Kako pomoći detetu da savlada strah od zubara?

18 marta, 2021

Jedan od vodećih strahova kod dece je sigurno strah od zubara. Mada, nisu samo deca ta koja se plaše posete stomatološkoj ordinaciji, taj strah je prisutan i kod odraslih. Za razliku od dece, odrasli koliko god da imaju strah od zubara nekako na racionalnom nivou uspevaju da ga savladaju. Svesni su da nije samo u pitanju zdravlje zuba već celog organizma. A naravno i estetski momenat nije zanemarljiv.

Foto: Canva

Strah od zubara najčešće potiče od loših iskustava od ranije, mada je uvek prisutan strah od bola, strah od gubitka kontrole i od posledica anestezije. Ukoliko roditelj ima strah od odlaska kod zubara i to ne krije, sasvim sigurno je da će taj strah preneti na dete.

Kada je najbolje vreme da naučite dete da pere zube?

Zadatak svakog roditelja je da nauči dete još u najranijem uzrastu da redovno pere zube. S obzirom na to da nas deca više posmatraju, nego što nas slušaju to ćete najbolje uraditi ličnim primerom. Važno je da budete dosledni i da ne popustite pred molbama deteta, jer neće svaki put sa oduševljenjem prihvatiti pranje zuba. Kako bi detetu pranje zuba bilo zanimljivo, možete mu objasniti da se zubići najbolje peru kao što pada kiša (pokreti odozgo na dole) i kao što trava raste (pokreti odozdo na gore).

Možete osmisliti i neku priču u kojoj će vaše dete biti pozitivan lik, a drugi izmišljen lik je neko ko nije prao zube i ko je jeo puno slatkiša. Ukoliko imate takav pristup ne samo za stvaranje navike redovnog pranja zuba već za svaku životnu situaciju dete će je mnogo brže i lakše usvojiti i redovno primenjivati.

Zubić vila kao vaš saveznik

Verovatno ste čuli priču o Zubić vili i njenim čarolijama. U pitanju je dobra vila koja se pojavljuje od momenta kada detetu počne da se klima prvi mlečni zub. Iako je nevidljiva, ona hrabri i bodri dete čekajući da ispadne prvi mlečni zub. Za svaki zubić koji ispadne ili se izvadi u stomatološkoj ordinaciji, Zubić vila se pojavi u toku noći kako bi ostavila poklon hrabrom detetu. Najčešće donosi igračku, ali može doneti i slatkiš ili voćku. To zavisi od „vilinih“ trenutnih finansijskih mogućnosti. U svakom slučaju najvažnija uloga Zubić vile je ta, što svojim nevidljivim prisustvom i poklonima uspe da odagna žal za izgubljenim zubićem i da ohrabri dete svaki put kada treba da ode kod zubara.

Ne čekajte da se pojavi bol, tako samo povećavate strah od zubara

Najčešća roditeljska greška od koje sve počinje je ta što odvedu dete kod zubara tek kada ga zaboli zub. Tada kod deteta imamo kombinaciju straha od nepoznatog i postojećeg bola. Sve to zajedno sa zvukom bušilice i sedenjem u zubarskoj stolici nije ni najmanje prijatno. Zato je jako važno voditi dete na preventivne preglede pre nego što se pojavi kvar ili pre nego što ga zaboli zub. Naravno, neizostavno je da roditelj bude primer detetu tako što će voditi računa o oralnoj higijeni i redovno odlaziti kod zubara.

Bonus savet: Ako dete već ima negativno iskustvo, nakon tog iskustva ga odvedite kod zubara nekoliko puta, samo na pregled – kako bi se iskustvo odlaska kod zubara pretvorilo u nešto ugodno.

Važno je i da razgovarate sa detetom. Pokušajte da mu objasnite koliko je važno da redovno održava zube. Potrebno je da dete od najranijeg uzrasta shvati važnost oralne higijene. Objasnite mu da zubi koji se ne održavaju redovno dovode ne samo do bolesti zuba već do bolesti raznih organa u organizmu. Naravno od uzrasta deteta zavisi na koji način ćete to uspeti da mu približite. Ne zaboravite da istaknete i važnost blistavog osmeha.

Prva poseta zubaru treba da bude prevencija

Neka prvi odlazak kod zubara bude preventivan, kako bi se dete upoznalo sa ambijentom, zubarskim priborom i sedenjem na zubarskoj stolici. Prva poseta stomatološkoj ordinaciji treba da protekne bez ikakve intervencije kako se kod deteta ne bi stvorio strah od zubara.

Važno je da dete pri prvoj poseti stomatološkoj ordinaciji shvati da je njegov strah bespotreban, jer će tako svaki naredni put odlaziti kod zubara sa manjom dozom zebnje, sve dok ona potpuno ne iščezne.

Prisustvo bliske osobe eliminiše (ili bar znatno umanjuje) strah od zubara

Ukoliko je moguće, poželjno je da zajedno sa vama kod zubara pođe neko od detetovih bliskih drugara. Dete ima podsvesnu potrebu da pred nekim sebi ravnim pokaže svoju odvažnost i neustrašivost. Posebno ako odlazak kod zubara podrazumeva neku intervenciju dete će u prisustvu druga ili drugarice biti hrabrije nego inače. Ovo je jedan od boljih načina pomoću koga ćete pomoći detetu da eliminiše strah od zubara.

Važan je odnos zubara prema detetu

Od presudne važnosti je i odabir zubara. Potrudite se da nađete dobrog zubara koji ne samo da radi kvalitetno već ima dobar pristup pacijentima. Neka to bude neko ko je poznat po tome što ima sjajan pristup najmlađim pacijentima. Ovo je od presudne važnosti, jer ako dete stekne poverenje u stomatologa i uspostavi blizak odnos svaki naredni odlazak kod zubara će biti daleko lakši.

Ukoliko se zubar dogovori sa detetom o pravilima i pri tom ih ispoštuje sasvim sigurno je da će strah od zubara jenjavati dok ne iščezne sasvim. Mnogi vrsni zubari upravo imaju ovakav pristup malim pacijentima, tako da recimo postoji dogovor ukoliko dete oseti bol tokom intervencije da reaguje nekim pokretom. Može podići levu ruku ili pljesnuti ručicama i sl.

Takođe je važno da zubar objašnjava detetu šta radi tokom intervencije. To su najčešće rečenice poput onih – „Sada ćemo očistiti zubić“, „Sada tuširamo zubić.“

Uvek nakon posete zubarskoj ordinaciji nagradite dete za hrabrost. To može biti neki simboličan poklon ili još bolje možete mu napraviti diplomu za hrabrost. Na taj način ćete osnažiti i ohrabriti dete. Daćete mu podstrek i podršku za svaki naredni odlazak kod stomatologa. Ovim gestom ćete mu pokazati da ste ponosni na njega što će svakako doprineti jačanju samopouzdanja kod deteta.

S obzirom na to da nas deca više gledaju nego što zaista čuju ono što im pričamo, morate ličnim primerom biti uzor svom detetu. Kao u svim ostalim životnim segmentima tako i u formiranju svesti o oralnoj higijeni.

A ukoliko i vi imate strah od zubara koji još uvek niste sasvim prevazišli, sigurni smo da će vas dete motivisati da odagnate strah i zajedno se uputite u zubnu ordinaciju.

Autor: Slavica Bijelić

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama