Истраживачи са Државног универзитета у Мичигену: Деца која „висе“ испред ТВ имају висок притисак и гојазна су, а када се томе додају ИГРИЦЕ..

Можда звучи као немогуће, али научници су дошли до сазнања да деца, без обзира на то што имају мало година и немају других здравствених проблема, могу да добију повишен крвни притисак уколико много времена проводе испред ТВ.

Foto: Canva

Стручњаци кажу да то чак нема везе ни са гојазношћу, која генерално може да буде у вези са поремећајем притиска.

Истраживачи са Државног универзитета у Мичигену спровели су студију међу 111 дечака и девојчица како би испитали ову повезаност. Испоставило се да је код малишана који више од три сата дневно проводе испред ТВ систолни крвни притисак до 7 мм Хг виши у односу на оне који само десетак минута дневно у просеку гледају телевизију.

Више од три сата испред ТВ доноси гојазност.

– То је навика која дугорочно оставља последице по здравље – истиче др Џо Ајзенман, један од вођа истраживања. – Због тога је обавеза родитеља да, зарад срца малишана, ограниче време проведено испред екрана на максимална два сата уз обавезних сат времена интензивне физичке активности која ће га покренути и “продрмати”.

Ситуација је додатно погоршана откако су мобилни телефони постали саставни део живота деце, чиме је њихово здравље још угроженије. То нарочито важи за мале интернет зависнике, који дан започињу отварањем апликација, а завршавају га довршавајући још једну видео-игрицу у низу. Стручњаци апелују да тиме не “троше” само своје очи, већ опште здравље.

Извор: Новости