Истраживање открило како праћење мама инфлуенсерки штети младим мајкама

Foto: Canva

Појавом мама инфлуенсерки, много се више пише и говори о важним темама које се тичу мајчинства, од свакодневних ситница, лепих и мање лепих, проблема с којима се суочавају труднице и маме, до показивања својих домова или путовања. Иако су савети стручњака и блиских жена из сопственог окружења велика помоћ, понекад је лакше поистоветити се с проблемима и саветима оних које управо проживљавају исте фазе живота с децом. То су маме инфлуенсерке и њихови пратиоци. Али, према новом истраживању објављеном у часопису Broadcasting & Electronic Media Research, праћење таквих профила може наштетити.

Идеализоване слике мајчинства повећавају тескобу и изазивају завист

Испоставило се да идеализоване слике мајчинства, укључујући беспрекорно чист дом, срећну, послушну, разиграну децу, савршену косу и шминку, повећавају тескобу и изазивају завист код новопечених мајки.

Истраживачи са Универзитета Небраска-Линколн испитали су 464 нове маме како би анализирали могу ли одређене особине учинити неке људе осетљивијим на негативне последице идеализованих приказа мајчинства који се деле на интернету. Резултат је следећи: жене које су склоне упоређивању с другима посебно су подложне утицају идеалне слике, а та особина није повезана са самопоуздањем.

“Постоји пуно примера мама које се хвале стварима које би требало да имају убрзо након порођаја – скупим колицима или опремом за бебе и то ће веројатно утицати на друге маме. Или видео-записи у стилу ‘типичних дана’ који приказују кулинарска ремек-дела и свакодневно чишћење, што само појачава негативан учинак.”, изјавила је вођа истраживања Сиера Киркпатрик, а преноси The New York Post.

Друга студија показала је сличне резултате. Тада је анкета на две хиљаде мајки показала да се трећина њих понекад осећаju као лоше мајке, а 77 посто рекло је да друштвене мреже чине да изгледају или се понашају на одређени начин. Осим тога, 65% испитаника осећало се мање самопоуздано након гледања садржаја “мама” инфлуенсерки.

Извор: Roditelji.hr