Свечано изјављујем да ћу имати најразмаженију децу на свету

27 јуна, 2016

Недавно сам била на рођенданској забави, код пријатељицине ћерке, када се збио овај догађај.

Моја беба је била ослоњена на моj десни кук – тамо где увек седи, када се моје друго дете, трогодишњак, обесило за моју леву ногавицу: „Мама, мама, држи ме мама“, запомагао је својим дечјим гласићем. Подигла сам га и држала на другом боку.

Када сам се уморила, покушала сам да спустим бебу доле. Иначе, много мрзи кад га спуштам. Одмах је почела да се дере и вришти док је нисам поново узела. Напречац променим мишљење и спустим трогодишњака. „Мама, требаш ми“ рекао је тужним, плачним гласом.

mama deca
Па сам нашла фотељу довољно велику за нас троје и угурала се с њима све док им није било довољно. Беба је срећно грицкала сир, када је пришла једна жена, ваљда рођака моје пријатељице и нагнула се ка мени: „Боље спусти бебу. Никада неће проходати ако је носиш све време. Спусти је или ћеш је размазити”, захтевала је.

Усиљено сам се насмејала. Увек смејем кад ми је непријатно. „Не, хвала”, муцала сам јер ми ништа паметно није пало на памет у том тренутку. „Да, ти ћеш је баш покварити и размазити, а и оног другог исто”, рекла је показујући према мом старијем детету.

Слегнула сам раменима, и наставила сам да држим бебу, као и увек, током целе забаве. Смејала сам се и шалила, и заиста се лепо провела, али у себи сам кључала. Зашто нисам држала до себе? Зашто јој нисам рекла да гледа своја посла? Зашто сам уопште допустила да ме малтретира својим непожељним саветима за родитеље?

Хеј, госпођо? Ако ношење моје деце значи да ћу их покварити, нека буде тако. Свечано изјављујем да ћу имати најразмаженију децу на свету, зато што никад, понављам никад нећу одбити свом детету топлину, сигурност и удобност мог наручја. Да ли је то јасно?

Ја сам одувек мислила да „размазити децу“ значи куповати им материјалне ствари које год пожеле. Мислила сам да су размажена она деца која кукају по продавници за пластичним светлећим пиштољима и шареним лажама, како би тиме прикрила своје праве потребе. Не кажем да моја деца немају те светлеће глупости, о да, имају их, и те како. Али оно што им је стварно потребно сам ја. Време са мном. Обома је потребно да их држим и носим и то много и дуго и често. И ја на то пристајем јер сам њихова мама. То је моја дужност, моја част, мој посао. То се зове родитељство.

Дозволите ми да кажем шта ја све могу да радим док држим своје дете: могу да мажем крему на лице, да се шминкам, перем зубе и фенирам косу. Могу чак и да пишким (и оперем руке) без да га спустим. Могу да кувам и да усисавам, бришем прашину. И све то време могу да причам са децом, мазим их и грлим.

Тако да да, наставићу да их носим на боку, носићу их у било којој врсти носиљке, чак ћу их носити и „на кркаче“. Подизаћу их кад год то затраже, све док не престану да траже, јер једног дана, нећете веровати, престаће да траже. Када буду престали, знаћу да сам завршила свој посао. Надам се да се то неће скоро десити, има још доста времена док не пораст и не буду имали своје бебе које ће њима тражити да их носе. И надам се да ће моја деца знати из свог сопственог искуства, шта је то што је бебама и деци потребно.
Само моменат, молим. Осећам малецке прсте како ме вуку, неко хоће да се мази, хоће да га подигнем, само зато што му се тако хоће…

Зато ме извините, морам да идем да размазим своју децу 🙂

Андријана Максимовић

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


8 коментара на "Свечано изјављујем да ћу имати најразмаженију децу на свету

 1. Petar каже:

  >>
  Hej, gospođo? Ako nošenje moje dece znači da ću ih pokvariti, neka bude tako. Svečano izjavljujem da ću imati najrazmaženiju decu na svetu, zato što nikad, ponavljam nikad neću odbiti svom detetu toplinu, sigurnost i udobnost mog naručja. Da li je to jasno?
  —————————————————
  Super si. A onda ce kako to obicno biva, tvoj muz a njihov otac, kada mu posle jedno 10 godina terora bude svega dosta da pocne da posecuje kafane i da nadje svalerku jer ne moze vise da zivi u zajednici gde su deca toliko razmazena da terorisu i mentalno zlostavljaju roditelje. Da, da, naravno da ces zazmuriti na ovakve i slicne probleme tj. naravno da ce ih ignorisati. Ali to je realnost, htela ti to da vidis ili ne. I ne zaboravi da je mozda tolika ljubav i paznja tebe prema tvojoj deci posledica tvoje, posesivnosti, isfrustriranosti i pokusaj da kupis decju ljubav prevelikom paznjom. Znam tesko je za shvatiti, jos si mlada i neiskusna. Polako.

  1. Nikola каже:

   Petre, sto si isfrustriran?!
   Imas decu? Ili mozda svalerku?
   Decu drzati u rukama kad god zele i kad god je moguce!!! Vreme proleti brzo i niko i nista vam ga ne moze nadoknaditi…

  2. Sandra каже:

   Kakav seljački i krajnje glupi komentar koji se i ocekuje od iskompleksiranog muškarca koji btw sigurno pored svoje žene, kojoj skidam kapu, ako je još uvek u braku sa takvim kretenom, ima i svalerku (odvratan naziv)! Trebaš napraviti razliku druže između NEVASPITANE i RAZMAŽENE DECE! A vidim da, sa tolikim godinama to nisi naučio, pa prema fome smem slobodno da kažem da kao OTAC nisi uspeo.. ljubav prema muzu i ljubav prema deci su dve razlicite stvari! Da bi uspeo napraviti stabilnu i zdravu porodicu, jedan TATA treba maziti svoju DECU, Bas kao i mama, Bas kao sto mazi i svoju zenu.. rekla bih da si ti neuspesan na oba polja..

 2. Vesna каже:

  E….isto sam i ja bila mlada…pa nisam znala(kao sto bih sada)da odgovorim na te nepozeljne komentare~navodno dobronamerne tih “iskusnih”.Sećam se…nemoj na ruke,nemoj u kolica,nemoj na krevet,sta je..nece da se vozi hoce da se nosi…Mnogo mi je sada zao sto sam im dozvolila da remete moj mir,a onda i deciji.Zato mislim da bih sada svakome znala reći~razmazite svoju decu…svojom blizinom,mazenjima,poljupcima,neznostima…

 3. Pavle каже:

  Tipično suprotne reakcije muškaraca i žena, svaki iz svoje perspektive i svojih uloga. Ne shvatate suštinu stvari: majke teže da razmaze svoju decu i da im daju emocije jer je to njihova uloga. Očevi teže da im daju disciplinu i norme ponašanja, jer je to njihova uloga. Kada se te uloge zamene ili kada jedan od roditelja nedostaje, tu nastaje problem.
  Bez obzira na sve ovo, postoji period kada je nešto normalno i kada nije. Ako dete sa tri godine traži od roditelja da ga nosi, a to je period kada dete svakako treba sâmo da hoda, onda roditelj svojim delima usporava dete u razvoju. To možda deluje u tom trenutku lepo i divno za roditelja, ali će stvoriti nesamostalno dete koje će zavisiti od roditelja više nego što je to normalno. Samostalna deca su srećnija. Postoji i knjiga sa tim imenom.

 4. Bojana каже:

  Gospodjo, deca treba da odrastu u samostalne, sigurne i samopouzdane ljude. Pomozite im u tome i razmislite da li takav pristup vodi ka tome. Ne krivim Vas nista jer je lako preterati kad si roditelj ali treba naci meru u svemu. Veliki pozdrav

 5. Nevena каже:

  A sta deca od tri godine nemaju pravo da traze da se nose pomaze sa majkom ili ocem? Kada cujem rec samostalnst uz bebe ili dete dize mi se kosa na glavi. Da su predodredjeni da budu samostalini mi im ne bi trebali i odvojili bi se od nas i ziveli bez nas. Prvo bebe a posle deca kojima je pruzena ljubav i paznja kada su bili mali i to trazili kasnije nemaju problem da se odvoje od roditelja, jer su emotivno stabilni a ne nagrizeni i u grcu. Ostavi bebu da se isplace, sta ga mazis ima 3godine, spusti ih, nemoj da ih nosis stalno bice razmazeni. E pa gospodo ne nece bice samostalniji i srecniji i bezbrizniji jer im ljubavi i paznje nije falilo kada im je to bilo potrebno, za razliku od utrenirane dece koja u velikom broju slucajeva se kasnije suocavaju sa psiholoskim poremecajima.
  Recicu vam jos nesto prva tri meseca sam mislila da ce da mi pukne kicma koliko sam nosila bebu…sad sedim i cekam da trazi da je uzmem, a ima 7m. Svakim danom sve manje trazi, zanimaju je druge stvari, e tako se dragi moji prave smaostalna deca. Sigurna deca rastu u sigurne ljude, a sigurni ljudi su samostalni.

 6. Bobo каже:

  Stvarno, gledajte svoja posla. Beba ima prirodnu potrebu za bliskošću i umirenjem, trogodišnjak ima prirodnu reakciju na rođenje drugog deteta, a takođe nekada i sam po sebi ima prirodnu potrebu za bliskošću i umirenjem. Roditelji nemaju različite uloge u vaspitanju deteta, imaju iste: da budu baza sigurnosti, dobro prepoznaju potrebe deteta i zadovoljavaju ove psihološke i fiziološke potrebe u skladu sa uzrastom. Roditelji su različite ličnosti i to će biti sasvim dovoljno da detetu pruži uvid u različite percepcije situacija, kao i da izazove blag i optimalan nivo frustracije (nekada će morati da sačekaju, ostanu kratko sami, to vreme se povremeno povećava i slično). A gospoda muškarci, valjalo bi da se uključite u negu i brigu o detetu svakodnevno i jednako intenzivno kao i vaše supruge. Time ćete prevenirati doživljaj da su deca majčina, da je ta dijada nešto što isključuje vas i uspećete da se povežete sa detetom na adekvatan način, umesto što fantazirate o zasnivanju nove porodice sa drugim ženama i drugom decom (jer ovu decu propuštate). I ne, ne bi trebalo niko da vam delegira dužnosti oko deteta, trebalo bi da ih sami preuzimate sve vreme. Vi ste, za razliku od dece, punoletni. Deca reaguju na vaše prisustvo i odsustvo, pa ako postoji jedna neraskidiva dijada majka-deca, to je između ostalog zato što je otac odlučio da sebi da odsustvo i da se isključi, pa ga deca i ne traže.

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама