Информатика обавезна од петог разреда

Информатика обавезна од петог разреда
Ђаци неће бити додатно оптерећени већим бројем часова, школе ће правити клизни распоред, што значи да ће ученици сваке две недеље имати двочас из информатике
Национални просветни савет одлучиће у понедељак да ли ће ученици од петог разреда основне школе уместо Техничког и информатичког образовања (ТИО) и изборног предмета Информатика и рачунарство добити два обавезна предмета – Информатика и рачунарство и Техничко образовање. Ово је за „Политику” потврдила Снежана Марковић, помоћник министра просвете за средње образовање.
Ако се овакав предлог усвоји, ђаци неће бити додатно оптерећени већим бројем часова, нити ће наставници остати без норме часова, тврде просветне власти.
Марковић објашњава да је Министарство просвете одустало од првобитног предлога о раздвајању ТИО на два предмета, тако што би свакоме припао по један час недељно. Подсетимо, тај предлог просветних власти, изазвао је негодовања међу наставницима техничког образовања и синдикатима, који су тврдили да ће наставницима тако губити норму и да ће на крају бити проглашени технолошким вишковима.
Помоћница министра тврди да ништа од овога није тачно, да су наставници доведени у заблуду и да не треба да страхују за своја радна места.
– Овај предлог не значи ни отпуштање ни запошљавање нових наставника. Школе ће правити клизни распоред, па ће рецимо сваке две недеље деца имати двочас из информатике. Идеја је да ђаци уче више информатике и то од компетентних наставника, оних који су до сада информатику предавали као изборни предмет – објашњава наша саговорница.
Све што су наставници техничког радили до сада радиће и даље, истиче, осим што неће предавати оперативни систем, обраду текста, израду слајд-презентација, интернет, електронску пошту – али ће их користити у раду. Све се прожима предузетништвом и додаје се још практичног рада, што је неопходно као припрема за техничке школе.
 
Извор: Политика