Fizika, matematika, inženjerstvo kroz igru – škola u kojoj nema ocena, a deca se raduju svakom času

2 novembra, 2022

Škola bez ocena, edukacija kroz igru, matematika, fizika, inženjering i tehnologija kroz praktične eksperimente i zabavu. To je, ukratko, opis programa Young Engineers, potpuno novog koncepta učenja u Srbiji, mada ne tako novog u svetu.

Osnivači su svoja vrata otvorili u Beogradu, Novom Beogradu, Subotici i Novom Sadu, gde će sa decom uzrasta od 4 do 15 godina raditi na tome da učenje pretvore u ono što zaista i treba da bude – aktivnost u kojoj deca prirodno uživaju, otkrivajući nove, neverovatne stvari.

Ono što je posebno zanimljivo je to što se kreativnost, inženjerski duh i ljubav prema nauci i tehnologiji razvijaju bez korišćenja ekrana – na način koji razvija i finu motoriku i logičko razmišljanje i povezivanje.

S Draženkom Zorajom Nićetin i njenim kolegama razgovaramo o tome šta konkretno deca rade na časovima i zbog čega su STEM nauke na kojima se ceo koncept zasniva tako važne.

Young Engineers je koncept koji je kod nas nov, ali ne i u svetu. Na čemu se bazira i zbog čega je za decu koristan?

Da, reč je o obrazovnom konceptu koji postoji već 14 godina u preko 50 zemalja sveta.
U pitanju je metod rada koji, primenom edukativnog alata – posebno dizajniranih kocki, (kompatibilnih sa LEGO kockama) na praktičan, kreativan i inovativan način, radi sa decom uzrasta od 4 do 15 godina (u podeljenim grupama) i podstiče decu da kroz pažljivu pripremu časova, na kojima se analizira gradivo usklađeno nastavnom planu školskog sistema, razmišljaju i usvajaju gradivo.

U okviru ovog obrazovnog koncepta deca se upoznaju sa određenim naučnicima, terminima iz nauke, inženjerstva i tehnologije, mašinama iz svakodnevnog života i principom na kojem iste rade, zanimljivim predmetima… A sve to učimo na zabavan način, kroz igru! U tom smislu recimo, na primeru veš mašine, učimo decu o cenrtifugalnoj sili, ali tako da im ne dajemo definicije, već prenosimo znanje na jedan praktičan i iskustven način. Deca kod nas uče za ceo život pomoću modela koje gradimo i koje zajedno analiziramo. Modeli su svakog sledećeg časa drugačiji, kako po sadržini, tako i po težini.

U našem nazivu je i prisutno “e2” što predstavlja: “Educational” i “Edutainment” odnosno kako smo i gore naglasili “učenje kroz igru”. Za roditelje naš koncept je edukacija, a za dečicu to je igra!

Ovaj koncept kod dece razvija kreativno i logičko mišljenje, zaključivanje, motivaciju, samostalnost i odlučnost u donošenju odluka, ali i timski rad, što su veštine koje se u današnje vreme veoma cene kod svakodnevnih, ali i poslovnih odluka.

Ako smo dobro razumeli, mladi inženjeri u vašoj školi će raditi prstićima, ali ne na tastaturi, već na način koji pored inženjerske logike, razvija još mnogo veština. Kako tačno?

Upravo program koji nudimo je u potpunosti isključen iz savremenih tehnoloških okvira, pa se na časovima ne praktikuju korišćenje mobilnih telefona, laptopova, kompjutera i slično. Ono što mi koristimo za rad jesu edukativni alati – posebno dizajnirane kocke, koje nam služe u razvoju fine motorike, ali i ostalih kognitivnih veština kod dece.

Sažeto: treniramo mozak i telo na interaktivan način kroz rad sa kockama.

Šta obuhvata STEM i zašto je toliko važno da se deca upoznaju sa svim elementima tog pojma?

STEM pojam je široko rasprostranjen metod učenja kod dece u razvijenim zemljama poput Amerike, Kanade, ali i zemalja Zapadne Evrope. U pitanju je skraćenica za primenu tehnika koje će deci pomoći da što bolje usvoje koncepte: S (Science) – nauke (podrazumevamo fiziku i ostale prirodne, ali i društvene nauke), T (Techology) – tehnologije, E (Engeneering) – inženjerstva i M (Mathematics) – matematike.

Vrednost STEM obrazovanja se ogleda u tome što se ove četiri važne oblasti (nauka, tehnologija, inženjerstvo i matematika) ne izučavaju izolovano, već integrisano, kako u realnom kontekstu i postoje. 

Young Engineers programom deca razvijaju STEM kompetencije putem građenja modela od namenski kreiranih kockica, uz pažljivo vođstvo nastavnika obučenih za ovaj program . Obuka za rad sa ovim materijalima je zaštićena autorskim pravima, odobrena od komisije EU za obrazovanje, Univerziteta Harvard i zvanično priznata u brojnim zemalja sveta.

Kome je program Young Engineers namenjen?

Program Young Engineers namenjen je ljubiteljima kockica, konstruisanja, gradnje, tačnije, malim kreativcima sa afinitetima velikih inženjera, deci uzrasta od 4 do 15 godina, koja su radoznala, kreativna i motivisana da uče kroz igru, ali jednako i deci kojoj nedostaje motiv, pa je ovo dobar način da ga zajedno pronađemo, van okvira “obaveznog” koji nosi klasična škola. Podstiče se timski rad, kao i komunikacija među decom, zajedno se dolazi do rešenja, a u svakom momentu naši instruktori su tu da istaknu i usmere decu na problematiku i postave nove izazove pred njih, na taj način podstičući ih da razmišljaju i zaključuju. 

Recite nam nešto više o programima za predškolce i osnovce.

Program “Big Builders” – namenjen deci predškolskog uzrasta, od 4 do 6 godina. Deca kroz ovaj program uče jednostavno sabiranje i oduzimanje, svet oko nas, boje, oblike, i vežbaju finu motoriku, koja je od izuzetnog značaja za ovako mlad uzrast. Sve ovo deca usvajaju dok prave svoje K NEX modele.

Program “Bricks Chalenge” je osnovni program iz klasične mehanike. Namenjen je osnovnoškolcima – deci uzrasta od 6 do 10 godina, koji na svakom času uče novu lekciju i prave novi motorizovani model sa kockicama koji demonstrira različite predmete iz klasične mehanike. Program Bricks Chalenge upoznaje učenike s važnim naučnicima i inovatorima poput Leonarda da Vinčija, Isaka Njutna, Arhimeda i još mnogih drugih. Koristimo njihove priče da inspirišemo i prenesemo znanje našim mladim inženjerima, tumačimo njihove koncepte i pretačemo ih u praktične modele. Učenici otkrivaju jednostavne principe razlomaka dok uče o poimanju delova jedne celine. Uvodimo zakone fizike na osnovnom nivou kroz prikaze centrifugalne sile, gravitacije, obrtne sile, stabilnosti, trenja, inercije, mehaničke energije, balansa, kompaktnosti i pogona.

Program “Galileo Technic” je napredni program klasične mehanike. Takođe je namenjen osnovnoškolcima, ovog puta nešto starijeg uzrasta, od 8 do 13 godina, s tim što deca koja završe Bricks Chalenge, nakon svih 36 časova, mogu da nastave sa programom Galileo Technic i pre svoje 8. godine, U okviru ovog programa deca uče kako da rešavaju probleme iz perspektive mašinskog inženjerstva. Učenici rade u grupama kako bi poboljšali svoje veštine dok grade složene modele. 

Koliko se često radionice održavaju i kome roditelji mogu da se obrate za dodatne informacije?

Generalno termin „radionica“ za programe e2 Young Engeneers možemo koristiti, ali nije baš prikladan. Pre svega, termin „radionica“ nas asocira na nešto kratkotrajno i zasebno, a naš obrazovni koncept nije takav. Fond časova naših programa je 36.

Časovi se održavaju jednom nedeljno u trajanju od 60 do 90 minuta (časovi za predškolsku i mlađu decu) i 90 minuta (časovi za decu osnovnoškolskog uzrasta), u našim edukativnim centrima u Subotici, Beogradu i Novom Sadu.

Za dodatne informacije zainteresovani roditelji nas mogu posetiti ili se obratiti centrima na sledeće brojeve telefona:

Subotica

Korzo 1/17, 063/119-8980 ; subotica@youngengineers.org, Draženka Zoraja Nićetin;

Beograd

Vračar, Kursulina 29, lokal 1, 065/465 49 66, vracar.beograd@youngengineers.org, Nataša Krnajski Belovljev i John Russey;

Novi Beograd

Đorđa Stanojevića 11 d, lokal 12, 064 4023 619, novibeograd@youngengineers.org, Ilenija Vukosav;

Novi Sad

Resavska 4, 064 112 49 27, dusankamudrinic@youngengineers.org, Dušanka Mudrinić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama