Jedan tata je izračunao – evo koliko vredi rad njegove supruge domaćice

17 januara, 2021

Na blogu koji vodi izvesni Stiven, www.weareglory.com, osvanuo je interesantan tekst .

„Razmišljao sam, ali nikako ne mogu da  pronađem način da priuštim dadilju i kućnu pomoćnicu… moja žena je prinuđena da napusti posao i u potpunosti se posveti kući i detetu. Hrani ga i menja mu pelene, teši ga kada plače i ušuškava ga svake noći, ali to je samo početak!

Da, ona je majka i prirodno je da brine o svom detetu, ali razmislite koliko para moraju dati majke koje to, zbog posla, ne mogu!”
stiven
Stiven je čak i izračunao koliko bi na godišnjem nivou koštalo sve što njegova supruga obavlja. Da, to je računica za američko tržište, a mi ćemo uz ovu, staviti i okvirnu računicu za naše tržište, tek da vidimo koliko „vredi” mama domaćica u Srbiji.
Prosečna zarada dadilje – 705 $ nedeljno, odnosno 36.660 $ godišnje. Kod nas, oko 35.000 dinara mesečno, odnosno 420.000 dinara godišnje.

Čišćenje kuće – 50 do 100 $ svaki put, ili 5.200 $ godišnje. Oko 350 dinara sat. Ako čistite jednom nedeljno, pet sati, to je 7.000 mesečno, odnosno 84.000 dinara godišnje.

Usluga ”potrčka” (koji bi kupovao namirnice) – 65 $ svaki put, 4 puta nedeljno, ili 13.520 $ godišnje. Otprilike 500 dinara svaki put, 4 puta nedeljno (minimum), odnosno 8.000 dinara mesečno ili 96.000 dinara godišnje.

Kuvar – 240 $ nedeljno, odnosno 12.480 $ godišnje. Cene za ovu uslugu ne znamo, ali možemo da nagađamo. Ako je cena sata za kuvara recimo 500 dinara, a ona kuva najmanje dva obroka dnevno, ukupno tri sata, to je 1.500 dinara dan, odnosno 45.000 dinara mesečno ili 540.000 dinara godišnje! 

Finansijski pomoćnik (raspolaganje budžetom, plaćanje računa, itd) – 15 $ na sat, 5 sati nedeljno, 3900 $ godišnje. Dobro, ovde možda preteraše. Kod nas nema toliko budžeta za raspolaganje, ali je potrebna velika mudrost i umeće da raspoloživi budžet rastegnete do sledeće plate. Hajde da to častimo naše muževe.

Organizacija okupljanja (porodičnih ručkova, rođndana…) – 75 $ po satu, 4 sata, 3 puta godišnje, ukupno – 900 $ godišnje. Ovo košta oko 2.500 dinara po satu, kod nas mnogo češće, bar 5 puta godišnje, dakle oko 62.500 dinara godišnje.
Perionica veša – 25 $ nedeljno, 1300 $ godišnje. Ne znamo koliko kod nas ovo košta, ali vidimo da su zaboravili peglanje! Pranje, prostiranje veša i peglanje oduzimaju najmanje 4 sata nedeljno, po 350 dinara sat. To je 5.600 dinara mesečno ili 67.200 godišnje!

Ukupna suma godišnje iznosi 73.960 $! Ili, za naše uslove, plata jedne domaćice bi trebalo da bude oko 100.000 dinara mesečno. Okruglo!

Sigurno ste primetili da se ovde ne pominje neprekidno sakupljanje igračaka, pranje suđa, pomoć oko domaćih zadataka, usluge „dodaj mi ovo, pridrži ono” i ko zna šta sve ne.

„Osećam sram, jer sve ovo vreme joj ništa nisam kupio. Osećam se neugodno jer je ona stalno mislila da previše troši i sve naše prihode baca uzalud. Ona voli mene i našeg sina, naravno, bez ikakve novčane naknade! Međutim, moramo da se zamislimo nad tim da njihov rad objektivno vredi mnogo više od toga koliko zapravo uštede za angažovanje kućne pomoćnice. Na ovaj čudan način, želeo sam da joj izrazim duboko poštovanje, kao ženi i majci mog sina, mojoj velikoj podršci! Ona vredi više od svog dragog kamenja na svetu.”

Bravo za ovog tatu koji je razumeo koliko vredi njegova supruga. Da li i vaše jače polovine to shvataju. Ako ne, samo im pokažite ovu računicu – razumeće veoma brzo!

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


9 komentara na "Jedan tata je izračunao – evo koliko vredi rad njegove supruge domaćice

 1. Mile kaže:

  Po mojoj ženi, ja umem sjajno da pevam u tušu, a zamislite tek koliko bi to dobro zvučalo u studiju. Adele zaradjuje po 100 miliona dolara godišnje. Dakle ja vredim barem 101 miliona dolara godišnje. Hoću svoje pare!!!

  1. Akasha kaže:

   Bez tvog pevanja ce porodica preziveti… ali bez svega sto tvoja sirota supruga obavlja a ti joj se jos rugas nece… debilu balkanski

   1. Mile kaže:

    Ne rugam se već kažem da je tako smešno “računanje” posla kontraproduktivno. U svakoj porodici mora da postoji solidarnost, ako se sve pretvori u pare onda nema ni potrebe da pravimo porodicu – ja jednostavno zaposlim kućnu pomoćnicu, nema ljubavi, samo pare i “ti meni, ja tebi”.

   2. Milos kaže:

    Nije on debil vec ti sto neznas matematiku…..ja sam roditelj i volim i postuhem svoju poeidicu ali ove gluposti ako ja naoisem za muski rod cak i pod ovako niskim standarima bi bio milioner

    1. Nnnn⏳ kaže:

     Pa, hajde izracunaj, bas da vidimo kako i to izgleda.

  2. Biba kaže:

   “Ona voli mene i našeg sina, naravno, bez ikakve novčane naknade”. Ti trazis novac za pevanje? Od koga? Uporedjujes se sa Adele? Sta cekas covece? Trci u studio i postani milioner. Ne traci “talenat” i vreme ispod tusa 😉

  3. Mama kaže:

   Ovo je duhovit tekst,cemu negativni komentari?I jeste to najtezi posao a retko ko to vidi.Zivimo u zemlji gde se zene prebijaju i ubijaju svakoga dana!Ovo je bio nacin da se izrazi zahvalnost!Pozdrav svim svesnim muzevima!

 2. Tata kaže:

  Verovatno i otac uradi nešto po kući i za dete osim posla panda se računa gde nema računice brak je posao u koji udješ dobrovoljno i iz ljubavi i nikakav rad se ne broji i neračuna i ne plaća ali ako je kako treba prija. Ali ako računamo e onda…

  1. Marija kaže:

   A verovatno i mama ima neka primanja jer se u ovoj državi ne živi samo od tatine plate… Ali to nije bitno žena da bi bila žena mora da bude kućna pomoćnica pa pobogu zato se udala

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama