Информатика – обавезан предмет свуда у свету

Национални савет просвете није прихватио предлог министарства да овај предмет постане обавезан од петог до осмог разреда, иако би им се то највише исплатило
У 21. веку у српским школама деци се укида рад на рачунару! У ери у којој без компјутера не можете „да мрднете“ и кад вам искључиво сфера информационих технологија гарантује сигуран посао с просечном платом од 1.500 евра, у основним школама у Србији неће бити информатике.
Наиме, Национални просветни савет (НПС) одбио је пре два дана предлог Министарства просвете да информатика и рачунарство постане од ове јесени обавезни предмет од петог до осмог разреда. Чак 29 од 32 члана овог савета гласало је против овог предлога, под изговором да за то нема техничких могућности, али ни наставног кадра.
Вербић: Жалосно
Министар просвете Срђан Вербић одмах је реаговао написавши на свом Твитеру да је то „жалосно лоша одлука“, али није изостала ни оштра критика стручне јавности.
– Кључно је да што раније оспособимо, али и навикнемо децу на рад на рачунару. Наиме, 50 одсто привредног раста Србије заснива се на информационим технологијама, три водеће компаније у свету су ИТ – „Гугл“, „Мајкрософт“ и „Епл“. Сваке године огроман број студената жели да упише ЕТФ, баш зато што зна да им ова професија гарантује сигуран посао, с просечним платама између 1.200 и 1.500 евра. Држава мора да омогући деци да што пре уђу у ову сферу, на томе се заснива развој привреде – каже за Курир Зоран Јовановић, декан Електротехничког факултета у Београду.
Обавезан предмет у свету
И Срђан Огњановић, директор Математичке гимназије, чији су ученици познати по својим успесима широм света, сматра да је предлог Министарства просвете добар.
– Свугде у свету је информатика не само обавезан предмет већ се настава и других наука попут биологије и физике одвија преко информатике. Свугде у свету је информатика укључена у све поре образовања, само наша деца остају неписмена! Ипак, чини ми се да није све било спремно за увођење овог предмета у школе, јер нема кабинета, рачунара, професора, али треба да се спрема за следећу годину – каже Огњановић.
Ипак, Александар Липковски, председник НПС, објашњава да је Савет „конзервативно тело које води рачуна да се не поремети наш лабав систем образовања.“
Не знају да рачунају
– Важније је да деца науче математику него информатику. Деца не знају да рачунају, множе, деле… Нећемо им помоћи да науче то тако што ћемо им увести додатне часове информатике којима бисмо их преоптеретили. Предлог Министарства био је да се уведе још једна додатна радна недеља зарад информатике, али смо, срећом, одустали од тога. Информатику ће деца лако научити, ионако је знају боље од својих професора – каже Липковски за Курир и додаје да НПС нема ништа против информатике.

Снежана Марковић
НЕПОПРАВЉИВА ШТЕТА ЗА ЂАКЕ

Помоћница министра просвете Снежана Марковић изјавила је да су неоправдани страх и опрезност НПС, који није усвојио да информатика од септембра постане обавезни предмет.
– Пре три месеца, кад смо их питали да ли да почнемо да радимо на овом предлогу за информатику, сложили су се. Шта се сад десило? За неке ствари једноставно буде прекасно, постоји узраст кад се те ствари најбоље примају и развијају код људи, а то је до 15 године. После је штета непоправљива – каже Марковићева

Веселин Јевросимовић, власник „Комтрејда“

ТО ЈЕ ПРОЦЕС ОД ТРИ ГОДИНЕ

Увођење информатике у школе је процес који траје од две до три године. Школство мора да буде спремно за то и у техничком смислу, мора да се обучи квалитетан наставни кадар. Наравно да сам ја за то да деца уче информатику, али то не може на брзину, већ све мора да се спрема око три године.

Александра Јанковић, психолог
ВИШЕ НЕГО ПОТРЕБНА

Свакако да је информатика више него потребна, сад да ли треба да буде обавезан предмет или не, то је заиста питање друге врсте. Било би добро да информатика стварно буде присутна у школи, али чак ни њено одсуство неће много утицати на интересовање деце за информационе технологије.

Раша Попов, писац
НАУКА ДАНАШЊИЦЕ

Информатика је добра наука, ја сам пред пензију радио емисије за телевизију о информатици и компјутерском добу, а то доба је дошло. Када сам ја био новинар, онда је меморија компјутера била једна огромна хала на Машинском факултету, а то је сада све у рукама сваког малог детета. То је једна наука данашњице, а та одлука савета, ако буду професори хумани, добра је, а ако професори претворе информатику у нови прогон и баук за децу, онда то неће ваљати.

Извор: kurir.rs