Izbegnite ovih 10 grešaka i sačuvajte život svom detetu

Dragi roditelji, bez obzira na to u kom auto-sedištu vozite vašeg mališana, znajte da će ono svoju funkciju u potpunosti obaviti isključivo ako se koristi pravilno. Ovo je 10 najčešćih grešaka koje roditelji prave, te ukoliko ih izbegnete, možete spasti život svom detetu.
10-najcescih-gresakaGREŠKA 1: Postavljanje deteta u krilo
Svako ko misli da je prilikom vožnje automobilom dete najsigurnije u njegovom naručju, u potpunoj je zabludi. Čak i najsitnije dete će prilikom sudara biti istrgnuto iz vašeg naručja od sile udara.
GREŠKA 2: Vezivanje istim pojasem
Čak i u slučaju kada roditelj veže pojas zajedno sa detetom, on ih oboje izlaže riziku jer će prilikom sudara krupnije telo smrviti manje. Takođe, sigurnosni pojas može biti postavljen u loš položaj.
GREŠKA 3: Sigurnosni pojas deteta nije dovoljno čvrsto vezan
Uvek proverite da li je sigurnosni pojas na dečjem auto-sedištu pravilno vezan i da nije previše labav.
GREŠKA 4: Dete u nosiljci na zadnjem sedištu
Postavili ste nosiljku s detom na zadnje sedište? To NIKADA ne treba činiti. U slučaju frontalnog sudara sile će povući bebu unapred i izbaciti je iz nosiljke.
GREŠKA 5: Nekorišćenje sigurnosnih pojaseva auto- sedišta ili izbegavanje korišćenja sigurnosnih pojaseva auto-sedišta
Staviti dete u auto-sedište, a pri tom ga ne vezati sigurnosnim pojasevima auto- sedišta isto je kao i voziti ga van sedišta. Jer u slučaju sudara, čak i pri najmanjim brzinama, dete neće ostati zaštićeno, što može rezultirati smrtnim ishodom.
GREŠKA 6: Aktiviran prednji vazdušni jastuk
Dečja auto-sedišta nikada ne treba postavljati na prednje sedište vozila ako je prednji vazdušni jastuk aktiviran, jer tada u slučaju sudara može doći do ozbiljnog povređivanja. Postavite dečje auto-sedište na suvozačevo sedište vozila samo ukoliko je vazdušni jastuk deaktiviran!
GREŠKA 7: Auto-sedište grupe 0+ montirano u smeru vožnje
Ukoliko montirate dečje auto-sedište grupe 0+ u smeru vožnje, u slučaju sudara možete imati ozbiljne posledice čak i sa fatalnim ishodom. Naime, kod frontalnog sudara u toj poziciji detetu se može slomiti vrat, jer je dečja glava i dalje nesrazmerno velika u odnosu na telo. Iz tog razloga su auto-sedišta grupe 0+, bez izuzetaka, dizajnirana za postavljanje u smeru suprotnom od smera vožnje.
GREŠKA 8: Pogrešno postavljeno auto-sedište
Vaše dete može biti izloženo riziku od smrtnog ishoda ukoliko auto-sedište nije pravilno postavljeno, pojas nije pravilno vezan ili nije dovoljno zategnut. Generalno, što je dečje sedište bolje pričvršćeno za sedište vozila, obezbeđuje se veća zaštita.
GREŠKA 9: Nepravilna upotreba
Ukoliko je na dečjem sedištu vršena bilo kakva modifikacija, npr. u tekstilnim ili pokretnim delovima, sigurnost vašeg deteta više nije zagarantovana. Delovi koji nedostaju takođe mogu uzrokovati fatalne posledice. Dovoljno je da nedostaje samo jedan šraf pa da se sedište polomi prilikom sudara.
GREŠKA 10: Loše održavano sedište
Dečje sedište nije pogodno za visinu i težinu deteta, ili je zastarelo i sadrži mikropukotine koje nisu vidljive golim okom, što je često slučaj sa već korišćenim auto-sedištima.
Više o bezbednoj vožnji i auto-sedištima pročitajte na www.auto-sedista.rs