Sve razvojne faze dečaka: Evo na šta roditelji treba da obrate pažnju

15 novembra, 2019

Prva faza u životu svakog dečaka traje od njegovog rođenja do šeste godine, tokom koje je, logično, najbliže povezan sa majkom, ali ni otac ne sme da se sklanja sa strane, već mora da se potrudi da ravnomerno bude prisutan u njegovom životu. Stručnjaci kažu da je u ovom dobu najvažnije da se mališanu pruži ljubav i da mu se usadi osećaj sigurnosti.


U narednom periodu, koji traje od šeste do četrnaeste godine, dečak se sve više ugleda na oca, tražeći da sa njim igra fudbal, popravlja stvari po kući i gleda utakmice, a majka je tu da i dalje pokazuje stalnu nežnost. On je opsednut superherojima, borbama i oružjem. Važno je da mu se u toj dobi razvije osećaj za otvorenost, dobrotu, radost i lične sposobnosti.

Treća faza, od četrnaeste godine do punoletstva, zahteva da se roditelji malo povuku sa strane i prihvate dečakovu tvrdoglavost, česte promene raspoloženja i povremenu nemarnost. Cilj je da dete u ovom životnom periodu nauči konkretne veštine, da mu se usadi osećaj odgovornosti i samopoštovanja.

Izvor: Novosti

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama