуван, азбест и бензен.

Извор: Novosti

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


3 коментара на "Ево колико су заиста ОПАСНИ телефони и бежични интернет!

 1. Joca каже:

  Kada sam bio mladji voleo sam da slušam radio prenose utakmica. Da li to znači da radio talasi prolaze kroz zidove stotine zgrada pre nego što stignu u moj tranzistor? Dakle, prolaze i kroz HILJADE ljudi koji uopšte ne slušaju radio programe, hteli oni to ili ne. Zemlje u kojima je natalitet najveći nemaju radio – mislite o tome.

  1. ja каже:

   Radio samo PRIMA signale dok mobilni telefoni, ruteri i sl. ODASILJU. Kablovi su zakon

 2. Dragana каже:

  Postovani, pored stana u kome zivim sa dvoje male dece se nalazi ormaric sa glavnim elektronsim osiguracima pa me interesuje da li on prestavlja opasnost za nase zdravlje?

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама