Историја фотографије која је променила свет

Часопис National Geographic ову фотографију прогласио је најбољом у 1987. години. Разлог томе није ванредно умеће фотографа или колорит на фотографији, као ни позиције фигура на њој. Али емоција, дубока емоција и људскост надилазе све друге разлоге због којих би нека фотографија могла понети тако значајну титулу.

На фотографији је, наиме, доктор Zbigniew Religa, који пази на виталне знаке свог пацијента, након операције срца која је трајала 23 сата. У доњем десном углу види се и његов колега који му је помагао током целе операције. Доктор Religa заправо је био пионир трансплантације срца у Пољској и, иако је у то време оваква операција какву је извео сматрана практично немогућом, он је преузео ризик. И успео.

Zbigniew Religa, поред тога што је био изузетан хирург, имао је и успешну политичку каријеру, премда је ван граница своје земље далеко познатији по својим медицинским достигнућима. Године 2005. учествовао је и у председничким изборима.

Операција трансплантације срца коју је извео те 1987. била је изузетно тешка и захтевна. Трајала је 23 сата, након чега је и забележена ова фотографија доктора, како прати виталне знаке свог пацијента.

Када је погледате, на њој видите све – невероватан умор, живот на ивици, беспомоћност, људскост, поверење, бригу. Колико год је гледали, пронаћи ћете нови детаљ који одаје невероватну причу. Иначе, аутор фотографије је James Stansfield који фотографишући тада сигурно није знао да ће ово његово дело остати записано у историји фотографије као једно од оних које мења свет.

Tadeusz Żytkiewicz, mnogo godina nakon operacije

Пацијент ком је доктор Religa спасао живот био је Tadeusz Żytkiewicz. Учитељ који је након операције живео још пуних 30 година, надживевши доктора који му је дао нову шансу за живот.