Gastroenterolog: Uvođenje žumanceta u ishranu već u petom mesecu

5 maja, 2021

Gastroenterolog dr Vojislav Perišić gostovao je juče u Jutarnjem programu RTS-a i tom prilikom razjasnio dileme koje se tiču uvođenja nemlečne ishrane bebama.

Doktor je istakao da je već kodifikovano kada uvoditi deci, kako je rekao “pod znakom navoda” te namirnice koje su opasne.

“Američka akademija za pedijatriju kaže da crvena voća od četvrtog meseca nisu opasna, maline, jagode, a kod nas je do šestog meseca, dalje žitarice. Kod nas pedijatri neće da savetuje pre šestog meseca, a one se uvode u četvrtom mesecu. To je vezano za upoznavanje ukusa i dostignutim navikama, prevenciji dijabetesa i gojaznosti”, pojasnio je Perišić.

U tom smislu, kaže, nema limitacije, ako nije bilo alergija u porodici, mlečna formula može već u petom mesecu, crveno voće i povrće, žitarice i, naravno, žumance.

Ukazao je da do četvrtog meseca deteta traju depoi gvožđa u jetri i da posle toga nestaju.

“Kako ćemo ih uneti, znači to je žumance suplement gvožđa za dečju jetru. Znači od petog meseca žumance apsolutno da, i tu nema nikakvih opasnosti. Koliko žumanaca? Ja se pridržavam engleskog pravila jedno jaje dnevno, od četvrtine, trećine, polovine u roku od par dana to je sve”, preporučuje doktor.

Bebe koje ne vole mleko

Doktor je objasnio i situaciju kada bebe neće da jedu mleko. Reč je o infantilnoj anoreksiji, beba neće ništa da jede.

“Problem je u tome jer je razvitak disenacije različitih ukusa veoma brz tako da je beba u drugom mesecu kao da je u osmom. Tu se primenjuju formule koje se sastoje od pilećeg mesa, riže, soka od karote i multivitamini”, savet je gastroenterolog Vojislava Perišića.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Jedan komentar na "Gastroenterolog: Uvođenje žumanceta u ishranu već u petom mesecu"

  1. M.Babura kaže:

    Soka od “karote”?! Moš mislit “kerot đus”! 🙂

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama