Игра коцкама и роботима је одлична за дечаке. Ево и зашто

3 јануара, 2020

Савремени трендови у родитељству инсистирају на томе да деци дајете родно неутралне играчке. Дакле, да дечаку дате лутку како би једног дана постао бољи тата, а девојчици коцкице како би можда постала инжењер.

Додајмо и то да је реч године по речнику Меријам Вебстер – they или они. Американци су отишли толико далеко у жељи да не желе намећу пол својој деци, па их чак и у матичну књигу рођених могу уписати као they, па ће деца касније сама да се одлуче шта су.

Међутим, научници тврде да се од самог рођења дечаци и девојчице разликују. Кажу да је то условљено хормонима и да они још као бебе генерално посежу за различитим играчкама. Дечаци користе своје механичке и визуелно-просторне вештине, па се највише играју коцкама, аутомобилима и камионима. Дакле, све оне играчке којима се истражује простор.

Често ћете да видите дечака од 2-3 године како слаже коцкице у кулу. Активности засноване на конструкцији су одличне за даљи развој фине моторике. Сматра се чак и да су добре моторичке вештине добра основа за развој говора.

Дечаци, такође, воле да се крећу и покрећу предмете, што се доводи у везу са еволутивним наслеђем: мушкарци су некада ишли у лов и борбу са другим племенима. Зато када су мали, често руше све на путу. Када мало порасту, дечаци воле да се играју борбе и покрећу роботе. А воле и да трансформишу предмете из једног облика у други. Све је у механици.

Кад је већ тако, хајде да видимо још неке добре стране малих робота и коцкица

Игре фигурицама могу да развијају машту

У овим играма дете креира причу о томе шта фигурице раде и како комуницирају. Осмишљава радњу и развија драму у њој. То му помаже да успостави контролу над својим светом и да се осећа моћно.

Развијају и осећај за морал

У оваквим играма, такође, деца могу лепо да дефинишу шта је добро и шта лоше, као што то уче у бајкама. Тако развијају свој морални систем.

Машта буја

Деца развијају машту ако направе неку већу конструкцију од коцкица. Тада схватају да су креативна, да могу да направе ствари и тиме стичу више самопоуздања.

Ви као родитељ можете да се укључите у игру са својим дететом, али му препустите иницијативу да осмисли наратив. Ту сте да бисте подстакли његову машту и подржали га да оно само даље развије игру.

Сада постоји играчка која обједињује две омиљене игре дечака: роботе титане и коцке. То су Pocket Titans – џепни роботи који су у својим коцкама долетели на земљу. Сваког робота треба саставити из датих делова. Делови различитих коцки се могу међусобно спајати и формирати тврђаву.

Циљ игре је у томе да дете победи свог „непријатеља“ и узме му делове коцке. На тај начин ће моћи на формира већу командну базу. Облици који могу да направе су разни, сви делови коцака се идеално уклапају једне у друге, тако да облик тврђаве зависи од маште детета. Што више титана дете има, то ће база бити већа.

Постоје и Титанси који светле у мраку.

Погледајте видео, можда је баш то оно без чега не можете да замислите свој зимски живот у кући 😉

Аутор: Мариа Милојковић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама