17 stvari zbog kojih nijedan roditelj ne treba da se izvinjava

16 novembra, 2015

Žao mi je, ali mi nije žao što:
 
1. Dojim svoje dete
dojenje
Niko nema prava da me pogleda popreko kad moje dete zaplače zbog gladi, a ja odlučim da ga nahranim ma gde se u tom trenutku nalazila – u tržnom centru, restoranu, vozu. Ja sam ponosna što svoje dete dojim.
2. Hranim svoje dete formulom
Razlog nije važan. Važno je to da ja nisam ništa manje dobra majka od onih koje su imale tu sreću da doje svoju decu.
3. Moja ćerka obožava roze boju i princeze, a moj sin Supermena i automobile
To ne znači da su moja deca naučena šta treba da vole. Ne poznajete ih – ne sudite.
4. Moj sin voli princeze, a ćerka superheroje
Ne, to ne znači ništa. Ne govori ništa ni o njihovom seksualnom opredeljenju ni o karakteru. Samo znači da su naučeni da mogu da svoj ukus grade sami, bez uticaja društva koje guši svojim pravilima.
5. Imam par kilograma viška
Činim koliko mogu da se hranim zdravo. Nemam više 20 godina.
6. Ponekad izblamiram svoju decu
tata na bickliMa koliko se trudila, sigurno će se desiti da moja deca osete grčeve u stomaku zbog nečega što sam uradila u njihovom društvu. A i to su uvek smešne i drage uspomene.
7. Svojoj deci umem da kažem „Ne”
Njima se to sigurno ne dopada, ali ja znam da je to ponekad najbolje za njih.
8. Dozvoljavam deci da koriste mobilni telefon, kompjuter, tablet…
Budućnost će biti sva u tehnologijama. Želim da moja deca budu spremna za to. Ne dozvoljavam im da sede ispred ekrana satima, ali im ne branim da se opuste uz omiljenu igricu.
9. Vodim decu u restoran
Ne, najbolje bi bilo da decu zatvorim u kuću, do škole vodim samo autom, da slučajno ne bi nekom zasmetala svojim glasnim smehom ili igrom. Ali neću. Zato što je i meni potreban predah sa porodicom, možda baš u tom restoranu u kojem ste vi rezervisali sto. Maler!
10. Ponekad slažem svoju decu
Jednostavno, postoje stvari koje deca ne treba da znaju. I ako ne umem da izbegnem da dam odgovor, naravno da ću slagati pre nego da kažem istinu koju dete možda nije spremno da čuje ili nije u skladu s njegovim godinama.
11. Zato što mi je dete „eksplodiralo” u javnosti
decak
Svakom se to dogodilo. I onom strancu koji prevrće očima dok me gleda kako pokušavam da smirite dete. Osim ako on nema dete. Samo u tom slučaju je moguće da nikad nije doživeo ništa slično. Ne zameram mu, setim se sebe pre nego što sam postala roditelj („kakvi su to roditelji? moje dete se neće nikad bacati u javnosti!”). Da, da…
12. Odvajam vreme za sebe
Možda rečenica „Jedino zadovoljna majka može imati zadovoljno dete” zvuči kao floskula. Ali nije, zaista je tako. Odvojte malo vremena za sebe i videćete kako će se to odraziti na celu porodicu…
13. Propuštam žurke i izlaske s prijateljima
Volim svoje prijatelje i trudim se da im posvetim onoliko slobodnog vremena koliko mogu. Ali sada ssam roditelj i jednostavno je nemoguće postići sve. Trebalo bi to da razumeju…
14. Zbog toga što sam konstantno umorna
Ako primetim da ovo nekome smeta, samo mu predložim da pričuva moju decu jedan dan…
15. Ne želim da gledam filmove u kojima se deci dešavaju loše stvari
Kad dobijete dete, ceo vaš pogled na svet se menja. Naravno da vas boli svaka nepravda, ali prema deci postajete posebno osetljivi. I to je sasvim normalno.
16. Postala sam manijak za bezbednost
Kaciga i štitnici za laktove i kolena kad dete vozi bicikl. Obavezno vezivanje svih pojaseva u sedištu. Zvocanje ako neko vozi samo 5 km/čas brže od dozvoljenog. Sve je to sasvim u redu.
17. Dete mi je na prvom mestu
cerka tata
Ovo nikako nije razlog za bilo kakvo pravdanje. I ne znači da sam zapostavili muža, prijatelje, brak, sebe. Znači samo da sam pravilno odredila prioritete.
Izvor: BuzzFeed.com

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama