Jednostavna „vežba” da dete brže progovori

28 maja, 2018

Sve, od bebećeg govora, preko čitanja detetu, pa sve do šetanja po kući i imenovanja predmeta („Vidi, mamina KAFA”), pomoći će na neki način da se razviju verbalne veštine kod deteta. Ipak, za one koji su zabrinuti jer smatraju da rečnik njihovog deteta nije u skladu sa uzrastom, pronašli smo nekoliko saveta logopeda i pedijatra eksperta za komunikaciju Keli Lelonek, na temu prepoznavanja potrebe za posebnim angažovanjem da bi se kod deteta razvile govorne veštine.


U kom uzrastu bi dete trebalo već da kombinuje dve reči (Mama, vode)?
Većina dece počinje da kombinuje dve reči u uzrastu od 18 do 24 meseca. Počinju da koriste rečenice od dve ili tri reči (Mazi macu, Vidi, veliki pas). Do navršenih dve godine, većina dece ima fond od 50 do 200 reči.
Bez da dižemo neku veliku paniku, koji bi mogli biti razlozi da se ne desi neki ozbiljniji napredak u govoru do druge godine?
Razvojni poremećaj govora je veoma čest razlog kašnjenja u razvoju jezičkih veština kod dece. Takođe, trebalo bi prvo proveriti sluh deteta. Na kraju, kašnjenje u razvoju govora može izazvati i zastoj u intelektualnom razvoju.

Koji su najbrži i najlakši načini da roditelji poboljšaju rečnik svoje dece i pomognu im da izraze neke složenije misli?
Pre svega, roditelj treba da sluša dete i shvati šta to nedostaje u njegovom rečniku. Dete mora imati fond od najmanje 50 reči pre nego što počne da ih kombinuje. Proverite ima li vaše dete imenice, glagole, prideve, prisvojne zamenice, negaciju i upitne reči. Zatim koristite strategiju „proširenja”. To znači da ponovite reč koju je dete izgovorilo i dodate nedostajeću reč. Na primer, kad dete kaže „Kuca!”, vi ćete za njim reći „Velika kuca!”. Možete ovo raditi više puta za istu reč i dodavati različite reči svaki put.
Cilj roditelja trebalo bi da bude da pomognu detetu da pređe na novi nivo složenosti govora.

Kad je idealno vreme da se rade ove „vežbe”?
Dok se dete kupa, dok jede, dok čitate ili se igrate. U suštini, bilo kad u toku dana!
Zelena učionica/Huffington post

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama