Изградња друштвених вештина – научите дете како се стичу пријатељи

Пријатељство је изузетно важно у животу сваког човека, а ни деца нису изузетак. Да би била срећна, деца морају осећати и друштвену и емоционалну испуњеност од првих дана када почну да показују интересовање за своје вршњаке.

За децу, пријатељство је више од једноставне друштвене вештине. Стварање и одржавање круга пријатеља пружа могућности за развој друштвених вештина и открива начине на које се деца могу носити са својим емоцијама. Када родитељи покушају да пренесу своје искуство и науче дете да ствара пријатељства, они му помажу да изгради карактер, да научи да дели, да буде стрпљива, одговорна, емпатична особа која третира друге са поштовањем и спремношћу за комуникацију и сарадњу.

Родитељи су они који имају обавезу и могућност да обликују квалитете детета како би га научили како се постаје добар пријатељ. Много пута смо писали о томе како деца своје понашање обликују по узору на родитеље, тако да, ако желе да дете развије одређене карактерне карактеристике, родитељи морају сами да их демонстрирају.

Пре свега, када се играте и проводите време са својим дететом, користите речи и изразе које бисте желели да и ваше дете усвоји у свом свакодневном говору: молим, хвала, извини.

Тимске игре и спорт су одличан начин да подигнете осећај одговорности, али и начин да дете пронађе пријатеље са сличним интересовањима и физичким способностима. Када дете научи и почне да примењује правила тимских игара, биће много лакше да се придружи другима и самоуверено ствара пријатељства.

За родитеље је важно да охрабрују своју децу да буду позитивни и да имају позитиван став према својим саиграчима, да их позову на заједничке игре, али и да поштују одређене друштвене границе.

На пример: У паркићу увек питајте можете ли се играти играчком другог детета.

Да би се носило са задатком изградње успешних пријатељстава, дете се мора суочити са различитим друштвеним ситуацијама. Када детету дате прилику да што чешће комуницира са децом свог узраста, то се догађа природно. Ево неколико корисних савета:

  • Објасните детету како да превазиђе непријатности када је на јавном месту.
  • Увек саслушајте шта дете има да каже и како се осећа.
  • Научите га да чита говор тела, као и друге вербалне знакове.
  • Научите га да препознаје и поштује осећања и мишљења других људи, тако што ћете и сами поштовати туђа осећања.
  • Вежбајте уметност преговарања и компромиса на дневној бази. Ово постаје веома лако током игре.
  • Научите своје дете да говори мирно и да слуша друге стрпљиво, да успоставља контакт очима.
  • Помозите детету да научи да изрази своје емоције и осећања – радост, тугу, срећу, бес, узнемиреност, разочарање, задовољство.
  • Не штедите комплименте и лепе речи када је то потребно, посебно ако је ваше дете показало храброст, поштовање, самоконтролу.
  • Научите своје дете да прихвати друге онакве какве јесу. Реците му да није добра идеја да покушава да их промени у складу са својим ставовима и жељама.

А најважнија ствар коју треба научити дете је да је најбољи начин да имамо добре пријатеље, тај да будемо онакви пријатељи какве бисмо и сами желели да имамо.

Обратите пажњу!

Сваки родитељ би требало да има на уму да деца доживљавају различите периоде друштвене нестабилности, понекад неосетљивости, па чак и непоштења. Резултат сваког таквог периода је непредвидив. Важно је да родитељи прате промене у понашању и, ако примете да су у изолацији или се суочавају с потешкоћама у изградњи пријатељстава, подржите их емотивно и будите на њиховој страни. То може бити резултат недостатка симпатије према другима, покушаја да се доминира другима или да се инсистира на томе да се ствари раде само на начин који воли. Знакови који указују да дете има проблем су: коришћење високог тона док говори, понекад намерно не дозвољава другој деци да се играју кварећи игру, или их игнорише и отворено им се руга. Сви ови знакови су позив за помоћ.

У случају озбиљнијих потешкоћа, можете потражити помоћ дечјег психолога који ће помоћи детету да превазиђе тешкоће у изградњи пријатељских односа.

Приредила: М. Стевић