Sva deca treba da nauče da jedu grozni pilav sa spanaćem i boraniju, s vremena na vreme. To gradi karakter.

jul 26, 2023

Kada pokupimo dete i nosimo mu sve do auta, radimo previše. Mi nismo tovarne mazge. Mi previše radimo na tome da detetu bude udobno. Ovo stvara osećaj više vrednosti kod dece.

Znam da se trudiš da budeš dobar roditelj. Tvoji roditelji nisu bili baš pažljivi. Nisu znali čak ni gde si pola vremena. Tvoj tata, na primer, nije znao da si svirala flautu. Tvoja mama je mnogo radila i propustila većinu tvojih utakmica. A ponekad je kasnila da te pokupi posle treninga jer je zaboravila.

Ali ti nisi takva. Ti drugačije radiš.

Radiš najbolje što možeš jer želiš da deca budu srećna. Previše si umešana, jer želiš da znaš šta se dešava u njihovom životu. Želiš da se osećaju posebno i važno. Ti nikada ne kasniš da ih pokupiš. Ti im praviš raspored i organizuješ i predlažeš aktivnosti. Nadlećeš kao helikopter. Postavljaš milion pitanja. Želiš da njihovi životi budu obogaćeni. Ne želiš da budu razočarani. Ikad.

Ali, gde je granica? Naravno da su naši roditelji grešili. Naravno da je baš loše što ih nije naročito zanimalo šta su naša interesovanja, koje su nam sklonosti.

Ipak, da li smo mi otišli u potpuno drugu krajnost, čineći deci jednako veliku štetu?

1. Mi pregovaramo.

Naše dete želi nešto, pa pregovori počinju: Kupiću ti to ako se budeš lepo ponašao. Čujem odjeke u prodavnicama po celom gradu. Čak i kada je ponašanje katastrofalno, čuje se: “Dobro, ja ću ti dati još jednu šansu.” Ovo se, naravno, pretvara u još nekoliko prilika. Moje omiljeno pregovaranje je: Obećavam da ću to učiniti kasnije! Pregovaranje može biti dobar alat, ali ako želite da bude efikasno, moramo povući liniju koja se ne može preći. Kad pređu liniju, igra pregovaranja je gotova.

2. Mi čistimo njihove sobe.

Ponekad jednostavno ne mogu više da izdržim. Njegova soba izgleda kao da ju je bomba pogodila. Prljava odeća, mokri peškiri, vašar na krevetu – haos svuda. To je grozno i postaje groznije. Uprkos tome, detetu je ipak dozvoljeno da obavlja sve svoje planirane aktivnosti i igranje. Ipak mu je dozvoljeno da gleda TV i druži se sa prijateljima. Nikada ne sredi sobu, čak ni kada napravimo dogovor. I mi, šta ćemo, zasučemo rukave i sredimo je sami. Ali ovde je lako izvesti jednakost: Dete se naviklo da, ako dovoljno dugo ignoriše dogovore i molbe, neko će da čisti za njim i ne misli da je to stvar vredna pažnje.

3. Nosimo im sve – i teške rančeve i flašice i plišanu igračku i kamenčić

Kada pokupimo dete iz vrtića i nosimo mu sve do auta, radimo previše. Kada krenemo u šetnju i detetu dosadi da vozi trotinet, pa nam da da ga mi guramo, radimo previše. Mi nismo tovarne mazge. Mi previše radimo na tome da detetu bude udobno.

4. Dečji planovi gaze naše

“Žao mi je što ne mogu da idem, Boki ima utakmicu”. To je u redu – najveći deo vremena. Naravno da želim da idem na utakmicu. Ali drugi put, igra (i Boki) moraju zauzeti drugo mesto u našem životu. I znate šta? Boki će igrati bolje jer nismo tamo da navijamo svakih pet sekundi. Želite da vaše dete igra bolje? Propustite poneku utakmicu. Nije to smak sveta.

5. Mi samo želimo da budu srećni

Najnovija vest: Deca ne bi trebalo da budu srećna sve vreme. U redu je ako ne uvek dobiju ono što žele, ne rade ono što žele da rade, ili ne idu gde žele da idu. Ako moraju da rade kućne poslove, ili provode vreme sa svojom porodicom, ili idu u kupovinu sa nama, samo napred i očekujemo kolutanje očiju i teške uzdahe napetosti. To je u redu, jer ne vrti se sve oko njih i njihove konstantne sreće.

6. Podrivamo autoritet međusobno

Ovo je uobičajena greška. Naše dete od nas traži da prespava kod drugarice. Roditelj A kaže: NE. Dete prelazi na roditelja B koji kaže: Naravno! Zašto? Jer nismo uvek na istoj strani. Naša deca su manje derišta kada smo ujedinjeni. Treba težiti dogovoru u ovakvim trenucima. Možemo govoriti o našim neslaganjima kasnije. U suprotnom, deca uče da su roditelji jedni protiv drugih.

7. Ne dodeljujemo im poslove i odgovornosti

Ako dete ne radi stvari poput postavljanja i raščišćavanja stola, stavljanja posuđa u mašinu, ako ne skuplja lišće, ne šeta psa, onda bi dete trebalo da plaća stanarinu.

8. Tražimo izgovore za loše ponašanje ili loše ocene

Izgleda da svi pravimo istu grešku. Loše ponašanje je loše ponašanje. Do kasno je bio na treningu i nije stigao da uradi domaći (koji je zadat pre mesec dana) je samo loš izgovor. Ili, najgore, taj nastavnik je baš uzeo na zub. Moramo prekinuti da opravdavamo loše ponašanje ili nedostatak radne etike. Bez discipline, deca postaju derišta.

9. Raspravljamo se sa nastavnikom i trenerom

Važno je da podržavamo našu decu, ali tek nakon što se naša deca založe sama za sebe. Kada nastavnik primeti da dete slabi u radu i učenju, verujem mu. Suprotno popularnom verovanju, većina nastavnika želi da pomogne mladim ljudima. Oni žele deci dobro. Kada se sporimo oko polučasovnog učenja ili toga da li je kasno da se radi domaći, dete uči da može da nastavi da bude lenjo, jer njegovi roditelji će da nađu izgovore u njegovu korist. Dete tada uči da ne mora da poštuje svog učitelja i da završi zadatak. To je tako jednostavno.

Pažnja je dobra. Uključeni roditelji su divni. Ali, način na koji obraćamo pažnju je taj koji može da šteti. Kada pustimo našu decu da pregovaraju, radimo pogrešno. Ako pravimo izgovore za njihovo loše ponašanje, radimo pogrešno. Ako im je previše udobno, radimo pogrešno. Kada čistimo njihovu sobu, uvažavamo zahteve za ručak, i podrivamo svog supružnika, naša deca se pretvaraju u razmažena derišta.

Sva deca treba da nauče da jedu grozni pilav s pilećom kožurom i boraniju s vremena na vreme. To gradi karakter.

Andrijana Maksimović

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


5 komentara na "Sva deca treba da nauče da jedu grozni pilav sa spanaćem i boraniju, s vremena na vreme. To gradi karakter.

 1. Sanjalica kaže:

  Kad pročitam ovakav tekst uvek se obradujem i bude mi lakše, jer shvatim da nisam usamljena u svojim stavovima o vaspitanju dece. Drago mi je što vidim da još ima mnogo zdravorazumnih ljudi koji shvataju da deca ne treba tj. nemoguće je da uvek budu srećna. Povremene neprijatnosti koje deci stvaraju obaveze i pravila su neophodna, jer će tako postepeno naučiti da se nose sa problemima. Mogu da prihvatim da od 10 jela dete ne voli jedno jelo, ali da voli samo jedno i da živi na tome – ne dolazi u obzir! Majka sam dva dečaka koji mi pomažu u kući i umeju da naprave pogaču i tri vrste kolača. Veoma sam ponosna zbog toga, ali najvažnije mi je što se oni time ponose pa se svima hvale svojim kulinarskim umećem.

 2. Milena kaže:

  uu, kakav naslov. Ko ima pravo da dete, bilo cije da je, naziva deristem? Makar i razmazeno bilo… Razmazeno ne preti drustvu, nevaspitano preti

  1. Visnja kaže:

   Da,i meni se cini da je tekst prozet sa poprilicno negativnom energijom. Kao da ga je Andrijana pisala u naletu besa. Ne treba zaboraviti da pricamo o deci,nasoj deci, koja ne treba da budu razmazena,ali ni vaspitanje uz stav”deriste”nije resenje.

   1. Biljana kaže:

    I sama sam majka,apsolutno privrzena i posvecena deci,ali iznad svega-realna.Upravo danas je moj sin vristao jer nije dobio zvaku.Danas se ponasao kao razmazeno deriste.Moj sin.Ovaj tekst se odnosi na te i takve situacije.Zaista ne vidim negativnu konotaciju.

 3. Ivana kaže:

  Tekst je u jako ružnom tonu napisan. Svako od nas treba da vaspitava svoju decu onako kako najbolje zna i da se ne petlja u vaspitanje tuđe dece. Ali srpska su posla da uvek vidimo kako i gde drugi greše a mislimo kako mi najbolje znamo. Slažem se da deca moraju imati obaveze. Ali nikako ne moraju da jedu ono sto ne vole jer ni ja ne bih pojela ono sto ne volim.

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama