Imena koja smo nekad davali ljubimcima, danas dajemo deci. I obrnuto

22 juna, 2020

Ranije smo na ulicama uglavnom slušali kako mame dozivaju Marka, Nikolu, Milicu, Jelenu. Sada se najčešće začuje Metodije, Demijan, Aja, Rea. Jasno je da se trendovi menjaju i zato smo sa vaspitačicama iz beogradskih vrtića proverili koja su to najpopularnija i neobična imena među mališanima.

Kako je bilo nekada, a kako je sada, priča vaspitačica Maja Has koja već petnaestak godina radi s decom, što po institucijama, školama i vrtićima, što privatno.

“I koleginice i ja smo primetile da je kod dečaka pre desetak godina ime Vuk bilo veoma često. Pored toga, Luka, Stefan, Nemanja, Mateja, Marko i Aleksa već 20 godina ne prestaju da budu aktuelna imena. Kod devojčica ranije je bilo najviše Tara, Sara, Una, Dunja”, priča Maja.

S druge strane, kaže naša sagovornica, u poslednje vreme kod dečaka su popularna stara imena, pa se mnogi dečaci zovu Dositej, Aleksej, Konstantin, Kosta, Ignjat, Metodije, Vasilije.

“Kod devojčica su u trendu kratka imena Tea, Lea, Rea, Lara, Lena, Aja, Iva, Mia, Manja. Naš utisak je da su se tako kratko ranije nazivali ljubimci, a danas deca”, smeje se Maja.

Ona kaže i da je primetila da roditelji deci daju i dva imena, ali i da se ističu pojedina neobična imena.

“To su recimo Demijan ili Sjena. Uz to, bio je trend u jednom momentu da su se dečaci zvali Novak, i to u neverovatnom broju, pa je onda i to krenulo da jenjava”, priča Maja.

Vaspitačice Milijana Veđić i Sandra Vidaković, koje rade u vrtiću u Dobanovcima, potvrđuju da su kod devojčica vrlo popularna kratka imena.

“To su: Mia, Tea, Lana, Una, Nina, Mila, Elena, Dunja, dok je Zoja jedno od retkih i nesvakidašnjih imena“, priča Milijana, koja je u proteklih 12 godina kroz praksu i rad u vrtiću upoznala mnogo dece.

Što se dečaka tiče, kaže da su najčešća imena Vukašin, Andrej, Kosta, Stefan, Vukan, Jakov, Despot, Lazar, David, a jedno od nesvakidašnjih muških imena je Relja.

Domaća imena iz osamdesetih koja i danas dajemo bebama

“Pre četiri, pet godina najpopularnije žensko ime je bilo Dunja, a muško Lazar. I jedno i drugo ime se i danas nalaze među najčešćima”, kaže Milijana. Ona podseća i da je pre desetak godina među devojčicama bilo najviše Milica, Anđela i Teodora, a među dečacima – Nikola, Luka i Marko.

Slika je šarena, nema sumnje, ali da se zaključiti da se roditelji kad dobiju dečaka više okreću tradiciji i starim imenima, a za devojčice biraju ona kratka moderna.

Izvor: Nova portal

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama