Istine i zablude o učiteljskom poslu

28 septembra, 2022

Svako ko je išao u školu, nalazi se prozvan da priča o poslu i godišnjim odmorima prosvetnih radnika.

uci

Za poznavanje posla nastavnika, ipak je potrebno završiti više od osnovne škole, ili se bar obavestiti.

Da krenemo ovako…

Zabluda: Prosvetni radnici rade 5 sati dnevno.

Istina: Osim 5 sati neposrednog rada sa učenicima, potrebno je pisati pripreme za čas, pregledati kontrolne i pismene zadatke, popunjavati dnevnik i voditi dokumentaciju. Nekad je to više od 10 sati dnevno. Samo pregledanje svezaka u odeljenju od 30 učenika traje 150 minuta, na primer. Pregledanje pismenih i kontrolnih zadataka traje daleko duže.

Da bi se ispisala jedna đačka knjižica, potrebno je 20 minuta. Isto toliko da bi se sve to upisalo u dnevnik, i u matičnu knjigu. Dakle, 60 minuta po učeniku. 1800 minuta po odeljenju.

Zabluda: Prosvetni radnici imaju godišnji odmor u trajanju od 3 meseca.

Istina: Prosvetni radnici kao i ostali zaposleni, u bilo kojoj branši, imaju godišnji odmor regulisan Zakonom o radu i Kolektivnim ugovorom. Nažalost, mogu ga koristiti isključivo za vreme letnjeg raspusta, kada je sezona i kada je sve najskuplje.

Zabluda: Kada nema đaka – prosvetni radnici su na godišnjem odmoru.

Pitanje: Kada nema požara, da li su vatrogasci na godišnjem odmoru? Kada je frizerski salon prazan, da li je frizerka na godišnjem odmoru? Ako ne operiše, da li je hirurg na godišnjem odmoru? (Nastaviti niz…)

Zabluda: Mesec traje pet dana.

Istina: Mesec traje između 28 i 31 dana, od toga su u proseku 22 radna.

Autor: Ivana Bošnjak Bošnjak, dnevnikjedneuciteljice

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


17 komentara na "Istine i zablude o učiteljskom poslu

 1. Irena kaže:

  Svemu treba dodati i činjenicu da je intenzitet rada provedenog u učionici neuporediv sa bilo kojim zanimanjem( možda sa preciznošću hirurga dok operiše), pa koliko u tom delu radnog vremena treba da budeš psiholog, defektolog, sociolog, medicinski radnik, roditelj, pre svega pedagog, animator, kalkulator, retoričar…., a rad sa roditeljima, to niko ne računa. Sve navedeno je više nego tačno, ali (sreću kvari), samo dobar prosvetni radnik zna šta radi, i jedino što mogu da kažem je veliko hvala onima koji nas razumeju, a ostalima :Radim ono što volim i mirno spavam.

 2. Zoncha kaže:

  Pa poštovani prosvetari,ukoliko Vam je teško sa platom od preko 40.000 rsd,dođite onda kod privatnika,pa radite za 15.000-22.000 rsd.Baš me zanima kakav će Vam biti komentar tada???

  1. prosvetar kaže:

   Da li možda “dragi privatniče” držite vrtić, školu – osnovnu ili srednju ili možda fakulte? Nsažalost, takvi kaso Vi daju sebi za pravo da procenjuju i nude adekvatnu naknadu za tuđi rad a za svoj rad i kapital prosto, ne postoji cena.

  2. vlada kaže:

   Zoncha, mi prosvetari bi smo kod privatnika znali da radimo za tih 20000dinara ali ti ne bi znao da radiš naš posao za 40000.

   1. Jelena kaže:

    *bismo

  3. Olgica kaže:

   Ni kod privatnika neko sa visokom strucnom spremom koji radi visoko strucneposlove nema tu platu.Neizbiljno je praviri takva poredjenja

  4. Marija kaže:

   Nama naš posao nije težak, ali nam ne treba ni omalovažavati profesiju.

 3. Bocca23 kaže:

  pa poštovani Zoncha,mi smo završili fakultete,i to one prave,i to bi na tržistu rada trebalo da se vrednuje u skladu barem 1 prema 3,tj ako vi imate 22000 mi treba da imamo 66000,a slažem se da je sve obezvređeno u ovoj zemlji,ali su prosvetari prvi na toj skali…

  1. Zoncha kaže:

   Inače Bocca23 uz svo dužno poštovanje i Vama i Vašoj statistici 3 u 1,kao što rekoh i ja imam fakultet,al nemam državni posao,pa stoga nedo Vam bog posao kod privatnika.Lično ja bih bio zadovoljan Vašom platom,izgleda ne znam za bolje…Pozdrav

   1. Vidan kaže:

    Prosvetari ne racunaju bruto platu! Nemaju pojma koliko drzava uplacuje za njihove doprinose. Privatno je mnogo tesko zaraditi tu platu. Postoje i tezi fakulteti,koji duze traju,postoje i specijalizacije,a plate su malo vise. Treba gledati realno.

    1. IQ kaže:

     Imaju itekako pojma…al svaka malo ozbiljnija bolest zahteva lecenje kod privatnika, sto se opet placa. Obavezno osiguranje pokriva samo smrtne slucajeve i povrede na radu.
     Inace u bruto i neto su uracunati i regres i topli obrok, pa kada se to eliminise osta plata oko 30000 hiljada. I ima ljudi sa magistraturom i doktoratima zbog cega se niko bas ne potresa.

 4. učiteljica kaže:

  Ponosno i sa ljubavlju radim ovaj posao 21 godinu. Znam koliko sebe dajem svakog dana. Žao mi je ponekad sopstvene dece, jer imam više strpljenja za tuđu decu. Uslovi rada nikakvi, u 21.veku nismo odmakli od krede i table.. Ne štrajkije prosveta samo zbog plata, daleko od toga. Mnogo su krupnije stvari u igri, ali se javnosti plasira ono što onima gore odgovara i tako se ta ista javnost okreće protiv nas. Da nije žalosno, bilo bi smešno.Elem, da skratim: poštovani sugrađani, ne pjlujte toliko po prosveti, pogrešno ste obavešteni. Bolje da svi zajedno pogledamo ka onima gore,što nam kroje sudbinu. Ali, sami smo ih birali, tako nam i treba. Svaka vaška obaška, kaže narodna. Laku noć Srbijo, gde god da si!

  1. Zoncha kaže:

   U pravu ste draga učiteljice,u potpunosti se slažem sa Vama,ja sam samo izrevoltiran,jer bilo ko u ovoj zemlji ko želi da štrajkuje,a na državnoj je plati može da štrajkuje.Meni je zapao posao kod privatnika,iako imam škole i ne mogu da štrajkujem,jer i ne postojim(ne samo ja) u celom državnom sistemu.Inače nemam ja ništa protiv Vas.Pozdrav

 5. zaposlena kaže:

  zar svaki dan proveravate pismene zadatke? da li svaki dan popunjavate knjižice? molim vas, o čemu pričate? što se tiče toga da ste prinudjeni da koristite godišnji odmor isključivo leti ili zimi.. pa ko od nas drugačije koristi odmor? a gde su pokloni od učenika za svaki završeni razred, 8. mart itd. Za 5 sati efektivnog rada, sasvim vam je dovoljna plata od 40.000 din. Tačka. Srdačan pozdrav prosvetarima i učenicima.

  1. Snežana kaže:

   Da, za poslena. Svakog dana se proveravaju zadaci ucenika, bilo domaci ili u skoli sto rade. Svakog dana jos 3-4 sata rade se pripreme za sutrasnji dan . Kod ucenika se ne ide nespreman. Nemate bage veze sa zivotom zato tako i pisete. Najkomleksnije i najodgivornije zanimanjue je upravo rad sa decom.

 6. Rada Markovic Notev kaže:

  Bravo za komentar ”zaposlenog” naročito ovo o poklonima. …..Niko od nas ne očekuje nikakve poklone od dece koja ne rade. Neki roditelji se utrkuju da se pokažu koliko su bogati.Jednu kolegi niču su čak maltretirali jer nije prihvatila skup i nepotreban poklon…..Javite mi se na 8.mart da Vam pošaljem ono što ja dobijem kao poklon, pa da se i Vi obrađujete. Ja volim svoj posao ,besplatno godinama pomažem komisijskoj deci i u tome uživam, a ko nema pametnija posla ,neka broji koji koliko sati i dana radi. …Mene zanima samo moja plata. …

 7. Nenad kaže:

  Ovo je čisto zavadi pa vladaj, a narod (na žalost u većini) svik’o na tračeve i serijal sapune i glođe kosku!?
  Mala plata i mnogo slobodnog vremena su idealna mjera za uravnilovku vladajućih, u koju se većina prosvjetara, na žalost, uklapa.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama