Једноставна „вежба” да дете брже проговори

28 маја, 2018

Све, од бебећег говора, преко читања детету, па све до шетања по кући и именовања предмета („Види, мамина КАФА”), помоћи ће на неки начин да се развију вербалне вештине код детета. Ипак, за оне који су забринути јер сматрају да речник њиховог детета није у складу са узрастом, пронашли смо неколико савета логопеда и педијатра експерта за комуникацију Кели Лелонек, на тему препознавања потребе за посебним ангажовањем да би се код детета развиле говорне вештине.


У ком узрасту би дете требало већ да комбинује две речи (Мама, воде)?
Већина деце почиње да комбинује две речи у узрасту од 18 до 24 месеца. Почињу да користе реченице од две или три речи (Мази мацу, Види, велики пас). До навршених две године, већина деце има фонд од 50 до 200 речи.
Без да дижемо неку велику панику, који би могли бити разлози да се не деси неки озбиљнији напредак у говору до друге године?
Развојни поремећај говора је веома чест разлог кашњења у развоју језичких вештина код деце. Такође, требало би прво проверити слух детета. На крају, кашњење у развоју говора може изазвати и застој у интелектуалном развоју.

Који су најбржи и најлакши начини да родитељи побољшају речник своје деце и помогну им да изразе неке сложеније мисли?
Пре свега, родитељ треба да слуша дете и схвати шта то недостаје у његовом речнику. Дете мора имати фонд од најмање 50 речи пре него што почне да их комбинује. Проверите има ли ваше дете именице, глаголе, придеве, присвојне заменице, негацију и упитне речи. Затим користите стратегију „проширења”. То значи да поновите реч коју је дете изговорило и додате недостајећу реч. На пример, кад дете каже „Куца!”, ви ћете за њим рећи „Велика куца!”. Можете ово радити више пута за исту реч и додавати различите речи сваки пут.
Циљ родитеља требало би да буде да помогну детету да пређе на нови ниво сложености говора.

Кад је идеално време да се раде ове „вежбе”?
Док се дете купа, док једе, док читате или се играте. У суштини, било кад у току дана!
Зелена учионица/Huffington post

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама