“И тај један Савет родитеља у тој једној школи на брдовитом Балкану је гласао против”

новембар 29, 2023

Ни готово седам месеци након масакра у ООШ “Владислав Рибникар” ова школа нема Меморијални центар у сећање на жртве страшне трагедије.

И као да то није довољно, родитељи школе као да су се поделили у два табора – оне који желе да ова школа чува успомену на убијену деца на начин који ће бити много снажнији од обележавања учионице у којој се масакр догодио и оне који сматрају да је једна учионица довољна.

Та подела наставља се и даље, у другим аспектима функционисања ове школе.

Подсетимо, тело које управља сваком школом, поред директора, јесте Школски одбор. У њему седи девет чланова – троје из редова Савета родитеља, троје које именује локална самоуправа и троје из редова наставника. Министарство просвете упутило је препоруку ООШ “Владислав Рибникар” да један од три родитеља које ћу Савет именовати за Школски одбор треба да буде из редова родитеља убијене деце. Међутим, на седници Савета, одлучено је да тако не буде.

На ову тему се огласила и Бојана Недељковић, мајка детета из „Рибникара“. Она је у свом емотивном статусу на Фејсбуку написала да су чланови Савета замољени да само један члан Школског одбора буде родитељ убијеног детета.

„Био један Савет родитеља. Била једна мртва стрељана деца. Била једна школа. Били једни људи који су ту стрељану децу изгубили. Нека стрељана деца су имала браћу и сестре. Било је ту 10 сахрана. Па је било и 10 помена. Па су били рођендани. Они који би били стварни рођендани да деца нису стрељана у школи. У оној истој школи у којој постоји онај исти један Савет родитеља. Мртва деца се својим породицама не враћају. Ништа више није исто. Само је Савет родитеља исти. И последња шанса за разум је дата том Савету синоћ када су замољени да само један члан, један једини * члан буде представник родитеља којима се она мртва деца са почетка овог поста не враћају кући и никада неће. Она деца што су их сахранили. Само један члан да буду ти људи. Да их пригрлимо као заједница. Да покажемо да смо ту и нису одбачени, јер су им деца мртва. И тај један Савет родитеља у тој једној школи на брдовитом Балкану је гласао против тога., написала је Недељковић.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама