Имена која смо некад давали љубимцима, данас дајемо деци. И обрнуто

22 јуна, 2020

Раније смо на улицама углавном слушали како маме дозивају Марка, Николу, Милицу, Јелену. Сада се најчешће зачује Методије, Демијан, Аја, Реа. Јасно је да се трендови мењају и зато смо са васпитачицама из београдских вртића проверили која су то најпопуларнија и необична имена међу малишанима.

Како је било некада, а како је сада, прича васпитачица Маја Хас која већ петнаестак година ради с децом, што по институцијама, школама и вртићима, што приватно.

“И колегинице и ја смо приметиле да је код дечака пре десетак година име Вук било веома често. Поред тога, Лука, Стефан, Немања, Матеја, Марко и Алекса већ 20 година не престају да буду актуелна имена. Код девојчица раније је било највише Тара, Сара, Уна, Дуња”, прича Маја.

С друге стране, каже наша саговорница, у последње време код дечака су популарна стара имена, па се многи дечаци зову Доситеј, Алексеј, Константин, Коста, Игњат, Методије, Василије.

“Код девојчица су у тренду кратка имена Теа, Леа, Реа, Лара, Лена, Аја, Ива, Миа, Мања. Наш утисак је да су се тако кратко раније називали љубимци, а данас деца”, смеје се Маја.

Она каже и да је приметила да родитељи деци дају и два имена, али и да се истичу поједина необична имена.

“То су рецимо Демијан или Сјена. Уз то, био је тренд у једном моменту да су се дечаци звали Новак, и то у невероватном броју, па је онда и то кренуло да јењава”, прича Маја.

Васпитачице Милијана Веђић и Сандра Видаковић, које раде у вртићу у Добановцима, потврђују да су код девојчица врло популарна кратка имена.

“То су: Миа, Теа, Лана, Уна, Нина, Мила, Елена, Дуња, док је Зоја једно од ретких и несвакидашњих имена“, прича Милијана, која је у протеклих 12 година кроз праксу и рад у вртићу упознала много деце.

Што се дечака тиче, каже да су најчешћа имена Вукашин, Андреј, Коста, Стефан, Вукан, Јаков, Деспот, Лазар, Давид, а једно од несвакидашњих мушких имена је Реља.

Домаћа имена из осамдесетих која и данас дајемо бебама

“Пре четири, пет година најпопуларније женско име је било Дуња, а мушко Лазар. И једно и друго име се и данас налазе међу најчешћима”, каже Милијана. Она подсећа и да је пре десетак година међу девојчицама било највише Милица, Анђела и Теодора, а међу дечацима – Никола, Лука и Марко.

Слика је шарена, нема сумње, али да се закључити да се родитељи кад добију дечака више окрећу традицији и старим именима, а за девојчице бирају она кратка модерна.

Извор: Нова портал

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама