Фарбање јаја декупаж техником – туторијал

За израду ових уникатних прелепих ускршњих јаја биће вам потребно следеће:

– тврдо кувана јаја (а ако желите баш да истакнете, што не бисте на време набавили гушчија јаја?)

– салвете са ускршњим и цветним мотивима

– мекана четкица

– кукурузни скроб

– јестиве боје и јестиве шљокице (на јаја која ћемо после јести не смемо стављати никакве хемикалије и боје које нису јестиве, јер се све те материје упијају кроз љуску од јаја која је иначе веома порозна. Једино у случају ако желите да јаје буде искључиво за украс, тада можете користити лепкове, боје и остале материјале)

– једно размућено беланце

Када сте припремили тврдо скувана и охлађена јаја, потребно је да припремите и мотиве са салвета које желите да користите приликом декупажирања јаја. Пошто јаја не представљају велику површину за рад, важно je да на салветама имате ситније мотиве како бисте их лепо уклопили. Исцепкајте салвету на делове које желите користити приликом декорације јаја.

Јаје би, пре декупажа, било пожељно поставити у држач за јаја (то скоро сви имају у свом дому) а ако га немате, можете искористити чашицу од ракије или неку сличну мању посуду. Једно беланце добро размутите тако да буде у пенастом стању и крените са декупажом јаја. Комадић исцепкане салвете прво наслоните на суво јаје (нема потребе ни јаје нити салвету претходно квасити), па онда четкицу умочите у размућено беланце и крените да лепите салвету тако што ћете преко ње прелазити четкицом. Наравно, када лепите салвету, онда узимате само онај горњи, најтањи слој на којем се налази слика. Водите рачуна да не притискате четкицу, нити да претерано “трљате”, јер је расквашена салвета веома мекана и може вам се поцепати. Сличица по сличица, и облепите читаво јаје по жељи.

Када сте облепили јаје по жељи, оставите га да се беланце на њему осуши (оно нам је било диван природан лепак). Ако вам изглед вашег ускршњег јаја није одговарајући, тада можете додати мало боје и шљокица а то ћете урадити на следећи начин: узећете кафену кашичицу кукурузног скроба и помешати са мало воде како бисте добили густину пасте за зубе. У ту смесу можете умешати јестиву боју и/или шљокице, и са тим “прелакирати” јаје.

Премазана јаја оставите да се осуше, најбоље на решткицу од рерне или за пишкоте. Када су јаја потпуно сува, ваше ускршње благо је спремно. Добили сте фантастична јаја фарбана декупаж техником!

Извор: mojrucnirad.com