Јесен – писмени састави

15 октобра, 2015

 
Позна јесен у мојој улици и моја осећања
Лепо је када у твоју улицу стигне златна јесен, када те ујутро буди шум јесењег лишћа и тихо ударање кише по прозору. Лепо је када око себе видиш прелепе јесење боје и када у ваздуху осетиш мирис зрелог воћа и тек спремљене зимнице. Све је у мојој улици лепо, док у њу не стигне позна јесен.
У позно јесење јутро моја улица се потпуно промени. Постане сива, суморна и досадна јер јесен из ње отера весело сунце, топлоту и осмехе лета, а доведе тамне кишне облаке, ветар и маглу, своје верне пријатеље који ми само кваре дане. Због њих не могу да се играм напољу, да слободно шетам и упијам мирисе ране јесени помешане са мирисама тек окончаног лета. Облаци обично прекрију цело небо и надвију се претећи изнад мене, као да су господари целог свемира, али их се не бојим јер знам да из њих пада само хладна и непријатна јесења киша и ништа више. Не волим ту кишу. Досадна је. Њене крупне капи знају сатима да ударају у прозоре и црепове кућа. Често напуне олуке, тако да из њих извиру потоци воде који се сливају се низ моју улицу. Због те кише и воде из олука моја улица није више лепа. Мокра је, блатњава и пуна барица, а у ваздуху се осећа мирис влаге помешан са мирисом трулог лишћа. У позну јесен ни дрвеће у мојој улици не изгледа лепо. Ветар са њега обично скине бакарну одећу и голим гранама не преостаје ништа друго него да тужно гледају своје лишће расуто по влажној земљи. Нису само гране дрвећа тужне. Тужна је трава јер је труло лишће спречава да дише. Тужно је небо јер га тешки облаци притискају, а муње немилосрдно парају. И врапци су тужни. Скривени испод мокрих кровова, ћуте и дрхте на хладном јутарњем ваздуху. Уместо њихове веселе песме чује се грмљавина и непријатни звуци ветра. У том обиљу туге једино је ветар срећан. Игра се са голим гранама, савија их и ломи, а опало лишће разноси свуда около.
Када позна јесен стигне у моју улицу, она растужи све што у њој затекне. Тужно је небо, тужни су врапци, тужни су трава, дрвеће и цвеће. И ја сам тужан. Не волим ни позну јесен, ни њене пријатеље и са нестрпљењем очекујем зиму. Када падне први снег моја улица ће добити бели прекривач, а њено дрвеће нову одећу. Све ће бити бело и чисто и она ће поново бити лепа и весела.
 


Jeсен
Дуго и топло лето је иза нас, а сменила га је шаренолика јесен. Јесен је мој град окитила лепим и ватреним бојама. Златно лишће прекрива стазу у парку и сусти под ногама.
Моји другари и ја волимо у јесен да тразимо по парку плодове кестена. Од њега правимо фигурице животиња које нас подћецају на то да живот у обичној шуми још није сасвим утихнуо. Сунце још увек царује узвишеним плавим небом. Војска сунчевих зрака још увек се бори и побјеђује облаке и кишу и својим зрацима осветљава град. Људи су напети и ужурбани. Спремају се за предстојећу зиму. Али зато су трпезе пуне укусних плодова које јесен дарује. Ваздухом одзвања звук секире која немилосрдно ратује са дрвима.
Кише јесење још увек заобилазе нас град и зато узивамо у јесени и његовим златним чарима.


 
 
 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *


12 коментара на "Јесен – писмени састави

 1. roska каже:

  e treba mi hitno tema lepe su i jesenje kise

 2. Nejra Beganovic каже:

  Ovi sastavi su super,uvek čitam sastave sa ove stranice samo tako nastavite ???

 3. Teo каже:

  Teme su predivne!
  Prosto nemam reci

 4. Nevena каже:

  Hitno mi treba sastav jesen je carolija

 5. Lena каже:

  Eeee.Stalno citam vase sastave…I pomazu mi kada imam pismeni ili za domaci…

 6. Nina каже:

  Mogu li dobiti sastav na temu ,,Moj prijatelj sa Marsa ili ,,U gostima kod Marsovca?

 7. stefan каже:

  mogu li dobiti temu jesen u parku dve ipo strane

 8. Misa каже:

  Ovi sastavi su super i pomazu mi da napisem domaci i da dobro uradim pismeni

 9. Emilija каже:

  Sastavi su super i cesto mi pomazu.mogu li dobiti temu jesen na planini?? treba mi hitno!!

 10. Andrej каже:

  Sastavi su lepi.

 11. ENA каже:

  SUPER SU OVE TEME BAS MI SE DOPADAJU

 12. Татјана каже:

  Реченице у саставима су лепо написане. Изражавање је добро али недостају ми лепоте јесење. Зашто да нас јесен асоцира одмах на позну јесен, и ако асоцира нађимо драж и лепоту и у позној јесени. Састави се односе на рану јесен, јесен која нам толико тога дарује. Поштујмо дарове, лепоту природе, уживајмо у лепоти ране јесени и опишимо је кратко и јасно … видим, чујем, осећам …

Будите у току

Унесите вашу имејл адресу

Пратите нас

Пратите нас на друштвеним мрежама