I prosvetni savetnici nadgledaju male maturante: Stroga kontrola, kao nikad do sada

19 juna, 2018

Službenici Ministarstva prosvete kontrolisaće ispit u stotinak osnovnih škola, u njih tridesetak dežuraće čak sva tri dana

Stroga kontrola, kao nikad do sada

Još dva dana dele 71.661 osmaka od vrlo važnog ispita – male mature, koja će biti održana u ponedeljak, utorak i sredu. Rešavanje zadataka iz srpskog, matematike i kombinovanog testa, sastavljenog od pitanja iz biologije, istorije, geografije, fizike i hemije, predstavlja i uslov za završetak zakonom obavezne osnovne škole. Rezultati na ovom testu znanja, ali i zrelosti, koje nose iz osmoletke uveliko će uticati na život malih maturanata, jer će od njih zavisti i izbor budućeg zanimanja, odnosno srednje škole koju će upisati. To naročito važi za one koji ne odu na studije.
Ne čudi onda što je velika pažnja ne samo roditelja, nego i celokupne javnosti, usmerena na način sprovođenja završnog ispita i što se ranijih godina dizala ogromna prašina ukoliko su u pojedinim školama otkrivene neregularnosti i prepisivanje. A bilo ih je, naročito u Pčinjskom okrugu i Novom Pazaru, podsetio je prošle nedelje za naš list i Mladen Šarčević, ministar prosvete. Učenici su ranijih godina testove mogli da kupe na ulici, ili ih jednostavno potraže na društvenim mrežama, kojima su kružili zadaci iz matematike, a lažiranje rezultata završnog ispita zabeleženo je u 80 škola u Srbiji. Zato ministar Šarčević najavljuje da će ove godine kontrola biti stroža nego ikada i da prosvetne vlasti, čim im to propisi dozvole, planiraju pokrivanje prostorija za malu maturu kamerama koje bi snimale đake iz ptičje perspektive.
Zasad su mere bezbednosti takve da se testovi na završni ispit dopremaju pod oružanom policijskom pratnjom, a iskustva iz ranijih godina govore da odgovornima za „curenje informacija iz testova” prete otkazi i oduzimanje nastavničke licence. U Ministarstvu prosvete nisu odgovorili na pitanje da li je takva sankcija i sada na snazi, ali su juče za „Politiku” naglasili da su ove godine „uvedeni novi mehanizmi za obezbeđivanje kvaliteta sprovođenja završnog ispita na kraju osnovne škole”. Jedna od mera biće, kažu, da predstavnici Ministarstva prosvete direktno kontrolišu rad škola na maloj maturi, kroz nenajavljene posete.
– Angažovaću sve pomoćnike i načelnike, sve što imam na raspolaganju da sprečim prepisivanje, oni će otići tamo gde ga je bilo, u Pčinjski okrug, Novi Pazar… Doneli smo „jake” zakone, koji daju ovlašćenja državi da smeni one školske službenike koji krše propise. Doduše, nije takva praksa u svetu, ali duboko ukorenjene loše navike u Srbiji naterale su prosvetnu vlast da bude stroža nego što treba. U svetu niko ne iznosi testove u gornjem i donjem vešu, ne prodaje ih na ulici za 10–20 evra. Ja ću u deset odsto škola ove godine tražiti da, umesto nastavnika, direktor i njegov tim nadziru malu maturu i direktno odgovaraju za regularnost – najavio je pre nekoliko dana ministar Šarčević, koji će u ponedeljak posetiti osmake u OŠ „Bora Stanković” na beogradskoj Banjici, pred sam početak rešavanja testa iz srpskog jezika.
U Ministarstvu prosvete juče su nam rekli da su svi direktori škola i predsednici školskih komisija za ispit dobili obaveštenje sa podsećanjem da je direktor osnovne škole odgovoran za regularno sprovođenje male mature u školskom ili svakom drugom objektu u kojem učenici polažu testove.
– To znači da predsednik školske komisije ima pravo i obavezu uvida u sve aktivnosti tokom sprovođenja završnog ispita, kao i obavezu preduzimanja mera iz uputstva za direktore škole, koje je dostupno na sajtu našeg ministarstva. Prosvetni savetnici pratiće sprovođenje svih faza ispita u oko 100 škola koje smo izabrali, među kojima su i ustanove u kojima je prethodnih godina bilo određenih odstupanja od procedure. U 28 izabranih osnovnih škola prosvetni savetnici će u celosti nadzirati ispit tokom sva tri dana, jer se u ovim školama pilotiraju nova rešenja u dežurstvu nastavnika. Na osnovu njihovih procena biće doneta odluka o promeni načina dežurstva i sprovođenja ispita u narednim godinama.
Izveštaji supervizora biće sva tri dana analizirani na dnevnom nivou, na osnovu čega će se donositi odluke o promenama dežurnih nastavnika ili članova komisija za pregledanje, a biće preduzete mere prema akterima završnog ispita koji nisu dosledno primenjivali uputstva – najavili su iz Ministarstva prosvete.
Istovremeno podsećaju da je precizirana procedura tajnosti testova koje osmaci rešavaju od početka testiranja do najsitnijih detalja koji su mu prethodili, izrade testova, dostavljanja na štampu, štampanja, primopredaje testova direktorima škola i na kraju dežurnim nastavnicima i komisijama za pregledanje.
Dragana Stanojević, rukovodilac Centra za ispite u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja (ZVKOV), ističe da su ovogodišnji testovi za malu maturu otprilike iste težine kao i prethodnih godina. Pravljeni su, kako objašnjava, na osnovu Liste standarda za kraj osnovnog obrazovanja, ustanovljene 2009. godine, a težina pitanja podeljena je na tri nivoa.
– Gotovo polovina pitanja su osnovnog nivoa težine. Srednji nivo obuhvata 30 odsto pitanja, a 20 odsto su ona najteža, svrstana u napredni nivo. Testovi se i dalje nalaze pod strogim merama bezbednosti, u štampariji u Beogradu u kojoj su odštampani. Tu su odmah upakovani u sigurnosne kese, koje se ne mogu otvoriti a da se oštećenja ne vide. U ponedeljak će ih načelnici školskih uprava predati direktorima škola, a kada će ih načelnici svih uprava na teritoriji Republike Srbije uzeti iz štamparije najbolje je čuvana tajna – naglasila je Stanojevićeva i dodala da se testovi štampaju i preuzimaju prema proceduri ustanovljenoj prethodnih godina.
Autor: Dragana Jokić-Stamenković
Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "I prosvetni savetnici nadgledaju male maturante: Stroga kontrola, kao nikad do sada

 1. B kaže:

  DOZOVITE SE PAMETI LJUDI (ako vas ima) I UKINITE OVU “IVKOVU SLAVU” OD TRI DANA “GOSTINJSKOG”
  Sigurnosne kese, a onda Lazar1 ili Lazar2 – transport do škole :-)))
  Danas je treći dan “gostinjskog” u ovoj “Ivkovoj slavi”.
  Bila je to, u početku, “želja” “ministarstva” da “rastereti” učenike i roditelje stresa od upisa u srednje škole. Komentar, naravno, danas nije potreban.
  Namerava ta gospoda (gospoda?) da uvede nešto slično i za završetak srednje škole.
  Treba prestati sa maltretiranjem učenika koji vredno uče i rade i tokom školovanja ostvaruju rezultate koje i zaslužuju!!!
  Kao učenik nisam polagao nijedan prijemni ispit i ni jednu maturu. Bio sam oslobođen “velike mature” (“mala” tada na svu sreću i pamet nije ni postojala). Zašto? Pa zato što sam, kao i još nekolicina mojih drugova i drugarica, vredno radio i učio tokom školovanja i postigao odlične rezultate.
  Šta radite sada? Radi ekstraprihoda i tobože “pravilne raspodele učenika”, urnišete decu koju ustvari treba nagraditi. Na primer, nagradite “đaka generacije” pa ga onda pustite da se znoji tri dana ne bi li “opravdao” to što je “dobio”.
  O načinu rada na ispitima, “kontroli”, “savetnicima” , “direktorima”, prepisivačini i td. stvarno nije potrebno pisati jer je već pisano i pisano.
  Završni ispit je obična lakrdija državne birokratske kamarile, rad i odnos učenika na tom istom ispitu takođe (čast izuzecima koji je procentualno sva godine sve manje), a “pregledanje” na kraju lakrdija na kvadrat. Utrkuju se komisije koja će pre završiti jer, boga ti, svi sa nestrpljenjem čekaju rezultate, a nastavnici žure kući da se “supa ne ohladi”.
  Kada su pre neku godinu provaljeni testovi i poništena “mala matura”, upisali ste sve prema uspehu, i??? Šta se desilo? Ništa specijalno i ništa frapantno što bi zahtevalo toliko “ustoličenu” i “neprikosnovenu” “malu maturu” zbog koje se ona matura koja je zaista matura, više i ne spominje, ni u prolazu, jer je ova “mala” preuzela primat samo zato što je cirkusantskog i malograđanskog karaktera, a to izgleda prija ovoj “populaciji” ovde. Pravi rijaliti. Pa i biće, najavljuje se snimanje kamerama.
  Vratiti kriterijum ocenjivanja, red i disciplinu u školu, poštovanje prema nastavniku (službenom licu) i osloboditi se lakrdije i nepotrebnog troška. Srednja škola kojoj to treba, neka organizuje sebi prijemni ispit (uostalom to specijalizovane srednje škole i rade, zar ne).

 2. Zzz kaže:

  PA ZAR TOLIKO OBEZBEDJENJE? PUSTITE DECU DA UPISU SKOLE KOJE ZELE,IOVAKO SVI ODOSE U INOSTRANSTVO.

 3. Božović Vladan kaže:

  Pod hitno vratiti stari način upisa, i zabranitii ovu lakrdiju koja se zove mala matura, a veliku maturu zaboraviti i pustiti vodu da ispere tu glupost.
  Otkad je uvedena mala matura svake godine se upisuje sve slabiji kadar, ne zna se dal je gore u srednjim stručnim školama, ili u gimnazijama. Hrvati su uveli veliku maturu odavno. Fakulteti si im se srozali do neprepoznatljivosti, i ispod svakog kriterijuma. Budala se uči na svojim greškama, a pametan na tuđim.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama