Реформа образовања: владање ученика се више неће оцењивати

Према информацијама које стижу из надлежног министарства, у припреми је још једна измена Закона о образовању према којој ће, како се наводи, владање ученика добити нови статус.

– Познато је да се деценијама уназад смањење оцене из владања користило као главни начин кажњавања деце за недолично понашање. Чак и за нека обична дечја глупирања наставници су злоупотребљавали свој положај и моћ коју имају на најсуровији начин – кршећи права деце која су само хтела да се мало нашале са својим наставницима или другарима. То више не можемо да дозволимо. – каже наш извор близак министарству.

– Уосталом, коме је то смањење оцене из владања било шта донело? Истраживања која смо недавно спровели показала су да се тиме заправо ништа не постиже. Ученици којима је оцена смањена у 99,99% случајева не промене понашање (ипак је то само дечја игра, не очекујете ваљда од деце да престану да се играју?), само доживе непотребан стрес. А они који су наводне жртве опет нису задовољни казном. Зато смо и решили да оцену из владања укинемо. – додаје извор.

У анкети коју смо спровели међу наставницима показало се да ова одлука није неочекивана.

– Ево баш јуче је један мој ђак добио смањену оцену из владања због неких ситних преступа на мом часу (није било тежих телесних повреда) и данас је током целог часа певао песму „Учини бар један погрешан корак”. Пошто са часа да га избацим не смем (ваљда је то тај погрешан корак) морали смо сви да слушамо његов концерт – каже наставник историје у једној београдској школи. – Ја подржавам министарство у овој одлуци. Нема потребе да деца доживљавају непријатности кад то и тако не мења ствари.

Родитељи су такође свесрдно прихватили овај предлог.

„Стварно? Нисам чуо за то. Додуше, признајем, нисам био у школи ове школске године, некако се родитељски увек потрефи кад је нека утакмица. Пар пута ми је и разредна слала поруке да обавезно дођем, али никако не стижем. Свакако је ово одлична идеја, моје дете је до сада три пута имало смањену оцену, увек туђом кривицом. – каже помало огорчени родитељ.

Пошто се ова оштра казнена мера примењује пречесто, кршећи тиме дечја права, надамо се да ће Закон убрзо бити донет и да ће се прекинути ова традиција смањивања оцена која ником ништа добро није донела.

Ако се до сада већ нисте досетили, да не заборавимо да напоменемо и ово: Априлилили!

Срећан Међународни дан шале  🙂 !