Fizijatar: I po ceo centimetar razmaka između dva prsta, teniski lakat, upala tetive palca sve su češći kod prvaka zbog držanja telefona

28 marta, 2022

Ranije su fizijatri i pedijatri kod budućih prvaka, prilikom sistematskog pregleda koji je obavezan pre upisa, primećivali ravne tabane i krivu kičmu, ali je novo vreme i prečesta upotreba mobilnih telefona donela i neke nove probleme, piše N1.

dete-obrok-mobilni-telefon-crtani

Canva.com

Kod budućih prvaka fizijatri najčešće primećuju loše držanje tela, ali i probleme sa prstima i zglobovima na rukama, zbog prečeste upotrebe mobilnih telefona.

“Gorući problemi kod dece koja upisuju školu su i prsti na rukama, jer zbog mobilnih telefona i džojstika za igrice, se dešava da između dva prsta bude i čitav santimetar razlike. Takođe i sindrom teniskog lakta je u velikom porastu kod dece zbog korišćenja telefona. Deca dobijaju upalu tetive palca i imaju učestale bolove u predelu vrata, zbog čega je veoma važno ozbiljno shvatiti dijagnoze i savete sa sistematskih pregleda” objašnjava dr Zorica Mitrović, fizijatrica.

I to nije sve, mobilni telefoni su krivci i za još neke probleme sedmogodišnjaka u Srbiji.

“Ono što nas iz godine u godinu sve više zabrinjava je prekomerna težina dece koja tek upisuju školu, takođe sve su učestaliji problemi sa stopalima zbog nepravilnog hoda i neredovnog kretanja i oslabljen vid kao posledica preterane upotrebe mobilnih telefona i gledanja televizije i kompjutera u predškolskom uzrastu. Deca su navikla da im je sve na dugme i slabo se kreću, a previše informacija sa svih strana utiče na njihovu koncentraciju, pa se teško fokusiraju, što postaje ozbiljan problem kasnije u školi na časovima”, kaže pedijatrica u Domu zdravlja Grocka.

Roditelji su svesni ovoga problema, ali nije lako odupreti se novom dobu i tehnologijama.

“Tačno je, deca provode mnogo vremena pred telefonom. Mi kao roditelji pokušavamo to da ograničimo i da kontrolišemo, ali nismo svemogući. Kako bismo našu ćerku odvratili od prečestog držanja mobilnog telefona u rukama, nabavili smo psa. Sada je više posvećena njemu nego ekranu mobilnog telefona. Možda to nije loš recept”, iskren je Dušan Miljković, otac male Dunje koja sada treba da krene u prvi razred.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama