Gravitacija i orbite

22 marta, 2015

 
Gravitacija je jedna od četiri osnovne sile koje deluju u prirodi i predstavlja silu privlačenja između tela svih veličina – od nevidljivih atoma do planeta u galaksijama. Naša planeta, Zemlja, silom gravitacije drži živa bića i predmete na svojoj površini. Sunce silom gravitacije drži na okupu sve planete Sunčevog sistema. Uopšte, sva materijalna tela poseduju silu gravitacije, ali je ta sila daleko manja, jer je i masa tih tela daleko manja od mase Zemlje ili Sunca. Gravitacijom su se bavili Aristotel, Galilej, Njutn, Anštajn… Ipak kada govorimo o sili gravitacije, najčešće se osvrćemo na Njutnov, univerzalni zakon gravitacije, prema kome je sila gravitacije direktno srazmerna masama tela, a obrnuto srazmerna kvadratu njihovog rastojanja.
Pojam orbita usko je vezan sa pojmom gravitacije. Pod dejstvom sile gravicije planeta Zemlja se kreće oko Sunca praveći kružnu (ili bolje rečeno eliptičnu) orbitu. Na sličan način se veštački sateliti kreću oko Zemlje, takođe praveći kružnu orbitu.
Klikni i preuzmi odličnu animaciju kretanja Zemlje oko sunca, Meseca oko Zemlje i svega toga zajedno pod dejstvom sile gravitacije.  Isključi silu gravitacije i proveri šta će se desiti sa našom planetom!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama