ФБГ: Наставници немају никаква права, па ни да планирају своје слободно време

Чланови Форума београдских гимназија саопштили су да су “запрепашћени чињеницом да у Министарству просвете влада потпуно одсуство свести о степену незадовољства међу наставницима”.

Foto: Canva

Форум београдских гимназија истиче да апсолутно не одговара истини тврдња надлежних у Министарству просвете да су запослени у београдским гимназијама љути што ће час у суботу трајати 45 минута, те да би Министарство “морало знати да је корен незадовољства пре свега недостојан третман од оних који би морали имати много више сензибилитета за проблеме у просвети него што их очигледно имају.”

– Карамбол који је настао око тако једноставне ствари, каква је организација рада суботом представља само кап која је прелила чашу и указала да наставници очигледно немају никаква права, па ни право да планирају слободно време јер се никад не зна да ли ће од надређених стићи неко наређење данас за сутра и то у виду формалне или неформалне преписке. – стоји у саопштењу Форума.

Форум дели став Министарстсва да ученик у сваком тренутку мора бити у фокусу, али истовремено се питамо да ли то важи само за београдске ученике, док су они у унутрашњости препуштени стихији, узимајући у обзир да су школе у унутрашњости скратиле часове, а немали број њих је пропуштено градиво „надокнадио“ онлајн наставом.

– С обзиром на то да верујемо у неспорну бригу Министарства за будућност ученика позивамо надлежне да сутра обавесте јавност о броју ученика који нису присуствовали настави током радне суботе.

Форум београдских гимназија сматра и да је тврдња да наставници београдских гимназија бојкотују реформске процесе потпуно бесмислена имајући у виду ангажовање великог броја чланова Форума у реформама.

– Да су надлежни у Министарству били спремнији да пажљиво прочитају Форумову одлуку у погледу пилотирања Државне матуре могли су уочити да Форум нема намеру да се трајно повуче из пројекта, већ само до тренутка док нас из Министарства не уваже као равноправне саговорнике на ову тему. – наводе чланови ФБГ.

На крају саопштења наглашено је да је Форум увек отворен за разговор и решавање проблема кроз дијалог, али да “до сада нису наишли на отворена врата Министарства”. Уколико, као што тврде у саопштењу, такво расположење влада и у Немањиној улици, не видимо зашто се не бисмо састали већ у понедељак и отворено разговарали о свим проблемима.