Jednostavne ideje za motivaciju učenika

mart 17, 2015

Najbolje lekcije, knjige i drugi materijali za učenje su oni koji će zainteresovati učenike i motivisati ih da rade. Interna i eksterna motivacija je ključni faktor za uspeh učenika u svim fazama školovanja, a nastavnici i profesori igraju jednu od centralnih uloga u njihovom motivisanju.
rp_vesti2_24.09.2014.jpg
Naravno, ovo je lakše reći nego uraditi, jer svakog učenika motiviše nešto drugo, i treba mnogo vremena i truda da se pokrene cela učionica. Čak i predavači sa najboljim namerama i kvalifikacijama nekad nemaju potrebne veštine da motivišu učenike na pravi način. Bez obzira na godine i iskustvo ovi saveti će pomoći nastavnicima da motivišu svoje učenike i pomognu im da ostvare bolje rezultate:
Pružite učenicima osećaj kontrole
Iako je autoritet važan kod pokretanja dece na rad, dobro im je nekad pružiti i osećaj kontrole. Ukoliko imaju nekakav izbor u toku časa lakše ih je zainteresovati. Na primer, možete im dopustiti da izaberu tip zadatka koji žele da reše ili da sami izaberu domaći. Osećaj kontrole ih može motivisati da učine više.
Definišite ciljeve
Ukoliko nemate jasno definisane ciljeve učenici će imati manje volje da izvršavaju svoje obaveze. Moraju da znaju šta se od njih očekuje da bi imali motivacije da rade. Jasno istaknite šta očekujete od njih na početku godine tako da nema konfuzije i da imate ciljeve kojima težite.
Nemojte pretiti
Iako učenici moraju biti svesni da kršenje pravila snosi posledice, mnogo je bolje da ih pozitivno usmerite umesto da iznosite pretnje. Kada stvorite sigurno okruženje koje pruža podršku pokazujete svoje poverenje u sposobnosti studenata, i mnogo je verovatnije da će težiti da ispune očekivanja.
Izađite iz učionice
Celodnevno sedenje za stolom je naporno za svakoga. Da biste održali interesovanje za svoj predmet pružite učenicima priliku da ponekad izađu iz učionice. Organizujte izlete, ili samo održite jedan čas negde u prirodi. Promena okruženja može biti prava stvar da učenici ostanu motivisani.
Koristite više tehnika
Ne reaguju svi učenici na lekcije isto. Neki preferiraju direktan pristup, drugi vole da samostalno čitaju, treći vole da rade u grupama… Da biste sve đake održali motivisanima morate menjati lekcije tako da se svaki put fokusirate na drugačiji metod predavanja.
Negujte pozitivnu konkurenciju
Konkurencija i nadmetanje u učionici nije nužno loša stvar, a u nekim slučajevima motiviše učenike da rade bolje i teže da se istaknu. Trudite se da održavate duh pozitivne konkurencije, kroz igre vezane za materiju ili druge prilike koje omogućavaju đacima da pokažu svoje znanje.
Ponudite nagrade
Svako voli da bude nagrađen, i to može biti odličan način da motivišete svoje đake. Nagrade mogu biti neke sitnice koje će pokazati učenicima da su se istakli. Razmotrite ličnosti dece koju nagrađujete, da možete da vidite šta bi bile odgovarajuće nagrade za njih.
Dajte učenicima odgovornost
Većina učenika dodatne odgovornosti vidi kao privilegiju pre nego kao teret, i potrudiće se da oni, kao i ostatak učenika ispune očekivanja profesora. Neka menjaju dužnosti, tako da se svako oseti važnim i cenjenim.
Dozvolite timski rad
Iako se deo đaka neće obradovati radu u grupi, mnogi će misliti da je to zabavan način da se rešavaju problemi i radi na drugim projektima. Zbog društvene interakcije mogu pomoći jedni drugima u ostvarivanju svojih ciljeva. Naravno, nastavnici se moraju pobrinuti da grupe budu izbalansirane, i da neki učenici ne rade posao i za ostale.
Pohvalite učenike kada to zasluže
Nema boljeg oblika motivacije od pohvale i ohrabrenja. Svi teže priznanju i pohvali, a učenici nisu izuzetak. Ako neki posao odrade dobro, pohvalite njihov uspeh javno.
Pokažite entuzijazam
Jedan od najboljih načina motivacije je da otvoreno pokazujete i delite svoj entuzijazam. Ako vi pokazujete interesovanje i energiju, pokazivaće ih i vaši učenici.
Upoznajte svoje učenike
Poznavanje vaših učenika je više od prostog memorisanja njihovih imena. Oni moraju znati da njihov nastavnik ima iskreno interesovanje za njihov uspeh. Kada se osete cenjenima to stvara dobro okruženje za učenje i motiviše ih da vredno rade.
Probudite njihovu unutrašnju motivaciju
Na kraju dana studenti ipak moraju da pronađu sopstvenu motivaciju. Pomozite im da otkriju lične razloge zbog kojih bi želeli da rade vrednije i angažuju se dodatno u školi.
Neka ciljevi budu visoki ali dostižni
Ukoliko se vi zadovoljavate minimumom od učenika, ni oni sami se neće više truditi. Mladi vole izazov, i trudiće se više da dostignu više ciljeve, dok god veruju da su u njihovom dometu.
Pratite napredak
Neki đaci ne shvataju uvek koliko su daleko stigli sa učenjem i razumevanjem, pogotovo kod predmeta koje smatraju teškim. Praćenje napretka se može pokazati kao koristan metod za njihovo motivisanje, jer će imati vizuelni prikaz koliki su napredak ostvarili u školskoj godini.
Pružajte prilike za uspeh
Čak i najbolji učenici mogu biti frustrirani i demotivisani kad misle da se muče i ne dobijaju priznanje poput ostalih. Pobrinite se da svaki učenik dobije priliku da dokaže svoje prednosti i da se oseti uključenim i cenjenim. Ovo može napraviti ogromnu razliku u njihovoj motivaciji
Izvor: http://edukacija.rs/

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama