Igra kockama i robotima je odlična za dečake. Evo i zašto

3 januara, 2020

Savremeni trendovi u roditeljstvu insistiraju na tome da deci dajete rodno neutralne igračke. Dakle, da dečaku date lutku kako bi jednog dana postao bolji tata, a devojčici kockice kako bi možda postala inženjer.

Dodajmo i to da je reč godine po rečniku Merijam Vebster – they ili oni. Amerikanci su otišli toliko daleko u želji da ne žele nameću pol svojoj deci, pa ih čak i u matičnu knjigu rođenih mogu upisati kao they, pa će deca kasnije sama da se odluče šta su.

Međutim, naučnici tvrde da se od samog rođenja dečaci i devojčice razlikuju. Kažu da je to uslovljeno hormonima i da oni još kao bebe generalno posežu za različitim igračkama. Dečaci koriste svoje mehaničke i vizuelno-prostorne veštine, pa se najviše igraju kockama, automobilima i kamionima. Dakle, sve one igračke kojima se istražuje prostor.

Često ćete da vidite dečaka od 2-3 godine kako slaže kockice u kulu. Aktivnosti zasnovane na konstrukciji su odlične za dalji razvoj fine motorike. Smatra se čak i da su dobre motoričke veštine dobra osnova za razvoj govora.

Dečaci, takođe, vole da se kreću i pokreću predmete, što se dovodi u vezu sa evolutivnim nasleđem: muškarci su nekada išli u lov i borbu sa drugim plemenima. Zato kada su mali, često ruše sve na putu. Kada malo porastu, dečaci vole da se igraju borbe i pokreću robote. A vole i da transformišu predmete iz jednog oblika u drugi. Sve je u mehanici.

Kad je već tako, hajde da vidimo još neke dobre strane malih robota i kockica

Igre figuricama mogu da razvijaju maštu

U ovim igrama dete kreira priču o tome šta figurice rade i kako komuniciraju. Osmišljava radnju i razvija dramu u njoj. To mu pomaže da uspostavi kontrolu nad svojim svetom i da se oseća moćno.

Razvijaju i osećaj za moral

U ovakvim igrama, takođe, deca mogu lepo da definišu šta je dobro i šta loše, kao što to uče u bajkama. Tako razvijaju svoj moralni sistem.

Mašta buja

Deca razvijaju maštu ako naprave neku veću konstrukciju od kockica. Tada shvataju da su kreativna, da mogu da naprave stvari i time stiču više samopouzdanja.

Vi kao roditelj možete da se uključite u igru sa svojim detetom, ali mu prepustite inicijativu da osmisli narativ. Tu ste da biste podstakli njegovu maštu i podržali ga da ono samo dalje razvije igru.

Sada postoji igračka koja objedinjuje dve omiljene igre dečaka: robote titane i kocke. To su Pocket Titans – džepni roboti koji su u svojim kockama doleteli na zemlju. Svakog robota treba sastaviti iz datih delova. Delovi različitih kocki se mogu međusobno spajati i formirati tvrđavu.

Cilj igre je u tome da dete pobedi svog „neprijatelja“ i uzme mu delove kocke. Na taj način će moći na formira veću komandnu bazu. Oblici koji mogu da naprave su razni, svi delovi kocaka se idealno uklapaju jedne u druge, tako da oblik tvrđave zavisi od mašte deteta. Što više titana dete ima, to će baza biti veća.

Postoje i Titansi koji svetle u mraku.

Pogledajte video, možda je baš to ono bez čega ne možete da zamislite svoj zimski život u kući 😉

Autor: Maria Milojković

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama