Горући проблеми код првака: Прсти на рукама, тениски лакат, упала тетиве палца, све због џојстика и игрица

Раније су физијатри и педијатри код будућих првака, приликом систематског прегледа који је обавезан пре уписа, примећивали равне табане и криву кичму, али је ново време и пречеста употреба мобилних телефона донела и неке нове проблеме, пише Н1.

dete-obrok-mobilni-telefon-crtani
Canva.com

Код будућих првака физијатри најчешће примећују лоше држање тела, али и проблеме са прстима и зглобовима на рукама, због пречесте употребе мобилних телефона.

“Горући проблеми код деце која уписују школу су и прсти на рукама, јер због мобилних телефона и џојстика за игрице, се дешава да између два прста буде и читав сантиметар разлике. Такође и синдром тениског лакта је у великом порасту код деце због коришћења телефона. Деца добијају упалу тетиве палца и имају учестале болове у пределу врата, због чега је веома важно озбиљно схватити дијагнозе и савете са систематских прегледа” објашњава др Зорица Митровић, физијатрица.

И то није све, мобилни телефони су кривци и за још неке проблеме седмогодишњака у Србији.

„Оно што нас из године у годину све више забрињава је прекомерна тежина деце која тек уписују школу, такође све су учесталији проблеми са стопалима због неправилног хода и нередовног кретања и ослабљен вид као последица претеране употребе мобилних телефона и гледања телевизије и компјутера у предшколском узрасту. Деца су навикла да им је све на дугме и слабо се крећу, а превише информација са свих страна утиче на њихову концентрацију, па се тешко фокусирају, што постаје озбиљан проблем касније у школи на часовима“, каже педијатрица у Дому здравља Гроцка.

Родитељи су свесни овога проблема, али није лако одупрети се новом добу и технологијама.

„Тачно је, деца проводе много времена пред телефоном. Ми као родитељи покушавамо то да ограничимо и да контролишемо, али нисмо свемогући. Како бисмо нашу ћерку одвратили од пречестог држања мобилног телефона у рукама, набавили смо пса. Сада је више посвећена њему него екрану мобилног телефона. Можда то није лош рецепт“, искрен је Душан Миљковић, отац мале Дуње која сада треба да крене у први разред.