Janković traži reviziju male mature

5 avgusta, 2016

Malim maturantima koji smatraju da su oštećeni zbog jednog zadatka iz fizike, sporni odgovor mora da bude priznat, da dobiju pola boda više i upišu se u školu koju su želeli, ako je to pola boda presudilo da ostanu ispod crte! Sve ovo će se dogoditi ukoliko Ministarstvo prosvete posluša preporuku zaštitnika građana Saše Jankovića. Osim Ministarstvu prosvete, ombudsman je istu preporuku uputio i Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, koji je pisao testove.
Problem je, naime, nastao zbog kombinovanog testa i četvrtog zadatka iz fizike, koji je identičan 397. zadatku iz zbirke za pripremu, koju je takođe izdao Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. U zadatku u zbirci priznaju se odgovori pod 3 i 4, a u testu samo onaj odgovor koji se podudara sa četvrtim odgovorom u zbirci. Deca su na testu dvojako odgovarala, a kada su se žalila, objašnjeno im je da odgovor pod rednim brojem tri nije tačan, već da je reč o štamparskoj grešci. Broj žalbi je ove godine bio znatno veći nego svake prethodne, kažu u školama. I najveći deo pritužbi odnosio se upravo na ovo pitanje.
Reč je o zadatku u kome se od učenika traži da prikaže paralelnu vezu otpornika. Iz Zavoda je stiglo objašnjenje da je zbirka štampana šest meseci ranije i da niko nije primetio grešku u odgovorima, ali da bi učenici svakako morali da znaju tačan odgovor.
d-jank1Zaštitnik građana preporučio je da se učenicima kao tačan odgovor priznaju obe varijante, kao što je i u zbirci. Na osnovu toga, Ministarstvo prosvete treba da revidira uspeh učenika na završnom ispitu, a potom i da, u skladu sa novim brojem poena, omogući upis učenika, ne dirajući u status onih koji su već upisani. Ministarstvu su ostavili rok od 15 dana, a od Zavoda traže da za tri meseca utvrdi zašto je načinjen propust, ko je za to odgovoran, kao i da preduzme mere prema odgovornima. Saša Janković traži da se Zavod javno izvini učenicima i roditeljima.
Jedini komentar Ministarstva prosvete koji smo juče uspeli da dobijemo bio je da će, na preporuku Zaštitnika građana, da odgovore u zakonskom roku od 15 dana. Nisu rečitiji bili ni u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja, čiji je direktor Branislav Ranđelović kratko odgovorio:
– Zavod je dobio preporuke Zaštitnika građana, razmotriće ih i ispoštovati u zadatom roku.
GUŽVA U KLUPAMA
U praksi je teško izvodljivo obeštećenje učenika kojima nije priznat sporni četvrti zadatak. To bi značilo da se ponovo unose podaci u jedinstvenu bazu u kojoj su podaci o 68.000 malih maturanata, da se menja njihovo rangiranje, a glavni problem mogla bi da bude gužva u đačkim klupama ako ova preporuka bude usvojena. Jer, zaštitnik građana rekao je da oštećeni učenici treba da se upišu u škole koje žele ukoliko im je baš ovo pola boda presudilo da ostanu ispod crte. To bi značilo da se njima dopunjavaju već puna odeljenja.
Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


3 komentara na "Janković traži reviziju male mature

 1. Profesor kaže:

  Svaki dan po jedna afera ministra Vebića (stopirani projekti, oputužma za mobing u ministarstvo, razrešenje neimoenovanog pomoćnika…). Odgovornost ministra, pomoćnika i drugih koji su bili u lancu. Za sastavljanje zadataka neko je debelo pare uzeo. Vrlo brzo smo zaboravili dežurstvo na ZI kao “stručno usavršavanje” za džabe, dok su rukovodioci ŠU, informatički koordinatori, članovi republičke komisije uzeli ogroman novac.

  1. Anica kaže:

   Ovo je samo dokaz kako se u ministarstvu i zavodima traljavo radi.Tamo sede ljudi koji sole pamet nastavnicima,a sami ne znaju svoj posao.Bruka!

   1. Sanja kaže:

    Da dopunim komentar:gde su roditelji i učenici?Očekuju da im neko “reši status od 0,5boda”.(učenice pišu knjige i govore a roditelji tužbe).

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama