Istorija fotografije koja je promenila svet

20 maja, 2021

Časopis National Geographic ovu fotografiju proglasio je najboljom u 1987. godini. Razlog tome nije vanredno umeće fotografa ili kolorit na fotografiji, kao ni pozicije figura na njoj. Ali emocija, duboka emocija i ljudskost nadilaze sve druge razloge zbog kojih bi neka fotografija mogla poneti tako značajnu titulu.

Na fotografiji je, naime, doktor Zbigniew Religa, koji pazi na vitalne znake svog pacijenta, nakon operacije srca koja je trajala 23 sata. U donjem desnom uglu vidi se i njegov kolega koji mu je pomagao tokom cele operacije. Doktor Religa zapravo je bio pionir transplantacije srca u Poljskoj i, iako je u to vreme ovakva operacija kakvu je izveo smatrana praktično nemogućom, on je preuzeo rizik. I uspeo.

Zbigniew Religa, pored toga što je bio izuzetan hirurg, imao je i uspešnu političku karijeru, premda je van granica svoje zemlje daleko poznatiji po svojim medicinskim dostignućima. Godine 2005. učestvovao je i u predsedničkim izborima.

Operacija transplantacije srca koju je izveo te 1987. bila je izuzetno teška i zahtevna. Trajala je 23 sata, nakon čega je i zabeležena ova fotografija doktora, kako prati vitalne znake svog pacijenta.

Kada je pogledate, na njoj vidite sve – neverovatan umor, život na ivici, bespomoćnost, ljudskost, poverenje, brigu. Koliko god je gledali, pronaći ćete novi detalj koji odaje neverovatnu priču. Inače, autor fotografije je James Stansfield koji fotografišući tada sigurno nije znao da će ovo njegovo delo ostati zapisano u istoriji fotografije kao jedno od onih koje menja svet.

Tadeusz Żytkiewicz, mnogo godina nakon operacije

Pacijent kom je doktor Religa spasao život bio je Tadeusz Żytkiewicz. Učitelj koji je nakon operacije živeo još punih 30 godina, nadživevši doktora koji mu je dao novu šansu za život.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama