Ishrana tokom dojenja – namirnice koje održavaju energiju i podstiču produkciju mleka

27 avgusta, 2022

Vodili ste računa o ishrani tokom trudnoće, jeli ste zdravu hranu i uzimali vitamine. Ali, posle porođaja bi trebalo da zadržite zdrave navike, kako zbog svog, tako i zbog bebinog zdravlja koje i dalje zavisi od vas. Ako dojite, sve potrebe za hranom i tečnošću beba zadovoljava upravo kroz vas.

Istraživanja su pokazala da dojenje umanjuje rizik od pojave srčanih oboljenja i dijabetesa kod majke. A ako odlučite da dojite, postoje određene namirnice koje su posebno dobre za vas i bebu u tom periodu jer pomažu da održite nivo energije i pojačate produkciju mleka.

Naravno, majka koja doji treba da se hrani zdravo i raznovrsno i većinu hrane može da jede bez problema, a prateći bebine reakcije. Bez obzira na to šta majka jede, njeno mleko se prilagođava potrebama bebe. Jedna od najneverovatnijih stvari koje je priroda uradila je upravo to – da majčino mleko prilagođava uzrastu i nutritivnim potrebama deteta, te da ono nije isto kad beba ima mesec dana i šest meseci.

I dok je preporučljiv dnevni unos kalorija za odraslu osobu između 1600 i 2000 kalorija, majka koja doji treba da unosi između 300 i 500 kalorija više. Jednako je važno i da majka unosi dovoljno vode jer je upravo voda ključna za proizvodnju mleka.

I premda dojilja može da jede skoro sve, postoje neke namirnice koje su posebno preporučljive.

Sertifikovana pedijatrijska sestra i stručnjak za dojenje Sue Hudson savetuje mlade majke koju hranu bi trebalo da konzumiraju ako doje.

Šta treba da jedu dojilje

Sve dok se hranite raznovrsno, razloga za brigu nema. A ovo je hrana koja će pomoći da se osećate bolje i da dojenje ide lakše.

Žitarice

Ovas, integralni pirinač i pasta od celog zrna žitarice izvori su vlakana, minerala i vitamina, kao i ugljenih hidrata, proteina i nezasićenih masti.

Konzumiranje ovih namirnica može pomoći da budete siti duže, a vašem digestivnom sistemu da funkcioniše bolje.

Losos i sardina

Ribe poput lososa i sardine su odličan izvor proteina, vitamina i omega3 masnih kiselina, koje mogu da ublaže upale, a losos je i prirodan izvor vitamina D.

“To je hrana koja će podstaći razvoj nervnog sistema vaše bebe” kaže Hudson.

Govedina

Goveđe meso odlučan je izvor B vitamina i, još važnije, cinka.

Idealno bi bilo ako biste mogli da pronađete goveđe meso od životinja koje su pasle travu, umesto onih koje su hranjene koncentratom ili žitaricama, jer ove prve u svom mesu imaju manje masnoće, a više omega3. I najvažnije – nema hormona i antibiotika.

Jaja

“Pored proteina, vitamina B12, vitamina D i folata, najvažniji sastojak u jajima je i holin, koji je neophodan za pravilan razvoj nervnog sistema i izgradnju ćelijske strukture.” kaže Hudson.

Zeleniš

Kelj, zelje, spanać i kupus su odlične namirnice. Prepune su vitamina A, C, E i K, vlakana i kalcijuma. Kad je kelj u pitanju, treba voditi računa o njegovom poreklu jer je to jedna od biljaka koja se najviše prska.

Jogurt

Birajte masniji, jer su masnoće tu upravo da podstaknu razvoj mozga.

Batat

Iako je namirnica stara vekovima, kod nas se ne konzumira tako često i smatra se egzotikom. Ipak, pored toga što je bogat vitaminom A, on održava zdravim organe poput srca, pluća i bubrega.

Samo jedan batat dnevno zadovoljava kompletnu dnevnu potrebu za vitaminom A i odličan je izvor kalijuma.

Orašasti plodovi i semenke

Lešnici i bademi, pa i čia semenke i seme konoplje stavljajte u smutije kako biste uneli dovoljnu količinu kalcijuma. Orašasti plodovi imaju mnogo proteina, a malo zasićenih masnoća i nimalo holesterola.

Seme susama je odlično za imunitet i razvoj crvenih krvnih zrnaca. Ne konzumirajte ga celog jer će samo proći kroz digestivni sistem, a da ne iskoristite ono što sadrže. Tahini namaz jedan je od načina konzumacije susama uz najbolju iskorišćenost sastojaka.

Kajsije

Male voćke, a veliki izvor vlakana, vitamina, These small fruits have a big impact. Full of fiber, vitamins, kalijuma. Umiruje upale i održava krvni pritisak. Najbolje je jesti ih sveže ili sušene, radije nego one iz konzerve ili kompota.

U narednom tekstu pisaćemo o namirnicama koje bi dojilje trebalo da izbegavaju.

I pored svega ovoga – dovoljno vode je ključ zdravlja i uspešnog dojenja.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama