Ево пар питања и реченица које не треба да говорите мами која чека друго дете

15 јула, 2017

 
Зашто си направила тако малу/велику разлику?
Мама број 1: ,, Јаој, како ћеш издржати са тако малом разликом. То је ужасно напорно. Сестра једне моје познанице је рекла да је једва издржала, скоро је почела да пада у несвест. Замисли. Ужас.“

Мама број 2: ,, Бога ми, између мојих је разлика 4 године и то је идеално. Не знам што је код тебе тако велика. Уопште ти није окаy. Сад ћеш много тешко да поднесеш трудноћу и порођај, а њега уопште неће занимати млађа сестра. Није ти то добро, требала си пре.“
Никако ово не коментаришите и не дајите своје мишљење поводом разлике за коју се брачни пар одлучио, јер само они знају када су спремни за друго дете. Ако је разлика између ваше деце 4 године не мора да значи да је то разлика која одговара свакој мами.
Само да знаш да ћеш старије дете много запоставити.
Мислим да ова реченица нема никакву сврху осим да поред хормона који луде код једне труднице и њених промена расположења доприносите томе у негативном смислу и учините да се осети још горе. Зато – више размишљајте о свом животу и времену које ћете посветити вашем детету/деци него што доносите закључке који уопште нису важни нити охрабрујући.
Она ће сигурно бити љубоморна, без обзира што је толико припремаш за долазак бебе.
Да, најбоље и било да старијем детету ништа не говорите и онда када беба стигне покажете је и кажете „ово је твој брат/сестра“. То је много боља припрема од ове постепене.
Ако се особа максимално труди око нечега треба да јој дате ветар у леђа, а не да је деморалишете. Осим ако гледате у пасуљ. Онда ћу разумети то што знате да ће моје дете бити љубоморно и да моје залагање нема сврху.
Није здраво да дојиш у трудноћи.
Мало специфично, али морала сам додати на листу, јер сама пролазим кроз то.
Мама број 1: ,,Ти и даље доји!? О Боже! Па зашто то радиш? То није здраво!“
Мама број 2: ,,Ти баш не волиш ту бебу у стомаку. Желиш да јој наштетиш. Страшно.“
Да ли ће неко дојити или не искључиво је његов избор. И тај неко вероватно нема жељу да слуша коментаре других. А и ако већ толико желите да прокоментаришете дојење у трудноћи будите информисани, а не затуцани и ограничени.
Хоћете ли се ту зауставити или планирате и треће?
Иако ни друга беба још није стигла људи су веома радознали по питању тога да ли ћемо се овде зауставити. А мени то није чак ни у мислима.
Требала си мало више уживати са тим старијим дететом, када дође ово млађе нећеш имати уопште времена.
Да. И ја мислим. Хвала Богу, па сам једна срећна жена окружена дивним и брижним људима попут баш вас који доносите те претпоставке.
Сада си много крупнија него у првој трудноћи.
Ово никако, али никако не треба да говорите. Нити да на било који начин упоређујете прву и другу трудноћу, поготово из тог неког вашег угла. Сви ми имамо огледала, која нас обично увеличају, али нема везе. ?
А опет је женско? Шта ти муж каже на то?
Шта уопште муж има да каже? Ми добијамо бебу/дете, не девојчицу или дечака. И пресрећни смо због тога што их имамо, јер никако не заборављамо чињеницу да би неко све дао за то мало биће, независно од пола.
Биће ти много тешко да је оставиш када кренеш у болницу да се породиш.
Не, заиста нисам знала. Хвала ти. Веома охрабрујуће са твоје стране, мислим да ми је сада мање тешко.
Не подсећајте трудницу да се овај моменат ближи, јер ћете већ за 5 минута морати да нађете начин да је смирите и зауставите тај неутешни плач који изгледа као да ће то дете оставити заувек, а не само на 2, 3 дана. ?
Сада можеш да се поздравиш са друштвеним животом.
Окаy, мењају нам се приоритети и ниси више безбрижан 100%, јер ти је увек на памети то мало биће за које си одговоран, али никако ти се живот не завршава. Све је ствар организације и ко хоће увек може и треба да пронађе времена за себе. То нас не чини лошим мајкама то на чини људским бићима као и сваког другог.
Вероватно постоји нешто што бисте додали на ову листу. Поделите то са нама у коментару.
Аутори: Kатарина Прокић
Јована Бановић Де Боевер
 
Извор: modernemame.wordpress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


2 коментара на "Ево пар питања и реченица које не треба да говорите мами која чека друго дете

  1. Maja каже:

    Zvuči možda neumesno, ali je sve tačno.

    1. Mama каже:

      1. Opet imas mucnine? Stvarno? Ja imam troje, pa mi nikad nije bila muka. 2. Sta? Opet ces na carski? Da li bas moras? Ne, zamislite ja obozavam da me uspavljuju, seku, siju…To je prosto divno. 3.Nemoguce da ne znas pol deteta? Nisi pitala? Kako mozes da izdrzis? Nisi radoznala? Naravno da sam radoznala, ali mi je pol deteta nebitan, samo nek se rodi zivo i zdravo! ( Ne izmisljam, nisam znala pol nijednog svog deteta do rodjenja)

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама