I smajli ulazi u zaključnu ocenu

14 maja, 2020

Predlozi zaključnih ocena poznati mnogim učenicima završnih razreda osnovnih i srednjih škola. – Ako bude potrebe, đaci će moći da odgovaraju za bolju ocenu

Bliži se kraj nastavne godine. Ocene se množe u elektronskim dnevnicima, a za učenike završnih razreda i zaključuju. Više puta nadležni su ukazali da se nastava završava krajem ovog meseca. Junske dane predvideli su za eventualni dolazak u škole zbog popravljanja ocena, prijemne ispite za upis u specijalizovana odeljenja srednjih škola, završni u osmoletkama, a sve prema vanrednim epidemiološkim merama koje su i dalje na snazi.

Direktori škola kažu da pisani dokument (zvanično izmenjen pravilnik o kalendaru rada) u kome su precizirani datumi za kraj nastave na daljinu, odgovaranje učenika za bolju ocenu pred nastavnikom u školi, polaganje prijemnih i maturskih ispita… još nisu dobili. Ali, ne spore da još od aprila nastavnici u elektronskim dnevnicima revnosno vrednuju znanje i angažovanje učenika: simbolima, beleškama, opisnim i brojčanim ocenama. Sad i smajli ulazi u zaključnu ocenu.

– Sve su ocene relevantne i računaju se u zaključnu za završetak razreda. Đaci već imaju zaključnu ocenu iz prvog polugodišta koje inače traje duže od drugog. U drugom polugodištu su imali ocene u dnevniku i pre vanrednog stanja. Škole su zatvorene, ali nastava traje u kontinuitetu na daljinu, pa i ocenjivanje. Ocena koja se zaključuje za kraj razreda ne sme biti manja od aritmetičke sredine svih periodičnih ocena niti veća od najveće ocene ubeležene u dnevniku. Neće svi biti svi odlični i vrlo dobri, ali nijedno dete neće biti oštećeno – pojašnjava za „Politiku” Snežana Knežević, direktorka prestoničke OŠ „Vladislav Ribnikar”.

Kaže da su osmaci najaktivniji. U svakodnevnoj su komunikaciji sa nastavnicima i već znaju predloge zaključnih ocena za neke predmete.

– Zakon kaže da predlog zaključne ocene daje predmetni nastavnik, ali ocenu zvanično zaključuje odeljensko veće. Sednice odeljenskih veća ćemo svakako održati u prvoj nedelji juna, jer osmacima ocene treba da budu zaključene pre prijemnih ispita za upis u srednje škole, a prijemni će se, prema najavama nadležnih, održati od 7. do 14. juna. Ako bude potrebe da učenici dođu u školu da odgovaraju za bolju ocenu, to će im biti omogućeno – napominje Kneževićeva.

Šansu da poprave prosek u završnici nastavne godine maturanti ne propuštaju i na daljinu. Da epidemija nije presložila školski kalendar, učenici završnog razreda gimnazije bi se raspustili za deset dana. Još ne znaju kad zvanično odlaze iz srednjoškolskog obrazovanja, jer direktori čekaju uputstva resornog ministarstva. U međuvremenu đaci su predali završne verzije maturskih radova mentorima, a poslednje informacije koje iz prosvetnog vrha ukazuju da će se maturski ispiti u srednjim školama održati 4, 5. i 6. juna, saznali su u medijima.

– Kad dobiju svedočanstvo četvrtog razreda, maturanti sa tim predaju pregledan, odobren i ukoričen maturski rad i prijavljuju maturski ispit. Naši nastavnici su prošle nedelje dali predloge zaključnih ocena maturantima sa kojima su u svakodnevnom kontaktu. Deca znaju šta ih očekuje, dogovaraju se sa predmetnim profesorima kako mogu da poprave ocene i za to koriste priliku onlajn – kaže za naš list Ljiljana Vurdelja, direktorka gimnazije „Sveti Sava” u Beogradu.

Njen je utisak da su učenici realniji od prosvetnih radnika, kad je o ocenjivanju reč. Uverena je da će mnogi profesori malo spustiti kriterijume, jer nije isto raditi sa decom u učionici, ocenjivati njihov usmeni ili pisani odgovor kada je dete pred vama, i na daljinu.

– Mi ne znamo ko tačno stoji iza đačkih radova, jer ne postoji mogućnost kontrole kad nismo sa njima kao što smo bili u prvom polugodištu i delu drugog pre vanrednog stanja. Najbitnije je da deca ponesu znanje. Ocene nisu toliko važne – smatra Vurdelja.

Izvesno je, napominje, da neće biti povratka u učionice po trideset đaka, ali kada je škola prazna, u njoj može da se organizuje maturski ispit u skladu sa merama prevencije i sprečavanja epidemije. Na primer, gimnazija „Sveti Sava” ima 200 maturanata i uslove da ih rasporedi u 19 učionica, a ako bude nužno, i u salu, da bi istovremeno mogli da polažu veliku maturu iz tri dela: iz srpskog jezika, koji je obavezan za sve, stranog jezika ili matematike kao drugog predmeta i da odbrane maturski rad.

Organizacija završnog ispita pod lupom sindikata

Unija sindikata prosvetnih radnika Srbije traži od ministra prosvete Mladena Šarčevića da preispita odluku o polaganju završnog ispita za kraj osnovnog obrazovanja. Ukazujući na „izjavu ministra da bi osmaci mogli da budu raspoređeni tako da u jednoj učionici polaže pet, šest učenika”, iz ove sindikalne organizacije napominju da bi „po takvom rasporedu za oko 66.000 malih maturanata u 1.136 osnovnih škola trebalo angažovati do 13.200 dežurnih nastavnika”.

Osim toga, računaju da će u osmoletkama u vreme polaganja završnog ispita biti i najmanje još 3.500 direktora, sekretara, pedagoga… Plus, oko 2.200 supervizora, 5.000 tetkica i 6.000 pregledača na republičkom nivou. Okvirno zaključuju da je to više od 30.000 zaposlenih i 66.000 đaka u školama u jednom danu, inače trodnevne provere znanja za završetak osnovne škole, što je „u trenutku nesigurne epidemiološke situacije, krajnje opasno i neodgovorno”.

Autor: Milenija Simić-Miladinović

Izvor: Politika

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama