Изговор код деце – у ком узрасту који глас

25 децембра, 2020

У ком узрасту би дете требало одвести логопеду ако не изговара одређени глас? Ово је питање које често мучи родитеље, а многи као да се плаше да ће пожурити код логопеда, па чекају предуго. Никад није касно јер изговор гласова може се исправити и код одраслих људи, али је ранија интервенција боља из више разлога – лакше се коригује изговор, а дете не губи самопоуздање због тога што не може да изговори неки глас који његови вршњаци без проблема изговарају.

Foto: Canva

Оно што је важно да родитељи знају јесте да се не усвајају сви гласови у исто време.

Гласови једноставније акустичне структуре за које нису потребни сложени покрети говорних органа усвајају се први. У наставку наводимо оквирни редослед и узраст усвајања гласова код деце, логопеда Кристине Томић.

До три и по године

Све самогласнике – а, е, и, о, у;

Десет сугласника – п, б, м, т, ј, в, ф, х, к, г.

Од три и по до четири и по године

Гласови с, з, ц, њ, љ, л.

Од четири и по до пет и по година

Сложени гласови ш, ж, ч, ћ, џ, ђ, р.

Ако са пет година приметите са ваше дете не усваја глас Р, није рано да посетите логопеда јер са усвајањем овог гласа може ићи спорије. Свакако се не треба чекати да дете напуни шест да бисте отишли у прву посету логопеду. Све се ово, наравно, односи на децу уредног интелектуалног развоја, без сметњи. Ако приметите значајнија одступања, логично је да ћете логопеда посетити и много раније.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена.


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама