Истине и заблуде о учитељском послу

28 септембра, 2022

Свако ко је ишао у школу, налази се прозван да прича о послу и годишњим одморима просветних радника.

uci

За познавање посла наставника, ипак је потребно завршити више од основне школе, или се бар обавестити.

Да кренемо овако…

Заблуда: Просветни радници раде 5 сати дневно.

Истина: Осим 5 сати непосредног рада са ученицима, потребно је писати припреме за час, прегледати контролне и писмене задатке, попуњавати дневник и водити документацију. Некад је то више од 10 сати дневно. Само прегледање свезака у одељењу од 30 ученика траје 150 минута, на пример. Прегледање писмених и контролних задатака траје далеко дуже.

Да би се исписала једна ђачка књижица, потребно је 20 минута. Исто толико да би се све то уписало у дневник, и у матичну књигу. Дакле, 60 минута по ученику. 1800 минута по одељењу.

Заблуда: Просветни радници имају годишњи одмор у трајању од 3 месеца.

Истина: Просветни радници као и остали запослени, у било којој бранши, имају годишњи одмор регулисан Законом о раду и Колективним уговором. Нажалост, могу га користити искључиво за време летњег распуста, када је сезона и када је све најскупље.

Заблуда: Када нема ђака – просветни радници су на годишњем одмору.

Питање: Када нема пожара, да ли су ватрогасци на годишњем одмору? Када је фризерски салон празан, да ли је фризерка на годишњем одмору? Ако не оперише, да ли је хирург на годишњем одмору? (Наставити низ…)

Заблуда: Месец траје пет дана.

Истина: Месец траје између 28 и 31 дана, од тога су у просеку 22 радна.

Аутор: Ивана Бошњак Бошњак, dnevnikjedneuciteljicе

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


17 коментара на "Истине и заблуде о учитељском послу

 1. Irena каже:

  Svemu treba dodati i činjenicu da je intenzitet rada provedenog u učionici neuporediv sa bilo kojim zanimanjem( možda sa preciznošću hirurga dok operiše), pa koliko u tom delu radnog vremena treba da budeš psiholog, defektolog, sociolog, medicinski radnik, roditelj, pre svega pedagog, animator, kalkulator, retoričar…., a rad sa roditeljima, to niko ne računa. Sve navedeno je više nego tačno, ali (sreću kvari), samo dobar prosvetni radnik zna šta radi, i jedino što mogu da kažem je veliko hvala onima koji nas razumeju, a ostalima :Radim ono što volim i mirno spavam.

 2. Zoncha каже:

  Pa poštovani prosvetari,ukoliko Vam je teško sa platom od preko 40.000 rsd,dođite onda kod privatnika,pa radite za 15.000-22.000 rsd.Baš me zanima kakav će Vam biti komentar tada???

  1. prosvetar каже:

   Da li možda “dragi privatniče” držite vrtić, školu – osnovnu ili srednju ili možda fakulte? Nsažalost, takvi kaso Vi daju sebi za pravo da procenjuju i nude adekvatnu naknadu za tuđi rad a za svoj rad i kapital prosto, ne postoji cena.

  2. vlada каже:

   Zoncha, mi prosvetari bi smo kod privatnika znali da radimo za tih 20000dinara ali ti ne bi znao da radiš naš posao za 40000.

  3. Olgica каже:

   Ni kod privatnika neko sa visokom strucnom spremom koji radi visoko strucneposlove nema tu platu.Neizbiljno je praviri takva poredjenja

  4. Marija каже:

   Nama naš posao nije težak, ali nam ne treba ni omalovažavati profesiju.

 3. Bocca23 каже:

  pa poštovani Zoncha,mi smo završili fakultete,i to one prave,i to bi na tržistu rada trebalo da se vrednuje u skladu barem 1 prema 3,tj ako vi imate 22000 mi treba da imamo 66000,a slažem se da je sve obezvređeno u ovoj zemlji,ali su prosvetari prvi na toj skali…

  1. Zoncha каже:

   Inače Bocca23 uz svo dužno poštovanje i Vama i Vašoj statistici 3 u 1,kao što rekoh i ja imam fakultet,al nemam državni posao,pa stoga nedo Vam bog posao kod privatnika.Lično ja bih bio zadovoljan Vašom platom,izgleda ne znam za bolje…Pozdrav

   1. Vidan каже:

    Prosvetari ne racunaju bruto platu! Nemaju pojma koliko drzava uplacuje za njihove doprinose. Privatno je mnogo tesko zaraditi tu platu. Postoje i tezi fakulteti,koji duze traju,postoje i specijalizacije,a plate su malo vise. Treba gledati realno.

    1. IQ каже:

     Imaju itekako pojma…al svaka malo ozbiljnija bolest zahteva lecenje kod privatnika, sto se opet placa. Obavezno osiguranje pokriva samo smrtne slucajeve i povrede na radu.
     Inace u bruto i neto su uracunati i regres i topli obrok, pa kada se to eliminise osta plata oko 30000 hiljada. I ima ljudi sa magistraturom i doktoratima zbog cega se niko bas ne potresa.

 4. učiteljica каже:

  Ponosno i sa ljubavlju radim ovaj posao 21 godinu. Znam koliko sebe dajem svakog dana. Žao mi je ponekad sopstvene dece, jer imam više strpljenja za tuđu decu. Uslovi rada nikakvi, u 21.veku nismo odmakli od krede i table.. Ne štrajkije prosveta samo zbog plata, daleko od toga. Mnogo su krupnije stvari u igri, ali se javnosti plasira ono što onima gore odgovara i tako se ta ista javnost okreće protiv nas. Da nije žalosno, bilo bi smešno.Elem, da skratim: poštovani sugrađani, ne pjlujte toliko po prosveti, pogrešno ste obavešteni. Bolje da svi zajedno pogledamo ka onima gore,što nam kroje sudbinu. Ali, sami smo ih birali, tako nam i treba. Svaka vaška obaška, kaže narodna. Laku noć Srbijo, gde god da si!

  1. Zoncha каже:

   U pravu ste draga učiteljice,u potpunosti se slažem sa Vama,ja sam samo izrevoltiran,jer bilo ko u ovoj zemlji ko želi da štrajkuje,a na državnoj je plati može da štrajkuje.Meni je zapao posao kod privatnika,iako imam škole i ne mogu da štrajkujem,jer i ne postojim(ne samo ja) u celom državnom sistemu.Inače nemam ja ništa protiv Vas.Pozdrav

 5. zaposlena каже:

  zar svaki dan proveravate pismene zadatke? da li svaki dan popunjavate knjižice? molim vas, o čemu pričate? što se tiče toga da ste prinudjeni da koristite godišnji odmor isključivo leti ili zimi.. pa ko od nas drugačije koristi odmor? a gde su pokloni od učenika za svaki završeni razred, 8. mart itd. Za 5 sati efektivnog rada, sasvim vam je dovoljna plata od 40.000 din. Tačka. Srdačan pozdrav prosvetarima i učenicima.

  1. Snežana каже:

   Da, za poslena. Svakog dana se proveravaju zadaci ucenika, bilo domaci ili u skoli sto rade. Svakog dana jos 3-4 sata rade se pripreme za sutrasnji dan . Kod ucenika se ne ide nespreman. Nemate bage veze sa zivotom zato tako i pisete. Najkomleksnije i najodgivornije zanimanjue je upravo rad sa decom.

 6. Rada Markovic Notev каже:

  Bravo za komentar ”zaposlenog” naročito ovo o poklonima. …..Niko od nas ne očekuje nikakve poklone od dece koja ne rade. Neki roditelji se utrkuju da se pokažu koliko su bogati.Jednu kolegi niču su čak maltretirali jer nije prihvatila skup i nepotreban poklon…..Javite mi se na 8.mart da Vam pošaljem ono što ja dobijem kao poklon, pa da se i Vi obrađujete. Ja volim svoj posao ,besplatno godinama pomažem komisijskoj deci i u tome uživam, a ko nema pametnija posla ,neka broji koji koliko sati i dana radi. …Mene zanima samo moja plata. …

 7. Ненад каже:

  Ово је чисто завади па владај, а народ (на жалост у већини) свик’о на трачеве и серијал сапуне и глође коску!?
  Мала плата и много слободног времена су идеална мјера за уравниловку владајућих, у коју се већина просвјетара, на жалост, уклапа.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама