Говор директорке Пулс театра који сви родитељи треба да чују: “Ово је позориште, а не стадион! Не уносите кокице, не доводите децу млађу од препорученог узраста, угасите телефоне!”

Лекцију каква је једном делу родитеља у целој Србији била потребна очитала је јуче директорка Пулс театра из Лазаревца Ивана Недељковић. Последњег дана 9. Позоришног рингишпила она се у позоришту обратила родитељима непосредно пре представе, критикујући их због непоштовања правила понашања током представа и приликом уласка у салу.

Девети позоришни рингишпил трајао је од 1. до 4. новембра, а пре одржавања последње представе за ову годину, директорка Ивана Недељковић стала је пред родитеље и одржала лекцију коју би требало да чују не само родитељи у Лазаревцу, већ и много шире.

Она је на самом почетку свог говора рекла да се „као директорка установе културе и као уметник и стваралац осећа веома поражено“. Разлог томе је што су глумци и она сама морали да се боре са ситуацијама које не приличе ни стадиону, а не позоришту.

„Прво, ко нема карту, нека сачека да уђу они који су своје улазнице обезбедили на време. Представа је камерна, то значи да на самој сцени седи публика, има 120 места и ниједно место више, зато да не би извођач био угрожен, да би деца била безбедна… проблем су родитељи. Драги родитељи, Лазаревчани, ја сам као директорка ове установе изгребана јер неко хоће да уђе преко мене“, навела је.

Она је скренула пажњу на то да родитељи деци пуштају цртаће на телефону у позоришту како би били мирни, да уносе кокице и доводе децу која су млађа од препорученог узраста за представу, ометајући тиме глумце и показујући елементарно непоштовање према позоришту као институцији.

„Драги родитељи, стављате децу на крила и палите таблете и за време представе им пуштате цртане филмове, драги родитељи, доводите бебе у колицима и свађате се са нама што не можете да уђете са колицима. Ово није стадион, није паркић, ви се свађате са ансамблом, свађате се са људима који афирмишу овај град… Драги родитељи, искључите своје мобилне телефоне, упаљеним телефоном ви реметите извођача. Драги родитељи, у позориште се не улази са кокицама, реметите извођаче и публику која жели да ужива у представи. Драга децо, реците родитељима да се у позоришту не једу кокице. Извињавам се што овако морам да кажем“, поручила је она додавши да је обезбеђење приликом сваке представе одгурнуто, да мора да интервенише.

„Зна се шта је позоришни бонтон, ако не знате шта је позоришни бонтон, не морате да долазите у позориште, оно није обавеза, то је добра воља“, истакла је Недељковић.

Она је додала да су представе бесплатне, да је то неко други платио и позвала родитеље их да поштују глумце на позорници и позориште као храм културе.

„Немојте се понашати као да улазите на стадион, искључите телефоне, немојте уносити кокице и не реметите извођаче“, закључила је она.

Деци смо спремни увек лако да замеримо, али на то немамо право, ако знамо да многи одрасли нису добро одгојени. Ако овај говор није показатељ чињенице да начин на који је генерација данашњих родитеља васпитавана није био добар, онда не знамо шта јесте.