Фејсбук групе – место где се данас одгајају деца

Мислим да у нашем региону нема много мајки које децу одгајају слушајући слепо савете педијатара и те чувене старе методе. Верујем да је то добра ствар, да је доступност информација луксуз за који данашња генерација мајки треба да буде захвална, али и да покуша да га искористи на што бољи начин. А шта то значи?

fb-mama

Пре свега, да треба добро да размислите где тражите информације и кога слушате када је у питању здравље, исхрана, васпитање вашег детета. А Фејсбук групе НИСУ то место. Не кажем да не могу бити корисне, да не могу помоћи у пружању првих информација, али када се на њих у потпуности ослоните, то може бити велики проблем.

И сама сам члан неколико група на Фејсбуку, углавном оних везаних за родитељство, исхрану, васпитање, одрастање деце. Много сам корисних ствари тамо видела и научила, али, нажалост, много је више лоших и погрешних савета.

Пошто имам већ „вишегодишње искуство” у том смислу, морам да изнесем неколико својих запажања, можда помогну младим мамама.

1. Исхрана

Чини ми се да су ту стварају највеће полемике, а маме остају збуњене, не знајући да ли да слушају педијатра, своју маму или неку тамо маму са Фејсбука о којој не зна баш ништа. Истина је да педијатри нису стручњаци за ову тему, као ни наше баке. Истина је да то што су нас некад хранили крављим млеком и пасуљем од 3. месеца, а ми ето испали супер (осим што имамо проблеме са стомацима, лоше навике у исхрани и проблеме с вишком килограма) не значи да треба да следимо те савете.

С друге стране, многе Фејсбук групе које се баве исхраном су до те мере загрижене да помало личе на секте. Ако случајно поменете да планирате да дохрањујете дете од 5. месеца, одмах креће лавина напада и позив да се из групе искључите јер не поштујете правила. То што се залажу за здраву исхрану, базирану на поврћу, воћу и житарицама, уместо на инстант-кашама је свакако за похвалу. Али, драге маме, не нападајте младе мајке које су одлучиле да две недеље раније почну да дохрањују децу или да кајсију дају месец дана раније него што је по табели, кад већ имају домаћу. Пазиће оне да не отрују своју децу. Кад су већ дошле у групу и питају, значи да брину и да им је важно. Нема потребе бити стриктан, деца нису роботи.

2. Лечење

„Јао, има температуру 39,7 већ два дана! А и изашао му је неки осип на гузи, ево, види се на слици. Шта да радим, да ли да идемо лекару?” Не, немој лекару, боље да у некој групи пуној мама питаш шта да радиш са дететом које је два дана болесно. Наравно, иронична сам. Искрено, оваква и слична питања не разумем нити ћу икад разумети. Ајде што ће десет мама да вам да десет различитих савета, него што су то жене које никад нисте виделе, за које не знате какве су мајке, колико имају искуства, да ли су добронамерне… И све то је ништа у односу на чињеницу да своје дете ЛЕЧИТЕ на интернету. То је недопустиво.

3. Васпитање

„Жене, ја не знам шта да радим са овим мојим. Ево већ пар недеља ме удара чим му нешто не одговара. Све сам пробала и лепо и батине, не помаже. Има ли још нека такав проблем?” Оваква питања просто обожавам јер знам да кад отворим коментаре да ћу видети гомилу савета типа: „Ма удари и ти њега, мора да осети.”, „Ма само га ти пуштај да те удара, па после мисли кад те буде тукао за 20 година!”, „Богами, мој је тако, па кад га ја сваки пут три пута јаче ударим, да видиш како је престао.”

И, шта сад? Послушаћете савете потпуних странаца који вам кажу да треба да тучете дете. А да питате неког психолога, ако већ мислите да имате проблем?

Дакле, новопечене маме, предлажем да пронађете баланс. Ја сам тако урадила. Нисам слушала маму кад ми је говорила да је беба гладна са 4 месеца, ни педијатра да дам инстант-каше, али ни маме по групама кад се згражавају што неко не прати њихову табелу као да је Свето писмо. Нисам лечила дете на Фејсбуку, нити сам је тукла јер ми је тако рекла нека мама чија је профилна слика деколте у крупном плану.

Слушала сам стручњаке, стране, стручне сајтове, нова истраживања и свој инстинкт. И мислим да је то права ствар.

Александра Цвјетић