Како помоћи детету да савлада страх од зубара?

18 марта, 2021

Један од водећих страхова код деце је сигурно страх од зубара. Мада, нису само деца та која се плаше посете стоматолошкој ординацији, тај страх је присутан и код одраслих. За разлику од деце, одрасли колико год да имају страх од зубара некако на рационалном нивоу успевају да га савладају. Свесни су да није само у питању здравље зуба већ целог организма. А наравно и естетски моменат није занемарљив.

Foto: Canva

Страх од зубара најчешће потиче од лоших искустава од раније, мада је увек присутан страх од бола, страх од губитка контроле и од последица анестезије. Уколико родитељ има страх од одласка код зубара и то не крије, сасвим сигурно је да ће тај страх пренети на дете.

Када је најбоље време да научите дете да пере зубе?

Задатак сваког родитеља је да научи дете још у најранијем узрасту да редовно пере зубе. С обзиром на то да нас деца више посматрају, него што нас слушају то ћете најбоље урадити личним примером. Важно је да будете доследни и да не попустите пред молбама детета, јер неће сваки пут са одушевљењем прихватити прање зуба. Како би детету прање зуба било занимљиво, можете му објаснити да се зубићи најбоље перу као што пада киша (покрети одозго на доле) и као што трава расте (покрети одоздо на горе).

Можете осмислити и неку причу у којој ће ваше дете бити позитиван лик, а други измишљен лик је неко ко није прао зубе и ко је јео пуно слаткиша. Уколико имате такав приступ не само за стварање навике редовног прања зуба већ за сваку животну ситуацију дете ће је много брже и лакше усвојити и редовно примењивати.

Зубић вила као ваш савезник

Вероватно сте чули причу о Зубић вили и њеним чаролијама. У питању је добра вила која се појављује од момента када детету почне да се клима први млечни зуб. Иако је невидљива, она храбри и бодри дете чекајући да испадне први млечни зуб. За сваки зубић који испадне или се извади у стоматолошкој ординацији, Зубић вила се појави у току ноћи како би оставила поклон храбром детету. Најчешће доноси играчку, али може донети и слаткиш или воћку. То зависи од „вилиних“ тренутних финансијских могућности. У сваком случају најважнија улога Зубић виле је та, што својим невидљивим присуством и поклонима успе да одагна жал за изгубљеним зубићем и да охрабри дете сваки пут када треба да оде код зубара.

Не чекајте да се појави бол, тако само повећавате страх од зубара

Најчешћа родитељска грешка од које све почиње је та што одведу дете код зубара тек када га заболи зуб. Тада код детета имамо комбинацију страха од непознатог и постојећег бола. Све то заједно са звуком бушилице и седењем у зубарској столици није ни најмање пријатно. Зато је јако важно водити дете на превентивне прегледе пре него што се појави квар или пре него што га заболи зуб. Наравно, неизоставно је да родитељ буде пример детету тако што ће водити рачуна о оралној хигијени и редовно одлазити код зубара.

Бонус савет: Ако дете већ има негативно искуство, након тог искуства га одведите код зубара неколико пута, само на преглед – како би се искуство одласка код зубара претворило у нешто угодно.

Важно је и да разговарате са дететом. Покушајте да му објасните колико је важно да редовно одржава зубе. Потребно је да дете од најранијег узраста схвати важност оралне хигијене. Објасните му да зуби који се не одржавају редовно доводе не само до болести зуба већ до болести разних органа у организму. Наравно од узраста детета зависи на који начин ћете то успети да му приближите. Не заборавите да истакнете и важност блиставог осмеха.

Прва посета зубару треба да буде превенција

Нека први одлазак код зубара буде превентиван, како би се дете упознало са амбијентом, зубарским прибором и седењем на зубарској столици. Прва посета стоматолошкој ординацији треба да протекне без икакве интервенције како се код детета не би створио страх од зубара.

Важно је да дете при првој посети стоматолошкој ординацији схвати да је његов страх беспотребан, јер ће тако сваки наредни пут одлазити код зубара са мањом дозом зебње, све док она потпуно не ишчезне.

Присуство блиске особе елиминише (или бар знатно умањује) страх од зубара

Уколико је могуће, пожељно је да заједно са вама код зубара пође неко од дететових блиских другара. Дете има подсвесну потребу да пред неким себи равним покаже своју одважност и неустрашивост. Посебно ако одлазак код зубара подразумева неку интервенцију дете ће у присуству друга или другарице бити храбрије него иначе. Ово је један од бољих начина помоћу кога ћете помоћи детету да елиминише страх од зубара.

Важан је однос зубара према детету

Од пресудне важности је и одабир зубара. Потрудите се да нађете доброг зубара који не само да ради квалитетно већ има добар приступ пацијентима. Нека то буде неко ко је познат по томе што има сјајан приступ најмлађим пацијентима. Ово је од пресудне важности, јер ако дете стекне поверење у стоматолога и успостави близак однос сваки наредни одлазак код зубара ће бити далеко лакши.

Уколико се зубар договори са дететом о правилима и при том их испоштује сасвим сигурно је да ће страх од зубара јењавати док не ишчезне сасвим. Многи врсни зубари управо имају овакав приступ малим пацијентима, тако да рецимо постоји договор уколико дете осети бол током интервенције да реагује неким покретом. Може подићи леву руку или пљеснути ручицама и сл.

Такође је важно да зубар објашњава детету шта ради током интервенције. То су најчешће реченице попут оних – „Сада ћемо очистити зубић“, „Сада туширамо зубић.“

Увек након посете зубарској ординацији наградите дете за храброст. То може бити неки симболичан поклон или још боље можете му направити диплому за храброст. На тај начин ћете оснажити и охрабрити дете. Даћете му подстрек и подршку за сваки наредни одлазак код стоматолога. Овим гестом ћете му показати да сте поносни на њега што ће свакако допринети јачању самопоуздања код детета.

С обзиром на то да нас деца више гледају него што заиста чују оно што им причамо, морате личним примером бити узор свом детету. Као у свим осталим животним сегментима тако и у формирању свести о оралној хигијени.

А уколико и ви имате страх од зубара који још увек нисте сасвим превазишли, сигурни смо да ће вас дете мотивисати да одагнате страх и заједно се упутите у зубну ординацију.

Аутор: Славица Бијелић

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама