Reforma obrazovanja: vladanje učenika se više neće ocenjivati

1 aprila, 2022

Prema informacijama koje stižu iz nadležnog ministarstva, u pripremi je još jedna izmena Zakona o obrazovanju prema kojoj će, kako se navodi, vladanje učenika dobiti novi status.

– Poznato je da se decenijama unazad smanjenje ocene iz vladanja koristilo kao glavni način kažnjavanja dece za nedolično ponašanje. Čak i za neka obična dečja glupiranja nastavnici su zloupotrebljavali svoj položaj i moć koju imaju na najsuroviji način – kršeći prava dece koja su samo htela da se malo našale sa svojim nastavnicima ili drugarima. To više ne možemo da dozvolimo. – kaže naš izvor blizak ministarstvu.

– Uostalom, kome je to smanjenje ocene iz vladanja bilo šta donelo? Istraživanja koja smo nedavno sproveli pokazala su da se time zapravo ništa ne postiže. Učenici kojima je ocena smanjena u 99,99% slučajeva ne promene ponašanje (ipak je to samo dečja igra, ne očekujete valjda od dece da prestanu da se igraju?), samo dožive nepotreban stres. A oni koji su navodne žrtve opet nisu zadovoljni kaznom. Zato smo i rešili da ocenu iz vladanja ukinemo. – dodaje izvor.

U anketi koju smo sproveli među nastavnicima pokazalo se da ova odluka nije neočekivana.

– Evo baš juče je jedan moj đak dobio smanjenu ocenu iz vladanja zbog nekih sitnih prestupa na mom času (nije bilo težih telesnih povreda) i danas je tokom celog časa pevao pesmu „Učini bar jedan pogrešan korak”. Pošto sa časa da ga izbacim ne smem (valjda je to taj pogrešan korak) morali smo svi da slušamo njegov koncert – kaže nastavnik istorije u jednoj beogradskoj školi. – Ja podržavam ministarstvo u ovoj odluci. Nema potrebe da deca doživljavaju neprijatnosti kad to i tako ne menja stvari.

Roditelji su takođe svesrdno prihvatili ovaj predlog.

„Stvarno? Nisam čuo za to. Doduše, priznajem, nisam bio u školi ove školske godine, nekako se roditeljski uvek potrefi kad je neka utakmica. Par puta mi je i razredna slala poruke da obavezno dođem, ali nikako ne stižem. Svakako je ovo odlična ideja, moje dete je do sada tri puta imalo smanjenu ocenu, uvek tuđom krivicom. – kaže pomalo ogorčeni roditelj.

Pošto se ova oštra kaznena mera primenjuje prečesto, kršeći time dečja prava, nadamo se da će Zakon ubrzo biti donet i da će se prekinuti ova tradicija smanjivanja ocena koja nikom ništa dobro nije donela.

Ako se do sada već niste dosetili, da ne zaboravimo da napomenemo i ovo: Aprililili!

Srećan Međunarodni dan šale  🙂 !

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.


6 komentara na "Reforma obrazovanja: vladanje učenika se više neće ocenjivati

 1. cile kaže:

  Nece jos dugo to ministarstvo biti relevantno da donosi ovakve odluke,beli ce ih sve pogasiti Napred beli 😉

  1. IQ kaže:

   Bravo. 5

 2. Svitac kaže:

  ahahahahhahahahhaaa
  bravo. 🙂

 3. Danijela K kaže:

  APRILILILI

 4. Olivera kaže:

  Ovo nije smešno ni kao šala.

 5. Oduševljena kaže:

  “Stvarno? Nisam čuo za to. Doduše, priznajem, nisam bio u školi ove školske godine, nekako se roditeljski uvek potrefi kad je neka utakmica. Par puta mi je i razredna slala poruke da obavezno dođem, ali nikako ne stižem. Svakako je ovo odlična ideja, moje dete je do sada tri puta imalo smanjenu ocenu, uvek tuđom krivicom. – kaže pomalo ogorčeni roditelj.”
  Oco, svaka čast! Bravo!

Budite u toku

Unesite vašu imejl adresu

Pratite nas

Pratite nas na društvenim mrežama