Kako razgovarati s detetom o lošim ocenama

5 februara, 2021

Voditi razgovor na temu loših ocena, a da pritom ne narušite samopoštovanje, vrlo je težak zadatak sa kojim se neki roditelji suočavaju. Svako dete povremeno dobije neku ocenu sa kojom ni ono, a ni njegovi roditelji nisu zadovoljni. Ponekad sam njihov osećaj sramote ih može povesti na pravi put. U ostalim slučajevima, roditelj treba da se pobrine da to ne postane obrazac ponašanja.

Foto: Canva

Verovatno se pitate kada je pravi trenutak da se popriča o tome i šta treba da kažete.

Na vreme porazgovarajte o tome zašto su dobre ocene važne

Period obrazovanja ume da bude stresan sam po sebi, ali ove godine, kada se uglavnom radi onlajn, izuzetno je važno da budete upućeni u ocene svog deteta pre nego što nastane problem.
To znači da ne bi trebalo prvi put da vidite ocene deteta na tromesečju. Ne dopustite da vam loše ocene na tromesečju budu motiv za prvi razgovor o vašim očekivanjima. Razgovarajte o tome redovno sa detetom i budite upućeni kako im ide, pre nego što dobijete izveštaj sa ocenama. Tako ćete biti svesni oblasti ili predmeta sa kojima se vaše dete bori i pomoći mu da na kraju godine nema lošu ocenu.

Ne poistovećujte dete sa ocenama

Loše ocene mogu izazvati osećaj sramote i verovatno nije nešto o čemu Vam dete želi odmah reći. Budite sigurni da vaše dete zna da ga, iako vam se ne sviđaju ocene, vi i dalje jednako volite. Istaknite druge oblasti u kojima je odlično i pohvalite ga zbog toga. Uverite ga da niko nije savršen i da to što ima neke loše ocene ne znači da je ono kao dete neuspeh. Radeći kao tim, oboje ćete pronaći rešenje koje će ga pripremiti za budući uspeh u školi. Ne zaboravite da iako su ocene važne, one su samo jedan od merila uspeha.

Pristupite problemu s brigom, ne s besom

Iako želite da reagujete čim vaše dete dobije lošu ocenu, dajte sebi vremena da se ohladite ako se naljutite. Vaše dete već zna da ima loše ocene.

Setite se da je važno ono što se dešava od ovog trenutka nadalje, kao i da ne možete promeniti prošlost. Doći do korena problema je najvažniji zadatak koji je pred vama, u trenutku kada dobijete izveštaj sa ocenama. Postavljanje pitanja i puštanje deteta da razgovara dovešće vas oboje na put da shvatite šta se može učiniti kako bi se postigle bolje ocene.

Postavljajte pitanja

Želeli biste da znate zašto je vaše dete dobilo lošu ocenu ili ukor. Da li se nešto dešava u školi? Kod kuće? Da li jednostavno nije učilo? Da li ima problema sa pronalaženjem tačnih linkova za zadatke ili praćenjem svojih časova na Gugl Mitu ili Zumu?

Vodite računa da ne pričate previše tokom razgovora o lošim ocenama. Pustite dete da vam objasni šta se dogodilo i šta će u budućnosti raditi drugačije. Slušajući, daćete im prostor da vas usmere do korena problema i zajedno ćete naći rešenje.

Razgovarajte sa nastavnik

Nastavnik može biti najvredniji resurs u usmeravanju deteta ka uspehu. On će vam dati informacije o svom stilu podučavanja i sistemu ocenjivanja kako biste znali šta se očekuje na času. Pored toga, moći će da vam da dodatne materijale i savete kako da pomognete detetu da bolje savlada gradivo. Zapamtite da je to timski rad i da je nastavnik tu da vam pomogne.

Znajte da nagrade i kazne ne funkcionišu ako želite da vaše dete zavoli učenje

Budite zagovornici škole i obrazovanja, bez obzira na vaš nivo obrazovanja. Ako učenje učinite ugodnim i lepim, deca će se potruditi jer vole da uče. To je mnogo bolji dugoročni motivator od straha od kazne.

Pazite se pritiska i tenzije

Dobro je biti zabrinut, uključen roditelj, ali ne treba podsticati nadmetanje sa drugom decom oko ocena. Deca treba da se takmiče i da budu takmičarski nastrojena, ali ne prema drugarima u odeljenju, već sami sa sobom. Pritisak da vaše dete bude bolje od najboljeg deteta u odeljenju može dovesti do depresije, problema sa spavanjem i drugih značajnih problema.

Jedno istraživanje je pokazalo da je oko 49% učenika reklo da se svakodnevno oseća pod stresom, a to može dovesti do zdravstvenih problema, problema u ponašanju i može negativno uticati na emocionalno stanje.

Ponekad su najbolji rezultati plod najjednostavnijih koraka. Ne komplikujte stvari. Umesto toga možete da isprobate neku od tehnika:

1. Proverite organizacione sposobnosti svog deteta

2. Ako uče na daljinu pobrinite se da imaju sve potrebne materijale i sav pribor i da znaju kako da ih koriste. Za mlađu decu je jako važno da im pripremite sav školski pribor kako biste sprečili nerviranje i stres ukoliko im nešto zafali.

3. Ograničite vreme gledanja televizije i korišćenja telefona.

4. Obezbedite im miran i tih prostor za učenje.

5. Pazite da ne preopteretite dete sa vannastavnim aktivnostima.

6. Odredite vreme kada se radi domaći kako bi to postala rutina.

7. Sklonite sa stola sve što može da odvlači pažnju.

8. Postavite kratkoročne i dugoročne realne ciljeve.

9. Pratite napredak deteta.

10. Proslavite svako dostignuće, čak i ako je malo.

Priredila: Jasmina Đurović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama