Jesen – pismeni sastavi

15 oktobra, 2015

 
Pozna jesen u mojoj ulici i moja osećanja
Lepo je kada u tvoju ulicu stigne zlatna jesen, kada te ujutro budi šum jesenjeg lišća i tiho udaranje kiše po prozoru. Lepo je kada oko sebe vidiš prelepe jesenje boje i kada u vazduhu osetiš miris zrelog voća i tek spremljene zimnice. Sve je u mojoj ulici lepo, dok u nju ne stigne pozna jesen.
U pozno jesenje jutro moja ulica se potpuno promeni. Postane siva, sumorna i dosadna jer jesen iz nje otera veselo sunce, toplotu i osmehe leta, a dovede tamne kišne oblake, vetar i maglu, svoje verne prijatelje koji mi samo kvare dane. Zbog njih ne mogu da se igram napolju, da slobodno šetam i upijam mirise rane jeseni pomešane sa mirisama tek okončanog leta. Oblaci obično prekriju celo nebo i nadviju se preteći iznad mene, kao da su gospodari celog svemira, ali ih se ne bojim jer znam da iz njih pada samo hladna i neprijatna jesenja kiša i ništa više. Ne volim tu kišu. Dosadna je. Njene krupne kapi znaju satima da udaraju u prozore i crepove kuća. Često napune oluke, tako da iz njih izviru potoci vode koji se slivaju se niz moju ulicu. Zbog te kiše i vode iz oluka moja ulica nije više lepa. Mokra je, blatnjava i puna barica, a u vazduhu se oseća miris vlage pomešan sa mirisom trulog lišća. U poznu jesen ni drveće u mojoj ulici ne izgleda lepo. Vetar sa njega obično skine bakarnu odeću i golim granama ne preostaje ništa drugo nego da tužno gledaju svoje lišće rasuto po vlažnoj zemlji. Nisu samo grane drveća tužne. Tužna je trava jer je trulo lišće sprečava da diše. Tužno je nebo jer ga teški oblaci pritiskaju, a munje nemilosrdno paraju. I vrapci su tužni. Skriveni ispod mokrih krovova, ćute i drhte na hladnom jutarnjem vazduhu. Umesto njihove vesele pesme čuje se grmljavina i neprijatni zvuci vetra. U tom obilju tuge jedino je vetar srećan. Igra se sa golim granama, savija ih i lomi, a opalo lišće raznosi svuda okolo.
Kada pozna jesen stigne u moju ulicu, ona rastuži sve što u njoj zatekne. Tužno je nebo, tužni su vrapci, tužni su trava, drveće i cveće. I ja sam tužan. Ne volim ni poznu jesen, ni njene prijatelje i sa nestrpljenjem očekujem zimu. Kada padne prvi sneg moja ulica će dobiti beli prekrivač, a njeno drveće novu odeću. Sve će biti belo i čisto i ona će ponovo biti lepa i vesela.
 


Jesen
Dugo i toplo leto je iza nas, a smenila ga je šarenolika jesen. Jesen je moj grad okitila lepim i vatrenim bojama. Zlatno lišće prekriva stazu u parku i susti pod nogama.
Moji drugari i ja volimo u jesen da trazimo po parku plodove kestena. Od njega pravimo figurice životinja koje nas podćecaju na to da život u običnoj šumi još nije sasvim utihnuo. Sunce još uvek caruje uzvišenim plavim nebom. Vojska sunčevih zraka još uvek se bori i pobjeđuje oblake i kišu i svojim zracima osvetljava grad. Ljudi su napeti i užurbani. Spremaju se za predstojeću zimu. Ali zato su trpeze pune ukusnih plodova koje jesen daruje. Vazduhom odzvanja zvuk sekire koja nemilosrdno ratuje sa drvima.
Kiše jesenje još uvek zaobilaze nas grad i zato uzivamo u jeseni i njegovim zlatnim čarima.


 
 
 

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *


12 komentara na "Jesen – pismeni sastavi

 1. roska kaže:

  e treba mi hitno tema lepe su i jesenje kise

 2. Nejra Beganovic kaže:

  Ovi sastavi su super,uvek čitam sastave sa ove stranice samo tako nastavite ???

 3. Teo kaže:

  Teme su predivne!
  Prosto nemam reci

 4. Nevena kaže:

  Hitno mi treba sastav jesen je carolija

 5. Lena kaže:

  Eeee.Stalno citam vase sastave…I pomazu mi kada imam pismeni ili za domaci…

 6. Nina kaže:

  Mogu li dobiti sastav na temu ,,Moj prijatelj sa Marsa ili ,,U gostima kod Marsovca?

 7. stefan kaže:

  mogu li dobiti temu jesen u parku dve ipo strane

 8. Misa kaže:

  Ovi sastavi su super i pomazu mi da napisem domaci i da dobro uradim pismeni

 9. Emilija kaže:

  Sastavi su super i cesto mi pomazu.mogu li dobiti temu jesen na planini?? treba mi hitno!!

 10. Andrej kaže:

  Sastavi su lepi.

 11. ENA kaže:

  SUPER SU OVE TEME BAS MI SE DOPADAJU

 12. Tatjana kaže:

  Rečenice u sastavima su lepo napisane. Izražavanje je dobro ali nedostaju mi lepote jesenje. Zašto da nas jesen asocira odmah na poznu jesen, i ako asocira nađimo draž i lepotu i u poznoj jeseni. Sastavi se odnose na ranu jesen, jesen koja nam toliko toga daruje. Poštujmo darove, lepotu prirode, uživajmo u lepoti rane jeseni i opišimo je kratko i jasno … vidim, čujem, osećam …

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama